Renta 2017 r.
Moderator: moderatorzy
Renta 2017 r.
Artykuł o rentach
http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytur ... ytura.html.
Renty socjalne zostaną podniesione z 741,35 zł do 840 zł, tj. o 98,65 zł.
Wzrost rent przy częściowej niezdolności do pracy
Najniższe renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy wzrosną z 676,75 zł do 750 zł, tj. o 73,25 zł.
Będzie waloryzacja świadczeń z KRUS
Wprowadzony zostanie mechanizm waloryzacji świadczeń z KRUS.
Podwyżka najniższych emerytur i rent co najmniej o 10 zł i 7, 50 zł
Emerytury osób, które nabyły prawo do najniższego, gwarantowanego świadczenia zostaną podniesione o co najmniej 10 zł, a renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy o 7,50 zł.
http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytur ... ytura.html.
Renty socjalne zostaną podniesione z 741,35 zł do 840 zł, tj. o 98,65 zł.
Wzrost rent przy częściowej niezdolności do pracy
Najniższe renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy wzrosną z 676,75 zł do 750 zł, tj. o 73,25 zł.
Będzie waloryzacja świadczeń z KRUS
Wprowadzony zostanie mechanizm waloryzacji świadczeń z KRUS.
Podwyżka najniższych emerytur i rent co najmniej o 10 zł i 7, 50 zł
Emerytury osób, które nabyły prawo do najniższego, gwarantowanego świadczenia zostaną podniesione o co najmniej 10 zł, a renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy o 7,50 zł.
Re: Renta 2017 r.
Też to:
...chociaż najlepiej byłoby nigdy się o tym nie przekonać.
brzmi w pewnym stopniu optymistycznie.Z kolei w przypadku potrąceń na rzecz opłat za pobyt w domach pomocy społecznej podniesiona miałaby być kwota emerytury wolna od potrąceń z 20 do 30 proc.
...chociaż najlepiej byłoby nigdy się o tym nie przekonać.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
No to niezle renta wzrośnie znacznie,minimalna krajowa też tylko się cieszyć:)
...akurat starczy na parę tanich zniczy i zapałki.litas pisze:Emerytury osób, które nabyły prawo do najniższego, gwarantowanego świadczenia zostaną podniesione o co najmniej 10 zł, a renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy o 7,50 zł.

- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
wzrośnie renta, jestem za
czasem jest potrzebne takie wsparcie
wolę pracę
czasem nie chcą dać pracy, i jest problem
wolę pracę

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Właśnie,albo z zarobków nie da się utrzymać.Powiedzmy szczerze sobie jak osoba samotna ma się utrzymać z pensji 1350zł,w tym kraju,to nie realne.karuna pisze:wzrośnie renta, jestem za
wolę pracę
- środkowy palec
- bywalec
jeżeli w tym kraju są ludzie, którzy myślą kategoriami mam rentę (640zł) nie pójdę do pracy (1200) bo mi zabiorą rentę (640zł) co jest równoznaczne dla takich osób że pracę również. No ale jeżeli nie to praca (1200zł) > renta(640zł).
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Pominąłeś zasiłek z Mops-u bardzo ważny.środkowy palec pisze:jeżeli w tym kraju są ludzie, którzy myślą kategoriami mam rentę (640zł) nie pójdę do pracy (1200) bo mi zabiorą rentę (640zł) co jest równoznaczne dla takich osób że pracę również. No ale jeżeli nie to praca (1200zł) > renta(640zł).
- bobek
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 401
zasiłek z mops co to jest ?
żyj i daj żyć innym
A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
- freemindo
- zarejestrowany użytkownik
- Gadu-Gadu: 3110198
Renty nie zabierają do bodajże jeśli nie przekroczysz 2,700złśrodkowy palec pisze:jeżeli w tym kraju są ludzie, którzy myślą kategoriami mam rentę (640zł) nie pójdę do pracy (1200) bo mi zabiorą rentę (640zł) co jest równoznaczne dla takich osób że pracę również. No ale jeżeli nie to praca (1200zł) > renta(640zł).
Bycie człowiekiem to prowadzenie zajazdu.
Co rano nowi goście: radość, depresja, mała podłość.
Czasami, jak niezapowiedziany gość, zagląda przebłysk wyższej świadomości.
Przyjmij i obsłuż ich wszystkich!
Co rano nowi goście: radość, depresja, mała podłość.
Czasami, jak niezapowiedziany gość, zagląda przebłysk wyższej świadomości.
Przyjmij i obsłuż ich wszystkich!
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Jak ma się trudną sytuacje dają,bobek pisze:zasiłek z mops co to jest ?
- Piotr Nietz
- bywalec
- Kontakt:
[quote="freemindo"][quote="środkowy palec"]jeżeli w tym kraju są ludzie, którzy myślą kategoriami mam rentę (640zł) nie pójdę do pracy (1200) bo mi zabiorą rentę (640zł) co jest równoznaczne dla takich osób że pracę również. No ale jeżeli nie to praca (1200zł) > renta(640zł).[/quote]
Renty nie zabierają do bodajże jeśli nie przekroczysz 2,700zł[/quote]
czy ktoś może wie, jak jest gdy założysz działalność gospodarczą i osiągasz przychód poniżej tych 2700 pln (a dokładniej 70% średniego wynagrodzenia wg GUS, jeśli dobrze pamiętam) ? renta jest zawieszana? a jeśli w jednym miesiącu przychód będzie powyżej progu, a w następnym niższy co wtedy? zostanie odwieszona ? co ze składkami na ubezpieczenie? (jestem na rencie i mam pomysł na dg, ale nie wiem jeszcze co i jak...) chyba nie obejdzie się bez telefonu do ZUSu, ale jeśli ktoś wie bo np. był w podobnej sytuacji proszę pisać .
Renty nie zabierają do bodajże jeśli nie przekroczysz 2,700zł[/quote]
czy ktoś może wie, jak jest gdy założysz działalność gospodarczą i osiągasz przychód poniżej tych 2700 pln (a dokładniej 70% średniego wynagrodzenia wg GUS, jeśli dobrze pamiętam) ? renta jest zawieszana? a jeśli w jednym miesiącu przychód będzie powyżej progu, a w następnym niższy co wtedy? zostanie odwieszona ? co ze składkami na ubezpieczenie? (jestem na rencie i mam pomysł na dg, ale nie wiem jeszcze co i jak...) chyba nie obejdzie się bez telefonu do ZUSu, ale jeśli ktoś wie bo np. był w podobnej sytuacji proszę pisać .