Nowy/nowe leki na schizofrenie od jutra

Moderator: moderatorzy

leonidas
zaufany użytkownik

Nowy/nowe leki na schizofrenie od jutra

Post autor: leonidas »

W panoramie mówili że na schizofrenie będą nowe/ Nowy lek. Nie mówili ile. Jak ktoś się dowie jaki to można tu napisac
leonidas
zaufany użytkownik

Re: Nowy/nowe leki na schizofrenie od jutra

Wyczytałem że chyba chodzi o arpiprazol w zastrzyku, ale jest tam też napisane ze dzięki temu lekowy będą zrefundowane inne leki. Jak dobrze skumalem☺
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

a. nowe substancje czynne
– arypiprazol w postaci zawiesiny do wstrzykiwań o przedłużonym uwalnianiu (1 kod EAN) we wskazaniu: schizofrenia u dorosłych pacjentów, u których uzyskano odpowiednią stabilizację podczas leczenia arypiprazolem w postaci doustnej, w przypadku nawrotu objawów psychotycznych w wyniku udokumentowanego, uporczywego braku współpracy chorego.
Objęcie refundacją tego leku poszerzy katalog refundowanych leków długodziałających w terapii schizofrenii;
http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/projek ... ia-2016-r/

Chyba, że jest coś więcej jeszcze.
leonidas
zaufany użytkownik

Orientuje się ktoś czy można mieć 2 zastrzyki? Mam już rispolept consta 50mg. Abilify biorę w tabletkach, a przydało by się w zastrzyku, bo lepiej zastrzyku na mnie działają.
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Nowa lista leków niekorzystna dla chorych na schizofrenię http://www.medexpress.pl/nowa-lista-lek ... enie/64844
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Nadmierne panikowanie i tyle. Co za różnica czy pacjent będzie brał zastrzyk raz na miesiąc, czy raz na trzy miesiące? W tym pierwszym przypadku ma przynajmniej jakąś szanse na modyfikację leczenie, gdyby była taka potrzeba.

Poza tym na tle innych problemów, których doświadczają osoby z F20 powyższe to dosłownie mały pikuś. Te problemy to brak ofert pracy na ułamki etatu, niehumanitarne rozwiązania prawne (instytucja ubezwłasnowolnienia), konieczność składania oświadczenia majątkowego, żeby skorzystać z ŚDS, olewczy stosunek personelu "leczącego", który zdaje się tylko marzyć o tym, aby wreszcie wyjść z pracy do domu, itp. Również powszechna stygmatyzacja osób chorych (praktykowana również przez chorych w remisji).
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

leonidas pisze:Orientuje się ktoś czy można mieć 2 zastrzyki? Mam już rispolept consta 50mg. Abilify biorę w tabletkach, a przydało by się w zastrzyku, bo lepiej zastrzyku na mnie działają.
No i ja też jestem zainteresowany tym czy można dwa zastrzyki na raz brać ?
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
leonidas
zaufany użytkownik

Kiedyś mi lekarka mówiła, że nie można dwóch zastrzyków, ale nie wiem czy to tyczy się wszystkich, czy tylko rispoleptu consta z clopixolem depot, bo o nich rozmawialiśmy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „neuroleptyki”