Plastikowe butelki
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Plastikowe butelki
Zastanawiam się czy picie napojów z plastikowych butelek jest zdrowe? W szklanych butelkach prawie już nie ma napoi oprócz piwa.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Plastikowe butelki
:
Ostatnio zmieniony śr wrz 07, 2016 4:07 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
Mnie ta zasada wydaje się jakaś mocno dziwnaPiotrek007 pisze: 1, czyli PET, to jedno z najczęściej spotykanych oznaczeń – można je znaleźć na naczyniach jednorazowego użytku oraz wielu opakowaniach, chociażby butelkach wody mineralnej. Niemieccy naukowcy odkryli, że woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Nawet po dokładnym umyciu butelki PET może ona wydzielać toksyczne substancje przy ponownym użyciu, dlatego warto pamiętać o tym, że nigdy nie powinno używać się dwa razy tego samego opakowania wykonanego z PET.to powszechnie dostępne tworzywo, używane chociażby do wyrobu folii do pakowania żywności!
No bo jak...
Kupuję butelkę wody mineralnej. Butelka jest wykonana z PET. Czyli, domniemywam, trochę tego składnika "o działaniu zbliżonym do estrogenów" rozpuszcza się w tej wodzie, np. z powierzchni tej butelki. No i potem do tej butelki nalewam wody ponownie. No to logika by wskazywała, że teraz do wody przedostanie się mniej tego "składnika o działaniu zbliżonym do estrogenów", a nie więcej. A czemu mniej? Bo już go ubyło z warstwy powierzchniowej butelki. Jak czas rozkładu butelki PET jest co najmniej 100 lat, to jakie ma znaczenie wobec tego czasu, że ta butelka zostanie użyta kilkakrotnie - co kilka czy kilkanaście dni
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
:
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic