Co jakiś czas gdzieś powraca ten temat. Ludzie są przywiązani do pojęcia "marzenie". Twierdzą (jak i cała psychologia w swoim błędnym mniemaniu) że bez marzeń człowiek jest martwy, że jego życie niewiele znaczy. Moim zdaniem jest całkowicie odwrotnie. Marzenia od mara czyli duch, ułuda - człowiek przestaje marzyć, zaczyna żyć w bardziej realnym świecie - rodzi się i wyzbywa świata złudzeń. Wiele marzeń jest nierealnych a sama "wiara w marzenia" jeszcze ułudę utrwala bo od myślenia i marzeń nie zmieni się obiektywna rzeczywistość - tylko ciężka, wytrwała praca plus ileś tam procent talentu i znalezienie się w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie czyli ludzkie przeznaczenie. Oczywiście jako ludzie uwięzieni jesteśmy w słowach, pojęciach - ktoś powie "przecież tylu ludzi osiągnęło sukces i mówiło, że marzyło o tym od dziecka" -tak ale to są tylko słowa. Pod słowem "marzyłem od dziecka" kryje się "taki miałem pomysł na siebie", pomysł i cel który krok po kroku realizowałem czyli szkoliłem się w jakiejś dziedzinie przez wiele lat - ludzie którymi rzadzą marzenia niewiele robią a z pustego nawet Salomon nie naleje. Im bardziej człowiek ucieka w świat marzeń i ułudy, tym trudniej zrealizować mu te marzenia - tym się rożni planowanie i realizowanie pomysłów od marzenia, że plany mają charakter konkretu i mobilizacji w celu osiągnięcia tego pomysłu a marzenia to WYOBRAŻANIE sobie czegoś co ma nastąpić - to widzenie rzeczywistości, której nie ma.
Im człowiek mniej widzi rzeczywistość, której nie ma czyli przyszłość w wyobraźni, tym ma więcej energii w tym aby realizować cele w tu i teraz - bo jego pomysły są skonkretyzowane a nie wyidealizowane i rozmyte - kiedy człowiek wiele marzy czyli wyobraża sobie. Dlatego tylu marzycieli jest oderwanych od rzeczywistości i tak trudno im realizować w realu pomysły - bo nie potrafią ich przenieść na konkret ze świata marzeń. Jak przenieść nieokreśloną zjawę do tego reala?
Kiedy mamy marzenia, ale nie próbujemy ich spełnić, życie staje się koszmarem.
Autor: Darren Aronofsky, „Kino” nr 5, 2001
Lękam się jednak utraty złudzeń, więc wolę pozostać w świecie marzeń.
Autor: Paulo Coelho, Alchemik
Marzenia i rzeczywistość to dwie strefy trudne do pogodzenia.
Autor: Paulo Coelho, Jedenaście minut
Marzenia, które trwają nazbyt długo, nigdy nie doprowadzą do celu.
Autor: Ali ibn Abi Talib
Niestety, rzadko koło zdarzeń obraca siła naszych marzeń.
Autor: Jan Izydor Sztaudynger
Marzenie – rozmyślanie o czymś pięknym, o zrealizowaniu pragnień.