Ofiary portali społecznościowych

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Ofiary portali społecznościowych

Post autor: cezary123 »

Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Re: Ofiary portali społecznościowych

Post autor: Wspaniale »

Film z rodzaju 'gdyby...' Gdyby Lucy nie poznała go w internecie, gdyby nie.... Gdyby twoi rodzice się nie spotkali, nie byłoby ciebie, gdybyś wyszedł pięć minut wcześniej z domu któregoś dnia spotkałabyś ukochaną swojego życia, gdyby nie było samochodów, ludzie nie ginęliby w wypadkach samochodowych. Gdyby....
cezary123
zaufany użytkownik

Wspaniale pisze:Film z rodzaju 'gdyby...'
Film porusza kilka bardzo ważnych problemów wynikających wprost z tej technologii.
Najbardziej niewinna jest ta kobieta, która została zdradzona przez męża i wyciągnęła dowody tej zdrady z cyfrowej przestrzeni.
Podszywanie się pod kogoś, kim w istocie się nie jest, to już pospolite zjawisko. Tak samo możliwość romansowania wirtualnego z wieloma osobami naraz, siedząc w zaciszu domu, tuż obok nieświadomego tego realnego partnera.
A co powiesz o tej ofierze morderstwa, która wykorzystała wirtualną przestrzeń do ośmieszenia swojego kochanka dosłownie przed wszystkimi znajomymi naraz w ciągu kilku sekund?

To właśnie te nowe możliwości, z którymi ludzie igrają lekkomyślnie.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: A co powiesz o tej ofierze morderstwa, która wykorzystała wirtualną przestrzeń
Za to wszystko o czym piszesz, nie jest winny internet jako system, a ludzie są winni. To nie internet, ani żadne maszyna sama z siebie nikogo nie zamordowała czy nie opublikowała. Przestańmy szukać winnych tam, gdzie ich nie ma. Nóż sam nie podrzyna nikomu gardła, tak samo jak portal społecznościowy nikogo nie dyskredytuje. To robią ludzie. Oni są sprawcami.
cezary123
zaufany użytkownik

Wspaniale pisze:To robią ludzie. Oni są sprawcami.
Tak. Dać dziecku zapałki, to podpali całe miasto.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

cezary123 pisze:
Wspaniale pisze:To robią ludzie. Oni są sprawcami.
Tak. Dać dziecku zapałki, to podpali całe miasto.
No tak, lepiej by dalej człowiek siedział w jaskini o ciemku i żarł surowe mięso,
bo przecież ogień może narobić szkody, jak ktoś nim nie tak się posłuży... :mrgreen:
cezary123
zaufany użytkownik

Człowiek w portalu społecznościowym zredukowany jest do sztucznego "czegoś", z czym można zrobić co tylko technika pozwala.
Wspaniale pisze:No tak, lepiej by dalej człowiek siedział w jaskini
Tak, wolałbym siedzieć chwilę w jaskini z człowiekiem z krwi i kości i widzieć prawdę o nim, niż obżerać się całe życie z tysiącem sztucznych widm na internetowych portalach.
cezary123
zaufany użytkownik

Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

cezary123 pisze:Tak, wolałbym siedzieć chwilę w jaskini z człowiekiem z krwi i kości i widzieć prawdę o nim, niż obżerać się całe życie z tysiącem sztucznych widm na internetowych portalach.
A KTO ci broni? Zrób to co inni radzą. Wstań od komputera i idź poznawać ludzi. Są wszędzie. Z krwi i kości.
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Trzeba jeszcze wyjść:D A i znaleźć gdzieś ludzi podobnych zainteresowaniami, poglądami i tu można znaleźć ich na forach, a potem umówić się na jakieś spotkanie, często są organizowane jakieś wydarzenia, protesty :D Tylko często problemem jest odległość. Lepiej szukać blisko, a na pewno się znajdzie.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
cezary123
zaufany użytkownik

Mati pisze:ludzi podobnych zainteresowaniami, poglądami
I to według mnie jest najbardziej przereklamowane.
Każdy człowiek dąży mniej więcej równomiernie do wszystkich ludzkich spraw i sądzę, że więcej wspólnego znalazłbym naturalnie z sąsiadem, sąsiadką niż z kimś, kto 1000 km ode mnie zsyntezował sobie wysoko-wyspecjalizowany profil osobisty i udaje, że jest niezastąpiony.

Profile ludzi są potrzebne tylko firmom, producentom, aby wiedziały co i jak komu sprzedać.
I to głównie profile zawodowe i dotyczące jego potrzeb a zatem też klasy społeczno-ekonomicznej.
Takie informacje mają wartość rynkową, ale nie osobistą.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

cezary123 pisze:sądzę, że więcej wspólnego znalazłbym naturalnie z sąsiadem, sąsiadką niż z kimś, kto 1000 km ode mnie
A co cię powstrzymuje przed tym sąsiadem, sąsiadką? Narzekasz na internet, a jednocześnie przesiadujesz godzinami w nim. Skoro sąsiedzi czekają, aż do nich zapukasz lub zaczepisz na ulicy, nie zwlekaj.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Starsza pani w piekarni powiedziała, że sąsiedzi już się nie zapraszają. Takie czasy nastały.
cezary123
zaufany użytkownik

Wspaniale pisze:Skoro sąsiedzi czekają, aż do nich zapukasz lub zaczepisz na ulicy, nie zwlekaj.
Dobrze, idę do ładnej sąsiadki. :)
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

pamal pisze:Starsza pani w piekarni powiedziała, że sąsiedzi już się nie zapraszają. Takie czasy nastały.
Ale nie jest to chyba "winą" internetu? Bo ja z kolei ja wiem, że ludzie masowo się zapraszają za pośrednictwem fb na różne imprezy organizowane w realu. Tworzą tak zwane "eventy" i jakoś im nie przeszkadza istnienie internetu w chodzeniu na domówki, umawianie się do klubów, spotykanie się na z obcymi ludźmi na jakichś spotkaniach. Nawet ludzie z tutejszego forum to dość regularnie robią - poza siecią, w realnych miastach, przychodzą żywi a nie wysyłają tam swoich komputerów.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

cezary123 pisze:
Wspaniale pisze:Skoro sąsiedzi czekają, aż do nich zapukasz lub zaczepisz na ulicy, nie zwlekaj.
Dobrze, idę do ładnej sąsiadki. :)
Dlaczego dotąd czekałeś? Musiałem o tym napisać, że jest możliwość? I dlaczego akurat do ładnej? Może ta mniej ładna bardziej podziela twoje zainteresowania?
Pamal
zaufany użytkownik

Nie wiem czyja to wina. Nie jestem socjologiem.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

pamal pisze:Nie wiem czyja to wina. Nie jestem socjologiem.

Ja wiem, że ludzie starsi często sadzą tekstami 'za moich czasów....' Wtedy byli młodzi, młodsi, z perspektywy czasu wydaje się im miniony cza piękniejszy, czasem nie do końca świadomie koloryzują przeszłość. Gotowi są nawet wychwalać kolejki w PRL, w których nocami wystawali w nadziei na kupienie kawałka tłustego mięsa, no bo się stało, ale jako fajno było, ludzie życzliwi... w kolejkach? Człowiek człowiekowi był wilkiem, dosłownie gotowym pobić, by zdobyć większy kawałeczek mięcha.
Pamal
zaufany użytkownik

Mnie internet daje tylko złudzenie, że nie jestem sama. Nie udało mi się za jego pośrednictwem nawiązać trwałych, realnych znajomości. Nie wiem jak Wam...
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Dobrze to ujęłaś Pamal, czuję podobnie. Również mi nie dał trwałej realnej znajomości, poza spotkaniem evotowiczów w Trójmieście, ale to nie oznacza, że jest do bani. Po drugiej stronie kabla, siedzi dziewczyna z krwi i kości, czy prawdziwy chłopak którzy przelewają swoje przemyślenia, żale czy poglądy z różnych etapów życia. Problem psychopatów i zboczeńców w necie to już inny temat i nie patrzmy przez pryzmat tych zaburzonych ludzi na możliwości sieci.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”