Wiedźmin
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
Re: Wiedźmin
Taka mieszanka powoduje trwałe zmiany nerwu wzrokowego, szczególnie że płynie we mnie wampirza krew, której zastrzyk otrzymałem na toksykologii.
Imkot
Imkot
Słynnym dwimerytem z Wiedźmina jest stellit stop kobaltu. Powstaje przez traktowane bezwodnego chlorku kobaltu II (Temperatura wrzenia 1,049°C) pozostałymi składnikami stopu.
To nie ten stop, chlorek kobaltu II i srebro tworzą dwimeryt. Z kolei miecz wiedźmiński na potwory jest stopem kobaltu i srebra, bez chloru który powoduje kruchość.
Jak ma się na planecie dużo kobaltu to można z nim kombinować, na Ziemi jest stosunkowo mało kobaltu.
Do czego może służyć ten stop (dwimeryt)?
Do zablokowania sieci geomancyjnej planety i przez to rozproszenie magii w środowisku naturalnym.
Ostatnią próbą rozproszenia tej sieci była budowa klasztorów na silnych liniach geomancyjnych.
Do czego może służyć ten stop (dwimeryt)?
Do zablokowania sieci geomancyjnej planety i przez to rozproszenie magii w środowisku naturalnym.
Ostatnią próbą rozproszenia tej sieci była budowa klasztorów na silnych liniach geomancyjnych.
Stalowy miecz wiedźmiński stanowi większy problem, nie mogę namierzyć go po emisji magii.
Na pewno zawierał sporo niklu ponieważ z tego zbudowane są meteoryty, trochę też żelaza ponieważ to też zawierają meteoryty. Resztę prawdopodobnie stanowił wanad.
Na pewno zawierał sporo niklu ponieważ z tego zbudowane są meteoryty, trochę też żelaza ponieważ to też zawierają meteoryty. Resztę prawdopodobnie stanowił wanad.
Podczas Wydarzenia wszystkie kościoły i klasztory stojące na miejscach mocy zostaną przeniesione w miejsca bezpieczne i dostępne dla ludności.
Jak do Wydarzenia nie dojdzie to planeta sama przebuduje sieci geomancyjne poprzez przebiegunowienie (prędzej lub później, raczej później).
Podczas Wydarzenia duchy natury które pochowały się w skałach powrócą do świata przyrody.
O tym właśnie mówi mit Król Artura, nie wyciągną miecza ze skały tylko wyciągną ducha natury który zjednoczył się ze stalą. Ten duch natury miał na imię Excalibur.
Sam proces zjednoczenia nie był przyjemny i prawie nie zabił władcy tego miecza.
Został w pewnym momencie odkryty staroceltycki kamień ofiarny zamieszkiwany przez niezbyt pozytywnego ducha natury.
Więc co zrobił właściciel broni: złożył ofiarę i przyłożył miecz do skały, tutaj nie wiem czy trzymał go w ręku czy po prostu rzucił na kamień. Duch natury wyssał całą energię życiową z miecza tworząc go narzędziem śmierci i niegojących się ran.
Oderwać miecz od skały było niezwykle ciężko, takie duchy łatwo nie oddają swych ofiar.
Został w pewnym momencie odkryty staroceltycki kamień ofiarny zamieszkiwany przez niezbyt pozytywnego ducha natury.
Więc co zrobił właściciel broni: złożył ofiarę i przyłożył miecz do skały, tutaj nie wiem czy trzymał go w ręku czy po prostu rzucił na kamień. Duch natury wyssał całą energię życiową z miecza tworząc go narzędziem śmierci i niegojących się ran.
Oderwać miecz od skały było niezwykle ciężko, takie duchy łatwo nie oddają swych ofiar.