Wymiana klawiatury w HP 550
Moderator: moderatorzy
Wymiana klawiatury w HP 550
Tak jak w tytule muszę wymienić klawiaturę w lapku HP 550 a za bardzo nie wiem jak się za to zabrać 

W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
-
- bywalec
Re: Wymiana klawiatury w HP 550
Nie wiem jak w HP 550, ale w 530 z tego co pamiętam to żeby się dobrać do klawiatury trzeba odkręcić wszystkie śrubki od spodu (najpierw wyjąć dvd i możliwe że dysk też, chyba też pod klapką gdzie jest ram i minipci jest jakaś śrubka), następnie starą kartą bankomatową lub czymś w tym stylu rozprawić się z zatrzaskami (łatwo je ułamać, trzeba uważać) i wtedy jest dostęp do klawiatury. Aha pod baterią chyba też jest kilka mniejszych śrubek.
Śrubki najlepiej wbijać w duży kawałek styropianu w takim miejscu żeby było wiadomo która gdzie była.
Przyda się zestaw śrubokrętów i małe szczypce wydłużone.
Może jest gdzieś instrukcja demontażu w sieci, albo filmik na YT.
Śrubki najlepiej wbijać w duży kawałek styropianu w takim miejscu żeby było wiadomo która gdzie była.
Przyda się zestaw śrubokrętów i małe szczypce wydłużone.
Może jest gdzieś instrukcja demontażu w sieci, albo filmik na YT.
-
- bywalec
http://static.mercadoshops.com/hp-550-e ... 432xIM.jpg
Sądząc po tych 2 zdjęciach to 550 powinno mieć zdejmowany panel nad klawiaturą i wymiana powinna być prostsza, wystarczy odkręcić ten panel i klawiatura sama wyjdzie, tylko wypiąć taśmę (mały płaski śrubokręt i odciągnąć zaczep).
Sądząc po tych 2 zdjęciach to 550 powinno mieć zdejmowany panel nad klawiaturą i wymiana powinna być prostsza, wystarczy odkręcić ten panel i klawiatura sama wyjdzie, tylko wypiąć taśmę (mały płaski śrubokręt i odciągnąć zaczep).
Dzieki marchewkowy - też tak mi się wydaje z tego co wypatrzyłem w necie ze wystarczy ten panel przedni odkręcić i powinien być już dostęp bezproblemowy do klawiatury.
-tutaj to dokładnie widać ze najpierw trzeba odkręcić ten panel.
-tutaj to dokładnie widać ze najpierw trzeba odkręcić ten panel.
-
- bywalec
Koleś z filmiku zamiast otwierać gniazda na taśmy to brutalnie je wyrywa
można tak uszkodzić taśmy, albo nawet wyrwać gniazda.
Złącze od panelu powinno być z taką dźwigienką podnoszoną do góry, a od klawiatury dwa takie dingsy po bokach, które trzeba śrubokrętem wyciągnąć - chyba, jak coś to wstaw foto tych złącz i będzie wiadomo co z nimi zrobić.
Wygląda na to że panel trzymają śrubki pod baterią, klapką i obudową - nie powinno być problemu z namierzeniem które to.
PS. Laptop z filmiku już był kilkukrotnie otwierany i ma pourywane zatrzaski, HP ma bardzo mocno trzymające zatrzaski, nie wierzę, że nigdy nie otwierany laptop HP dało by się rozebrać palcami.

Złącze od panelu powinno być z taką dźwigienką podnoszoną do góry, a od klawiatury dwa takie dingsy po bokach, które trzeba śrubokrętem wyciągnąć - chyba, jak coś to wstaw foto tych złącz i będzie wiadomo co z nimi zrobić.
Wygląda na to że panel trzymają śrubki pod baterią, klapką i obudową - nie powinno być problemu z namierzeniem które to.
PS. Laptop z filmiku już był kilkukrotnie otwierany i ma pourywane zatrzaski, HP ma bardzo mocno trzymające zatrzaski, nie wierzę, że nigdy nie otwierany laptop HP dało by się rozebrać palcami.
Laptopa chyba dzisiaj nie będę rozkręcał bo nie mam jeszcze klawiatury bo dopiero co zamówiłem na allegro.marchewkowy pisze:
Ale chodzi o to :

-
- bywalec
dokładnie 

Zapomniałem wcześniej napisać - klawiaturę udało mi się wymienić
trzeba było tylko dodatkowo odkręcić nagrywarkę DVD bo nad nią były jeszcze trzy śrubki od obudowy i jedna z nich trzymała przednią listwę.
Dzięki @marchewkowy.

Dzięki @marchewkowy.
-
- bywalec