[Ostrzeżenie] Haloperidol - działanie neurotoksyczne

decaldol

Moderator: moderatorzy

Orzeł

[Ostrzeżenie] Haloperidol - działanie neurotoksyczne

Post autor: Orzeł »

http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
Haloperidol wyraźnie jest neurotoksyczny. Powinien zostać zakazany?

Dlaczego używamy starych i szkodliwych antypsychotyków kiedy są dostępne bezpieczniejsze alternatywy?

Current Psychiatry 2013 July;12(7):7-8.

Henry A. Nasrallah, MD
Editor-in-Chief

Niektóre leki pozostają w użyciu 50 lat po ich wdrożeniu na rynek. Postępy w tworzeniu leków często powodują że starsze leki stają się nieaktualne ponieważ są berdziej efektywne lub bezpieczne, lub to i to.
Rozważmy rezerpinę: Aktualnie, żaden internista nie użyje tego leku w terapii nadciśnienia, nawet jeśli był to najlepiej sprzedający się lek 50 lat temu. Dlaczego? Profil objawów ubocznych nie jest dłużej akceptowalny, kiedy są dostępne bezpieczniejsze alternatywy.

Zadziwiająco, większość wszystkich psychotropów pierwszej generacji odkrytych 5 dekad temu (neuroleptyków, przeciwdepresantów trójpierścieniowych, inhibitorów oksydazy monoaminy) są nadal w rozkładach większości instytucji ochrony zdrowia i są używane przez wielu lekarzy, w szczególności tych pracujących w organizacjach zarządzanej opieki. Areszty i więzienia w Stanach Zjednoczonych, gdzie setki albo tysiące poważnie zaburzonych psychicznie pacjentów jest zamkniętych, także używane są 50cio letnie środki, bez względu na minusy wpływające na ciało, umysł czy jakość życia tych zamkniętych medycznie chorych pacjentów.

Jeżeli lekarze którzy używają tych o dekady przestarzałych laków byliby na bieżąco z medycznymi badaniami i postępami w wiedzy, powinniśmy zdać sobie sprawę jaką parodią jest używanie nieprzyjaznych dla mózgu leków takich jak haloperidol kiedy mamy bezpieczniejsze alternatywy. Masywny tom wiedzy pojawił się przez ostatnie 15 lat który był kompletnie nieznany wcześniej. Antypsychotyki drugiej generacji jak zostało wykazane są o wiele bezpieczniejsze dla mózgu od ich odpowiedników starszej generacji (jednakże one nie są bardziej efektywne).

Zmieniając świadomość i zmieniając praktykę

Używałem haloperidolu przez 20 lat, i mogę ręczyć za ich niekwestionowaną skuteczność w terapii urojeń i halucynacji. Ale unikam ich użycia przez ostatnie 15 lat, jako że literatura neurobiologiczna mówiąca o ich szkodliwych efektach na tkanki mózgu pojawia się i mnoży.

W dodatku, zdaję sobie sprawę że większość praktykujących psychiatrów jest nieświadoma alarmujących szkodliwych neurologicznych efektów haloperidolu – znacząco ponieważ badania na temat tych efektów są publikowane w dziennikach neurobiologicznych rzadko czytanych przez praktykujących psychiatrów i praktykujące pielęgniarki i farmaceutów przygotowujących wykazy leków dla szpitali.

Dowody na poważną neurotoksyczność haloperidolu i innych starszych neuroleptyków, porównywane z atypowymi antypsychotykami są znaczne i wieloaspektowe. FDA obecnie nigdy by nie zatwierdziła haloperidolu, z powodu poważnych uszkodzeń które może spowodować na mózgu, pomimo jego efektywności przy leczeniu psychoz (Jest interesujące jak FDA blokuje natychmiastowo leki jeżeli powodują tragiczne defekty płodów, jak talidomid ale nie jeżeli lek jest niszczycielski dla tkanki mózgu u niepełnosprawnych osób dorosłych. Niewidzialne uszkodzenia mogą być mniej alarmujące lub pilne od widzialnych uszkodzeń).

Dwadzieściaosiem badań dostarczających dowodów na różne niszczycielskie efekty starszych neuroleptyków (w szczególności haloperidol) na tkankę mózgu zostały opublikowane w wybitnych dziennikach neurobiologicznych, bazujących na modelach zwierzęcych, kulturach tkankowych i pośmiertnych ludzkich tkankach. Wielokrotnie mechanizmach molekularnych, szlakach metabolicznych i kaskadach miały udział, ostatecznie śmierci neuronów. Pierwszy przegląd i dyskusja tych 28 badań nad neurotoksycznością zostało zaprezentowane na corocznym spotkaniu the Society of Biological Psychiatry1 i the American Psychiatric Association2; manuskrypt będzie wkrótce załączony do publikacji. Zobacz bibliografię poniżej dla listy 28 opublikowanych badań.

Mechanizmy molekularne neurotoksyczności antypsychotyków starszej generacji, włączając w to haloperidol, podlegają kilku głównym kategoriom:

apoptoza
nekroza
obniżona żywotność komórki
zablokowanie wzrostu komórki
zwiększona aktywność kaspazy („spirala śmierci”)
upośledzony transport glutaminianu
uszkodzenia mitochondrialne

Z tymi ciężkimi dowodami na poważną neurotoksyczność haloperidolu, powinien zostać zakazany? Ryzyko stosowania tego leku daleko przekracza korzyści – w szczególności przy powszechnej dostępności 9 atypowych antypsychotyków u których zostało wykazane że mają właściwości neuroprotekcyjne, takie jak powodowanie neurogenezy i zwiększanie składników odżywczych neuronów. Jednym z naszych głównych obowiązków jako lekarzy profesjonalistów jest chronienie pacientów przed szkodliwymi terapiami które mogą spowodować nasilenie ich niepełnosprawności. Jest czas na przejście na emeryturę tych starzejących się neuroleptyków.

Publikacje
1. Nasrallah HA, Rush SJ. First generation antipsychotics are neurotoxic and impair neuroplasticity via multiple mechanisms. Biol Psychiatry. 2013;73:61S.

2. Rush SJ, Nasrallah HA. Neurotoxic effects of the older antipsychotics: a review of several molecular mechanisms of action. Paper presented at: American Psychiatric Association Annual Meeting; May 18-22, 2013; San Francisco, CA.

3. Nandra KS, Agius M. The difference between typical and atypical antipsychotics: the effects on neurogenesis. Psychiatria Danub. 2012;24(supp1):95-99.
leonidas
zaufany użytkownik

Re: [Ostrzeżenie] Haloperidol - działanie neurotoksyczne

Post autor: leonidas »

Ok. nie neguję tego co napisałeś. Ale sam biorę halo i jestem ciekaw czy są osoby na forum które spotkały jakieś nie przyjemności po haloperidolu.
leonidas
zaufany użytkownik

impotencje to większość neuroleptyków nam funduje.
Orzeł

http://www.hdbp.org/psychiatria_danubin ... up1_95.pdf
Tłumaczę tylko Uwagi końcowe, nie jesteśmy lekarzami i nie potrzebna jest nam cała ta wiedza, reszta jest dla lekarzy.
Dane są bardzo przekonujące. Kiedy mechanizmy działania są wciąż do pełnego odkrycia, na pewno to pokazuje że typowe i atypowe neuroleptyki mają różne mechanizmy działania na poziomie neurotropowym i neurogenezy. Haloperidol i atypowe neuroleptyki mają przeciwstawne mechanizmy wpływające na żywotność komórki i neurogenezę. Stąd muszą pozostawać w dwóch odrębnych klasach.
Dane także rodzą możliwości innych hipotez. Haloperidol indukuje apoptozę istoty szarej, co oznacza że jest szansa na istnienie jatrogennego[1] rozwoju schizofrenii. Blokada glutaminianu powodowana przez obie klasy leków sugeruje że dopaminowa teoria schizofrenii jest zbyt uproszczona[2]. Może być tak z tego powodu że jakiekolwiek zmiany dopaminowe, są spowodowane powyższymi zmianami w transporcie glutaminianu. Jako rezultat, wiele z tego w co wierzono że jest prawdą w przeszłości musi zostać zweryfikowane.
[1] - choroby jatrogenne «choroby będące następstwem leczenia» (http://sjp.pwn.pl/slownik/2996689/choroby_jatrogenne)
[2] - stąd częściowa (objawy poznawcze i pozytywne) skuteczność lamotryginy przy schizofrenii, która blokuje transport glutaminianu. Inne leki blokujące glutaminian też polepszają funkcjonowanie w tej chorobie.

Wnioski są takie: schizofrenia powoduje zanik istoty szarej tkanki mózgu, haloperidol powoduje to samo czyli w dłuższej perspektywie nasila rozwój choroby. Leki nowej generacji w tym kloazpol działają neuroprotekcyjnie i nie tylko zatrzymują rozwój choroby ale równocześnie leczą objawy.
Awatar użytkownika
Zan
bywalec
Status: rencista

Post autor: Zan »

leonidas pisze:Ok. nie neguję tego co napisałeś. Ale sam biorę halo i jestem ciekaw czy są osoby na forum które spotkały jakieś nie przyjemności po haloperidolu.
ja brałem go przez rok
powodował silny niepokój
od rana przewracałem się na łóżku z boku na bok próbując się uspokoić, wyłysiałem trochę ze stresu
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Już nie długo mogą pojawić się leki które będą działać tylko na transport glutaminianu.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
leonidas
zaufany użytkownik

np. bitopertin być może się pojawi.
Orzeł

Bitopertin działa na glicynę, nie na glutaminian.
Na glutaminian działają: Memantyna, Riluzol, Lamotrygina, Gabapentyna.
Są jeszcze inne ale podaję te które działają przy schizofrenii, jedne poprawiają objawy negatywne a inne pozytywne, mogą być stosowane tylko i wyłącznie jako terapia dodatkowa i jak sam klozapol zawodzi.
Memantyna jest niekompetycyjnym antagonistą receptora NMDA. Prawdopodobnie hamując receptory wpływa na ich utrwaloną aktywację spowodowaną nadmiernym wydzielaniem glutaminianu.

Riluzol hamuje uwalnianie glutaminianu, dezaktywuje zależne od napięcia kanały sodowe (zwłaszcza typu TTX-S) oraz wysokonapięciowe kanały wapniowe, ma wpływ na procesy wewnątrzkomórkowe będące efektem związania neuroprzekaźników z receptorami aminokwasów. Lek hamuje presynaptyczne uwalnianie aminokwasów pobudzających: asparaginianu i glutaminianu (w stężeniach mikromolarnych), a także kwasu γ-aminomasłowego (GABA) i glicyny. Riluzol hamuje wychwyt neuronalny dopaminy, GABA i glutaminianu, nie wpływa na wychwyt asparaginianu. Zmniejsza efekty będące następstwem stymulacji receptorów dla aminokwasów pobudzających. W badaniach na doświadczalnych modelach uszkodzenia komórek nerwowych in vivo wykazano, że riluzol wywiera także działanie neuroprotekcyjne. Nie określono, który z tych mechanizmów działania riluzolu odpowiada za efekty wywierane przez lek u pacjentów ze stwardnieniem zanikowym bocznym. Poprzez hamowanie uwalniania glutaminianu riluzol powoduje rozluźnienie mięśni i sedację. Wykazuje też właściwości przeciwdrgawkowe.

Lamotrygina stabilizuje błony neuronalne poprzez hamowanie potencjałozależnych kanałów sodowych, co blokuje uwalnianie aminokwasów pobudzających, przede wszystkim glutaminianu.

Gabapentyna nie działa na receptory GABAα, ani GABAβ, ani na substancje uczestniczące w wychwycie GABA w mózgu. W ośrodkowym układzie nerwowym gabapentyna wiąże się z białkowym receptorem, (białkiem wiążącym gabapentynę), przez złożony i nie do końca wyjaśniony mechanizm zwiększa produkcję i uwalnianie GABA. Skutkuje to nasileniem przewodnictwa GABA-ergicznego, co z kolei powoduje zahamowanie aktywności bioelektrycznej neuronów. Ponadto badania obrazowe wykazały, iż gabapentyna przyśpiesza syntezę GABA.
http://pl.wikipedia.org/
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Tak ja też się pomyliłem chodziło mi o leki działające na glicynę a nie glutaminian.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
leonidas
zaufany użytkownik

A czy te leki na glutaminian już któreś z nich są na rynku w Polsce? i dlaczego daję się je po klozapolu, mają jakieś jeszcze gorsze skutki uboczne?
Orzeł

Wiem tylko, że są badania naukowe potwierdzające skuteczność jako terapia dodatkowa.
Jedne mają duże skutki uboczne inne małe, zakres chorób leczonych inhibitorami glutaminianu jest szeroki.
leonidas
zaufany użytkownik

fajnie że wychodzą nowe leki o szerszym spektrum działania. A wiesz może skoro już masz taką wiedzę ;) coś na temat leków które mają wyjść w ciągu paru lat i będą bez skutków ubocznych, gdzieś ktoś mi mówił, że robione są w Australii. Pisano o tym na polskich i amerykańskich serwerach. Wiesz czy to prawda może?
Ostatnio zmieniony sob wrz 06, 2014 8:46 pm przez leonidas, łącznie zmieniany 1 raz.
Orzeł

Mózg dalej pozostaje zagadką nawet dla twórców nowych leków, więc nie wiem.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Wiara w działanie haloperidolu nie jest naukowa, jest religijna, dlatego że wiara w pieniądz jest pojęciem religijnym. Haloperidol jest tani.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Mam mieć na te swoje organiczne zaburzenia osobowości ( cholercia, ja już nie wiem, co mam ), zejście z haloperidolu ( który mnie przymula... biorę ten proszek, żeby nie rozrabiać, rodzinie awantury robiłem... ), i wejście na coś nowszego. Co to będzie... wyjdzie w praniu...
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Bardzo ciekawy i wartościowy wątek!!

PS. Ja osobiście uważam haloperidol za wyjątkowe świństwo! Brałem i wspominam wyjątkowo niemile. Na szczęście krótko brałem!
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: wrzesień

Post autor: Dobro »

Nikt normalny by tego nie brał.
koniec wojen
tylko liście do zamiatania
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Mi na OIOM ie dali halo w najmniejszej dawce. Pamiętam silną akatyzje w nogach i po rękach. Na moją prośbe odstawili mi to.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Ja na szczescie biore tylko jak dostaje ''swira''.Oby uniknac hospitalizacji. :drool:

Wróć do „haloperidol”