agresja

Moderator: moderatorzy

Gehenna
zaufany użytkownik

agresja

Post autor: Gehenna »

agresja będąca w zasadzie złą emocją, potrafi też w sposób dość skuteczny ochronić przed autoagresją
potrafi też dodać siły
zawsze przy wychodzeniu z depresji pierwsze co zaczynam czuć to agresja do wszystkich i wszystkiego

a teraz gdy nie mam siły już się wściekać
... no nie wiem jak będzie
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Re: agresja

Post autor: Ralf »

agresja to nie jest emocja.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
andrzej1984
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: andrzej1984 »

Ja po odstawieniu Paroxinoru jestem bardzo agresywny, nawet nie wiedziałem , że aż tak mogę nyć agresywny. Jak sobie radzicie z agresja i wpadając w szał dać sobie radę by nie krzywdzić bliskich osób, we wszystkich widzę jakiś spisek i za nim ktoś coś powie to ja już mu robię awanturę, że sobie już pewnie pomyślał o tym co ja się domyślałem
To nie schi­zof­re­nia jest prob­le­mem tyl­ko przeszko­dy na­poty­kane w ser­cach naszych bliźnich.
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

agresja rodzi agresje jak to w życiu bywa tak samo z przemocą to działa w obydwie strony ;)
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Ralf pisze:agresja to nie jest emocja.
Zgadzam się.

Agresja to nie emocja. Złość to emocja. A agresja to jeden ze sposobów na jej skanalizowanie. Są też inne. Na przykład depresja ( autoagresja ), oraz asertywność ( poradzenie sobie ze złością, z szacunkiem dla innych ).

Agresja jest jednym ze sposobów zagospodarowania złości. Jej minus jest taki że dzieje się to kosztem innych, i może też przynieść złe konsekwencje osobie agresywnej. Na dłuższą metę to droga donikąd.

Natomiast nie ma nic złego w odczuwaniu złości, nawet dużej. Wiele osób utożsamia złość z agresją, a albo w ogóle postrzega złość jako "złą". To prowadzi też do innych problemów, bo złość jest tak samo potrzebna człowiekowi jak radość czy smutek. To jest coś w rodzaju kontrolki w samochodzie dającej nam sygnał że coś musimy zrobić. I jest to czasem energia do działania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „autoagresja”