forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Postanowilem dziś zakupić sobie dysk zewnętrzny pod USB, był w promocji w markecie w rozsądnej cenie (sprawdzałem na allegro) i po podpięciu go do komputera okazało się, że ma 465 GB pojemności a było napisane że dysk 500 GB... Czy to normalna praktyka firm że tak zawyżają liczby ? rozumiem kwestie sterowników itp. ale na to wystarczy kilkadziesiąt MB a tu taki zonk ... Wie ktoś z was czy to normalne w takim sprzęcie?
My Way My Generation "Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają." ... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Firmy nie zawyżają tych wartości, różnica pojemności dysków wynika ze sposobu jej liczenia używając systemów binarnego i dziesiętnego. Pod tym linkiem jest to w przystępny sposób wyjaśnione: http://forum.benchmark.pl/topic/72347-r ... -twardych/
Tak jest właściwie od zawsze, przyjęło się pomimo tego, że podawana pojemność nie jest tak naprawdę prawidłowa.
Dzięki za szybką odpowiedź nie wiedziałem, że tak jest... znów magia liczb, tym razem dalem się nabrać ... Ale pewnie nie tylko ja ...
My Way My Generation "Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają." ... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...