Re: akineton czy warto?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

AntonPawlowicz pisze:Ta ta bierz go nadal, to skonczysz z parkinsonizmem
Właśnie na ten skutek neuroleptyków przepisują ten lek.
AntonPawlowicz pisze:nietrzymaniem moczu i kalu
i pampersy dla lekomanów :?:
:lol:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Powyższy post został wyrzucony przez moderatorkę "Moi" z tematu o Akinetonie [Biperyden] - to lek m.in. na parkinsonizm polekowy często przepisywany jest wraz z neuroleptykami, ale Moi jak widać zgadza się z wymysłami Antona:
AntonPawlowicz pisze:Ta ta bierz go nadal, to skonczysz z parkinsonizmem i nietrzymaniem moczu i kalu. Doigrasz sie, tym bardziej, ze masz sklonnosc do uzaleznien. Ciekawe czy juz nie jestes uzalezniony od tego leku. Pamietaj, odstawiac trzeba go stopniowo. Objawy takie jak zaniki pamieci i drzenie rak - to dopiero poczatek. Nic Ty o siebie nie dbasz chlopie! Porozmawiaj z lekarzem co masz robic jezeli sie od niego uzalezniles Ralf, bo to moze byc powazna sprawa. - viewtopic.php?f=130&t=11163&start=15#p268147
który twierdzi... jak wyżej - pełna dezinformacja, nie warta poważniejszego komentarza niż równie "zgodne z prawdą" zdanie o pampersie. :P
Akineton, Działania niepożądane:
Uczucie zmęczenia, senność, zaburzenia pamięci, niepokój, rozdrażnienie, zaburzenia zachowania, dezorientacja, splątanie, halucynacje, zawroty głowy, zaburzenia widzenia wywołane zaburzeniami akomodacji, wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego, zaburzenia czynności serca (zwiększenie, niekiedy zmniejszenie częstotliwości rytmu serca), zaburzenia w oddawaniu moczu (bardzo rzadko zatrzymanie moczu), zwłaszcza u chorych z rozrostem gruczołu krokowego, suchość w jamie ustnej, zaparcia, zmniejszenie potliwości, rzadko dyskinezy, alergiczne reakcje skórne; po podaniu pozajelitowym – niekiedy przejściowy spadek ciśnienia tętniczego. Przedawkowany lek zwiększa skłonność do drgawek. Antidotum – salicylan fizostygminy (1–2 mg pozajelitowo).
http://bazalekow.mp.pl/leki/subst.html?id=128
Serio, Moi powinnaś chyba moderować wyłącznie ten dział. Zastanów się nad swoim bezpodstawnym kasowaniem postów... Nie pozdrawiam.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Nie skasowałam Twojego postu, tylko -zgodnie z obietnicą- przeniosłam go do działu "Varia", ponieważ znowu wyzwałaś w nim osoby biorące leki od "lekomanów". Biorę leki i nie życzę sobie, by ktoś mnie tak nazywał. To mój wybór i uszanuj go. Powstrzymaj się od złośliwych komentarzy, a wszystko będzie dobrze. Tobie nikt nie zabrania pisać "antypsychiatrycznych" postów na forum, jednak gdy będziesz obrażać w nich osoby biorące leki, będę interweniować w sposób j.w.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Nie widzę żadnego obrażania. Sam biorę leki i nie czuję się obrażony. Trochę dystansu do siebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Tak, warto zawsze zachować dystans. Ciebie ten epitet nie obruszył, ale uważam, że jest krzywdzący w stosunku do osób biorących leki.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Jakby partner cię nazwał "lekomanem" albo inna bliska osoba, to rozumiem. Ale w internecie?
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Na forum też warto trzymać poziom i nie używać takich określeń w stosunku do osób biorących leki. Po co to robić? Czy nie lepiej powstrzymać się od takich określeń? Moim zdaniem - lepiej.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Warto, ale nie lubię poprawności politycznej, w której za każde słowo można iść do więzienia (tutaj: "ban" na forum). To jakiś terror!
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Bez przesady - nigdy tu na forum nie dostawało się bana za jedno słowo. To zawsze musiał być ciąg zdarzeń, pewien całokształt, który brało się pod uwagę. I rzadko kiedy bany były na stałe (taki dostał chyba tylko Narkotyk). Zwykle to kary czasowe, by dana osoba "ochłonęła" i przemyślała swoje postępowanie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Podałem już końcowy efekt, ale zawsze takie działanie prowadzi tylko do jednego - do bana.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Działanie, mające na celu wzmocnić wzajemne animozje - tak.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Czyli się zgadzamy :). Szkoda. Jestem za minimalizmem państwowym.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Uzgodnijmy: trzeba być strasznym recydywistą, żeby dostać ban na tym forum. Wielokrotnie naruszać regulamin. Nie dostaje się tu bana za jedno słowo, jak wcześniej sugerowałeś.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Ja teraz omawiam sprawę użytkowniczki Schizo, a nie wszystkich użytkowników na tym forum. Jak będzie trzeba, to w innych sprawie też zajmę stanowisko.
Obrazek
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Moi, nie wyzwałam biorących neuroleptyków od "lekomanów" (w ogóle dziwne, że tak tamten wpis odebrałaś), ponieważ lekomania to ciężki nałóg - neuroleptyki jednak można odstawić (jak wszyscy wiemy nie uzależniają jak np. barbiturany), lecz dla własnego bezpieczeństwa robi się to stopniowo - jeśli były zażywane przez dłuższy okres czasu. Nie piszę złośliwych komentarzy i chyba tylko jakiś radykalny bio-psychiatra mógłby je za takie uznać, ale to jego/jej problem, gdyż zasłużył/a na to szkodząc mojej osobie. Moja ocena ich typowo biologicznego podejścia nie musi się zgadzać z twoją - masz prawo do własnych opinii o lekach psychotropowych itd. ale staraj się nie pisać w imieniu "znacznej większości osób z ch. psychicznymi" nie posiadając żadnych informacji na ten temat, bez takich danych i bez dowodów/testów/badań na ich hipotezy nie można takich rzeczy o "schizofrenikach" potwierdzić.

Moi, ja nie mam z czego ochłonąć - nie wywołujesz żadnych emocji, faktem jest, że to co robisz to zwykła próba wprowadzenia cenzury... Wyobraź sobie, iż forowicze są w stanie samodzielnie ocenić czy mod ma rację, a może tym razem się zagalopował? Nie jesteś żadnym autorytetem czy wzorem do naśladowania - zrozum, że nie piszą tutaj małe dzieci... Chcesz to możesz założyć własne forum - nic nie stoi na przeszkodzie - jednak nie życzę sobie takich pouczeń, znam regulamin tego forum i nie ma w nim słowa o rzeczach jakie wypisujesz.

BTW. Można wiedzieć, w którym roku Moi została modem na evocie?

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jestem moderatorem na tym forum od czterech, albo pięciu lat - dokładnie nie pamiętam.
Przyjmuję do wiadomości Twoje tłumaczenia, ale ten post nie był jedynym, w którym osoby biorące neuroleptyki nazwałaś " lekomanami". Prosiłabym byś tego nie robiła.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

moi pisze:Prosiłabym byś tego nie robiła.

Pozdrawiam.m.
No i tyle możesz :).
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Oczywiście, ja tu nie jestem od wymierzania kar :) Chciałabym tylko, by wszyscy czuli się tu dobrze.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

moi pisze:Chciałabym tylko, by wszyscy czuli się tu dobrze.

Pozdrawiam.m.
To jest zbyt idealistyczne podejście. Tak się nie da.
Obrazek
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Warto próbować.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ