System Recovery na laptopie. Co zrobić po utracie dysku?
Moderator: moderatorzy
System Recovery na laptopie. Co zrobić po utracie dysku?
Mam laptopa z preinstalowanym systemem Windows Vista Home Premium (laptop Asus F5SL, pięcioletni). Do niego dostałem część systemu do zainstalowania z płyty DVD + sterowniki od Asusa na oddzielnej płytce DVD. Z tym, że dysk był wymieniany - a więc partycja z systemem też została utracona. Mam pytanie: czy straciłem ten system bezpowrotnie? Czy da się zgodnie z prawem jakoś zainstalować ten sam system (Windows Vista Home Premium) na nowym dysku twardym? I co muszę w związku z tym wykonać?

Re: System Recovery na laptopie. Co zrobić po utracie dysku?
Z tego co piszesz wynika, że na pierwszej z tych płyt masz prawdopodobnie wersję instalacyjną Windows. Wynika z tego, że po fizycznym założeniu nowego dysku do laptopa wystarszy zmienić w BIOS-ie kolejność startowania dysków w taki sposób, aby system był poszukiwany najpierw na płytce DVD. No to odpalasz tą płytkę i dalej według wskazówek na ekranie. A po zakończonej instalacji Windows doinstalowywujesz sterowniki z drugiej płytki.Petruccio Petrolini pisze:Do niego dostałem część systemu do zainstalowania z płyty DVD + sterowniki od Asusa na oddzielnej płytce DVD.
No właśnie chyba nie, bo na płytce instalacyjnej jest napisane:
"The software included on this Recovery DVD was pre-installed on your hard drive at the factory and may only be used for backup and recovery of your ASUS computer system. Performance of the software is the sole responsibility of ASUSTeK Computer Inc."

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Oczywiście zgodnie z prawem możesz zainstalować ten system na nowym dysku twardym. System jest przypisany do komputera, a nie do dysku. Microsoft uważa, że komputer jest ten sam, dopóki płyta główna jest ta sama. Poza tym Windows sam ci powie, że nie możesz zainstalować systemu, bo to nie ten sam komputer.Petruccio Petrolini pisze:Czy da się zgodnie z prawem jakoś zainstalować ten sam system (Windows Vista Home Premium) na nowym dysku twardym? I co muszę w związku z tym wykonać?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Jak to dostałeś "część" kupionego systemu? Dysk wymieniony i nie masz płyty z systemem tylko samą płytkę do naprawy?
Najlepiej napisz do pomocy technicznej: http://www.asus.com/pl/support

''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
No właśnie o to chodzi. Chyba będzie trzeba zapytać się u źródła...Schizo pisze:Jak to dostałeś "część" kupionego systemu?

Jak zakupiłem ongiś laptop firmy "Lenovo" to do niego nie było ŻADNYCH płytek! Zdziwiony tym dopytałem u sprzedawcy, że w tym laptopie jest ukryta partycja z kopią systemu. No to w takim przypadku wiadomo, że jak dysk padnie to cały laptop jest juz do wyrzucenia. A tutaj sytuacja jest o wiele korzystniejsza, bo są te dwie płytki DVD.
Ale one nic nie dają.
Właśnie dzwoniłem do ASUSa z pytaniem, co robić. Konsultant mówił, że płyta Recovery powinna pójść na nowym dysku.
Jednak nie poszła. Wyskoczył wielki czerwony napis ERROR na ekranie i informacja o brakujących składnikach. Więc nici z tej płyty.
Właśnie dzwoniłem do ASUSa z pytaniem, co robić. Konsultant mówił, że płyta Recovery powinna pójść na nowym dysku.
Jednak nie poszła. Wyskoczył wielki czerwony napis ERROR na ekranie i informacja o brakujących składnikach. Więc nici z tej płyty.

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
To pożycz sobie płytę z Windowsem i zainstaluj, tylko ze swoim nr. seryjnym.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Spróbowałem jeszcze raz i jak na razie idzie. :-) Tym razem sformatowałem obie partycje. A tak a propo, to mój system nie ma klucza, tzn. ja nie muszę go wpisywać. Zobaczymy, co dalej. :-)
Muszę mieć już nieźle zajechany napęd DVD.
Muszę mieć już nieźle zajechany napęd DVD.

Poszła druga płytka ze sterownikami ASUSa. Jest dobrze. :-)

- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
ja mam kopie partycji recovery na serwerze
plikow które tam były;
przywracam jednym kliknieciem
patrzyliście co jest na tych partycjach :> ?
i jak działa ?
mam program hp recovery
po co pisać za granice nie przesadzajmy
skopiowałem folder recovery ;
plikow które tam były;
przywracam jednym kliknieciem
patrzyliście co jest na tych partycjach :> ?
i jak działa ?
mam program hp recovery
po co pisać za granice nie przesadzajmy
skopiowałem folder recovery ;
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
wystartowac linuksa z plyty i zobaczyc codzieje sie z plikami i dyskiem
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",