jakie badanie mózgu wykrywa epilepsje ?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

piotr 84
bywalec

jakie badanie mózgu wykrywa epilepsje ?

Post autor: piotr 84 »

moja historia jest taka urodziłem się i odjeli mi punkt za ruchy bo nóżką telepało ale tylko jeden punkt odjeli a potem to już na ostro z ósmej podstawówki na pierwszą zawodówki podczas snu zaczeło mną konkretnie telepać obudziłem się otworzyłem oczy i zobaczyłem ekrany od monitorów i to trzeszczenie wojne mrówek bardzo to było realistyczne po tym " filmie " następny a w nim helikopter jak w grze komputerowej nawet śmigło helikoptera słyszałem i komandosi na linkach spuszczali się jeden po drugim biegli w moją strone mijali mnie obok mojej twarzy naprzemian to z prawej to z lewej strony zaznacze że nie piłem nie ćpałem i nadal mam ataki różne czasami moje ciało sie rozluźnia czuje sie bardzo spokojnie odpreżony ale wiem że po tej przyjemnej fazie bedzie bardzo nie przyjemna czyli padaczka elektrolity mam zaniżone elektrolity ale chyba nie tu przyczyna więc moje pytanie jakie badanie mam zrobić EEG wykazuje coś tam ale nie padaczke TK głowy ? rezonans ? aha miałem zaburzenia świadomości
piotr 84
bywalec

Re: jakie badanie mózgu wykrywa epilepsje ?

Drogi Preacoxs 77 mógłbyś mi podpowiedzieć jakie badanie było by wskazane w moim przypadku mam wade wzroku i za oczami odczuwam " somatyczną pustke w głowie " po prawej stronie czasami boli mnie głowa ale rzadko właśnie tam EEG wykryło mi zmiany w prawej okolicy czołowo-skroniowej coś tam z falami mózgu
więc nie wiem chciałbym jak najszybciej porady bo jutro ide badać mózgownice
piotr 84
bywalec

tyle tych rezonansów i tomografów jest że człowiek nie może sie zdecydować ?
piotr 84
bywalec

zastanawiam sie po co na tym forum niektórzy dokładnie ich troje chwali się że są studentami psychologi a niektórzy są już po fakultetach skoro nie mają ochoty lub nie chcą pomóc ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Zadaj pytanie do Preacoxs 77 przez PW - może szybciej Ci odpowie, bo nie wiem, czy trafi an Twój wątek.

A pomagać można, ale nie trzeba. Jeśli ktoś nie czuje się na silach, by Ci pomóc to nie możesz mieć o to do niego pretensji. Dlaczego nie zwrócisz się ze swoimi pytaniami do lekarza? - ona ma obowiązek Ci pomóc, bo to jego praca.

Pozdrawiam.m.
piotr 84
bywalec

moi pisze:Dlaczego nie zwrócisz się ze swoimi pytaniami do lekarza? - ona ma obowiązek Ci pomóc, bo to jego praca.
moja lekarka wysyłała mnie do neurologa już wiele lat temu ale jakoś mi się nie chciało stać w kolejkach jeszcze wtedy byłem zbyt zajęty kminieniem hajsu na browar

teraz już nie pije od wielu lat :D
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Skoro już nie pijesz i masz czas, to załatw sobie skierowanie do neurologa i zbadaj się.

Pozdrawiam.m.
piotr 84
bywalec

następno wizyte u neurologa mam na koniec marca a badanie robie jutro prywatnie bo na nfz za długo trzeba czekać tylko nie wiem czy lepszy byłby tomograf oczodołów czy całego mózgu bo w prawej części potyliczno skroniowej EEG coś wykazało

aha Moi co to znaczy jak oko jest poblakłe bo moje lewe jest tak mi powiedziała okulistka ? to przez bakterie ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Piotrze, ale skąd ja mam to wiedzieć? Z wykształcenia jestem polonistą. Ze swoimi pytaniami i wątpliwościami powinieneś się zwrócić do lekarzy, bo na forum ktoś jeszcze może wprowadzić Cię niechcący w błąd.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Post autor: praecox77 »

Przepraszam za moją absencję, ale zaczyna się okres sesji, więc wiecie sami jak to jest. Szczerze mówiąc ciężko mi jest odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ moja nauka nie zajmuje się aż w takim stopniu mózgiem, a psychiką człowieka. Z tego co wiem EEG jest chyba najbardziej przydatnym badaniem w diagnozie padaczki. Jednak Twój opis padaczki mnie zastanawia. Obrazy, które widzisz chyba nie są typowe dla tego schorzenia. Przed atakiem występuje tak zwana aura przedpadaczkowa, która zwiastuje nadejście ataku. Ma się wtedy wyostrzone zmysły, np. wzroku - widzenie błysków. Aurę bardzo łatwo pomylić ze zwiastunem padaczki, który przejawia się zmęczeniem, brakiem koncentracji, bólem głowy itp. Jednak aura to już część ataku, chociaż jeszcze w tym momencie można zareagować i nie dopuścić do napadu drgawek. To co opisujesz może być częścią aury. Jednak tak jak mówią inni, powinieneś zgłosić się do neurologa, bo to bardziej jego działka niż moja. Pozdrawiam, zadbaj o swoje zdrowie:)
piotr 84
bywalec

dzięki Preacox 77 ale precox to bardziej do mnie pasuje miałem podejrzenie schizofrenii prostej potem pojawiły się stany psychotyczne tudzież transowe taka aura u mnie objawia się rozluźnieniem mięśni takim somatycznym błogostanem potem wszystkie mięśnie mi sztywnieją i czasami telepie jak się okaże że jest to katatonia to się załamie aha elektrolitów nie mogli mi wyrównać w Choroszczy sodu i potasu u neurologa już byłem a i się okazało że w łomży jest tylko jeden tomograf w szpitalu nawet w elmedzie i eskulapie nie mają ogólnie masakra nawet stomatolog mi powiedział że to biedny region

pzdr.
Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Udaj się do paru specjalistów i na pewno dowiedzą się i pomogą Ci we wszystkich Twoich kłopotach. Jak nie u Ciebie w mieście, spróbuj gdzieś indziej np w Warszawie. Na pewno gdzieś znajdziesz odpowiedniego specjalistę.
piotr 84
bywalec

EUREKA !!! Wiem co mi jest
dopytam ciebie Preaxocs czy mam racje jeszcze badań mózgu nie robiłem ale chyba moge mieć psychoze napadową zaznacze że stany psychotyczne mam zdiagnozowane

Psychozy napadowe
Choć zaburzenia psychiczne są często jedynym objawem klinicznym, psychozy napadowe nie spełniają kryteriów definicji z powodu występowania zaburzeń świadomości. Diagnoza jest stawiana w oparciu o podstawowe w padaczce badanie elektroencefalograficzne (EEG), gdzie stwierdza się występowanie charakterystycznych dla stanu padaczkowego zmian, a leczenie jest tożsame z terapią stanu padaczkowego (ciągłych wyładowań padaczkowych w zapisie EEG). Psychozy napadowe są, zatem zwykle stanami padaczkowymi, w których jedynymi objawami są zaburzenia psychiczne a drgawki nie są obserwowane (stany padaczkowe niedrgawkowe). Objawy takiego stanu to przykładowo spowolnienie myślenia, splątanie, majaczenie, znieruchomienie bądź okresowe zastyganie mylone z katatonią, powtarzające się ruchy dotykania, głaskania, skubania (automatyzmy) oraz znaczne pobudzenie włącznie z agresją. Stan padaczkowy napadów częściowych prostych, przebiegających bez zaburzeń świadomości, może się manifestować omamami wzrokowymi z zaniewidzeniem, bądź węchowymi, zaburzeniami uwagi oraz objawami afektywnymi, takimi jak niepokój, lęk o różnym stopniu nasilenia a nawet myśli samobójcze.
W przebiegu stanu padaczkowego napadów częściowych złożonych (charakterystyczne są zaburzenia świadomości o różnym stopniu nasilenia), mogą wystąpić zaburzenia mowy (konfabulacje, perseweracje, echolalia, koprolalia, stereotypia), zaburzenia myślenia logicznego i abstrakcyjnego, złudzenia i omamy, zachowania agresywne oraz automatyzmy ruchowe. Zaburzenia świadomości mogą się manifestować jako dezorientacja, lęk oraz myśli natrętne lub niepamięć.

źródło

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... G4&cad=rja
piotr 84
bywalec

ostatnio napad psychozy napadowej miałem na zamkniętym w Choroszczy kiedyś takie napady miałem co drugi dzień teraz od pół roku spokuj chociaż właśnie teraz chciałbym wywołać ten stan by móc zadzwonić po karetke odwieźli by mnie na oddział a tam poddali badaniu EEG wtedy byłbym dobrze zdiagnozowany ( nie wiem czy mój lekarz który leczy mnie ambulatoryjnie nie wspominał o tym że to właśnie psychoza napadowa) stany te mam od końca 2005 a schizofrenie zdiagnozowali mi w 2003

wiem co może pomóc w wywołaniu tego stanu :
- stres
- kawa
- wysiłek fizyczny
i moje pytanie co jeszcze byłoby wskazanym by sobie pomóc w wywołaniu ataku psychozy napadowej ? pytanie jest ważne by móc dobrze ukierunkować leczenie musze być dobrze zdiagnozowany
Awatar użytkownika
praecox77
student psychologii

Chętnie bym pomógł, lecz muszę przyznać iż moja wiedza nie jest aż tak szeroka. Myślę, że w tym celu powinieneś się skontaktować ze specjalistą, opowiedzieć mu o objawach i podejrzeniach. To byłoby najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam
piotr 84
bywalec

Dzięki Praecox że odpowiedziałeś trzy dni próbowałem wywołać ten stan coś tam odmiennego od normy czułem ale to nie było to zdecydowanie nie to więc odpuściłem trudno jak remisja to remisja mózgownice i tak przebadam a z wynikami postanowiłem że się podziele z wami i napisze co rezonans czy tomograf sądzi o moim mózgu
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Najlepszy chyba jest rezonans ( MRI ). Tomograf może się mylić.
piotr 84
bywalec

rezonans uważa że wszystko jest w porządku tylko ze szczeną coś tam nie chce mi się zaglądać do opisu badania poprostu chodzi o to że kły wyrywałem

Półkule mózgu i móżdzku bez ognisk patologicznych
Pień mózgu prawidłowy
Układ komorowy prawidłowej szerokości , nieprzemieszczony , symetryczny , symetryczny.
Przestrzenie płynowe, przymózgowe w normie
Okolica przysadki mózgowej oraz okolica nadsiodłowa prawidłowe
Kompleksy nerwów VII i VIII-ych nieposzerzone prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych
Niewielkie zgrubienia sluzówki zatok sitowych i szczękowych

aha badanie robiłem chyba w lutym
Ostatnio zmieniony pn gru 30, 2013 11:51 am przez piotr 84, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr 84
bywalec

mam jeszcze pytanie czy badanie EEG można zrobić wcześniej zabezpieczając pasami ?
piotr 84
bywalec

bałbym się zerwać aparature z głowy

podczas tych stanów dzieje się
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”