Śledzenie w Internecie
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Śledzenie w Internecie
Obecnie śledzenie w Internecie jest wszechobecne i na potęgę. Ostatnio czytałem, że nawet śledzą wzrok internauty za pomocą kamerki komputera i sprawdzają na jaki artykuł, zdjęcie spojrzał i ile czasu. Takie śledzenie jest dużym zagrożeniem. Od dawna jest powszechne używanie przez strony internetowe tzw. supercookies, czyli flashcookies, które nigdy nie wygasają i zajmują dużo miejsca na dysku. Ale można temu zaradzić. Wystarczy Firefox i dodatek Ghostery. Ja używam jeszcze kilku innych, ale to już dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Jeszcze warto pozbyć się reklam używając Adblock Plus. Nie polecam przeglądarki Chrome, jest to jeden wielki szpieg.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Re: Śledzenie w Internecie
Też słyszałem/czytałem, że przeglądarka Chrome to jeden wielki szpieg!
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
System i programy, które instalujecie także.hvp2 pisze:przeglądarka Chrome to jeden wielki szpieg!
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Ja mam 3 przegladarki i uzywam jak mi wygodnie. Firefox, Explorer i Chrome 

"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- JudasHonor
- moderator
Informacja to pieniądz. Na przykład zbierając informację o preferencjach potencjalnych klientów łatwiej jest stworzyć i sprzedać produkt. W przypadku użytkowników komputerów mogą to być informacje o zainstalowanych programach.
Inną sprawą jest kradzież ważnych danych jak numery kart, loginy, hasła, piny, czytanie korespondencji, utrata takich danych może odbić się na kieszeni. Dlatego nie poleca się zapisywać na komputerze poufnych danych.
Jeszcze innym rodzajem szpiegowania jest to co próbuje wprowadzić establiszment, poprzez ACTA, czy nakładanie na providerów internetowych konieczności rejestrowania wszelkiej aktywności użytkowników internetu. Przykład organizowania się demonstrantów z niedawnych zamieszek przez Facebooka w Egipcie, dowodzi jak groźnym narzędziem dla systemu mogą być nowoczesne technologie.
Tak czy siak nie ma co wpadać w paranoję. Jeśli sami nie zapisujemy sobie w notatniku w komputerze haseł, loginów, ważnych numerów to nie ma się czego obawiać. A na całą resztę tego szpiegowskiego majdanu nie mamy zbytniego wpływu i nie jest także zbyt dla nas niebezpieczna.
Inną sprawą jest kradzież ważnych danych jak numery kart, loginy, hasła, piny, czytanie korespondencji, utrata takich danych może odbić się na kieszeni. Dlatego nie poleca się zapisywać na komputerze poufnych danych.
Jeszcze innym rodzajem szpiegowania jest to co próbuje wprowadzić establiszment, poprzez ACTA, czy nakładanie na providerów internetowych konieczności rejestrowania wszelkiej aktywności użytkowników internetu. Przykład organizowania się demonstrantów z niedawnych zamieszek przez Facebooka w Egipcie, dowodzi jak groźnym narzędziem dla systemu mogą być nowoczesne technologie.
Tak czy siak nie ma co wpadać w paranoję. Jeśli sami nie zapisujemy sobie w notatniku w komputerze haseł, loginów, ważnych numerów to nie ma się czego obawiać. A na całą resztę tego szpiegowskiego majdanu nie mamy zbytniego wpływu i nie jest także zbyt dla nas niebezpieczna.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Coraz częściej zastanawiam się nad rezygnacją z usług Google:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/830986 ... ogle-.html
Z wyszukiwarki Google już prawie nie korzystam, natomiast trudna byłaby migracja na nowe konto pocztowe. Nowe, czyli jakie? Yahoo? Hotmail? Może coś mniej popularnego, lecz godnego zaufania?
http://www.ekonomia24.pl/artykul/830986 ... ogle-.html
Z wyszukiwarki Google już prawie nie korzystam, natomiast trudna byłaby migracja na nowe konto pocztowe. Nowe, czyli jakie? Yahoo? Hotmail? Może coś mniej popularnego, lecz godnego zaufania?
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Mam konta m.in na Yahoo i tam przynajmniej nie ma spamu i dochodzą wiadomości/linki aktywacyjne z zagranicznych stron/for, nie to co na tych polskich stronkach... A z tych serwisów społecznościowych jak fb i twitter w ogóle nie korzystam i do niczego mi nie są potrzebne.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
-
- zarejestrowany użytkownik
O mój temat.
Dzisiaj zawiodłem się na wszystkich antywirusach. Od początku zawsze dbałem o to oprogramowanie a teraz wydaje mi się to ściemą. Nigdy, żaden program nic mi nie znalazł. W dodatku ciągle zmula komputer. A np, dzisiaj przeskanowałem bitdefenderem no i pokazał, że jest robak który umożliwia sledzenie i faktycznie, na windowsie miałem juz jazdy, że nie miałem kontroli nad komputerem. Ściągnałem go, zainstaowałem no i ciul. Nie mam żadnych wirusów... Jak chce mieć spokój to wsiadam na linuksa, ale funkcjonalnie jest dużo gorszy.
Co do chrome, fb, ghosterów. Też ostatnio myślałem, że skoro google ma z wszystkimi układy, to może nie warto używać ich przęglądarki i jak widzę nie jestem sam w tej myśli. Korzystanie z google i facebooka powoduje to, że nasz ruch śledzi około 8-16 małych firm które zajmują się dopasowywaniem reklam i treści. Lub nie. Zresztą nie każdemu się to podoba. W operze można zainstalować taki dodatek, który wyświetla co nas śledzi i chyba to blokuje.
Dla bezpieczeństwa zalepiam sobie oko kamerki, deka paranoja, ale jak mi czasem komp wariuje ...
Dzisiaj zawiodłem się na wszystkich antywirusach. Od początku zawsze dbałem o to oprogramowanie a teraz wydaje mi się to ściemą. Nigdy, żaden program nic mi nie znalazł. W dodatku ciągle zmula komputer. A np, dzisiaj przeskanowałem bitdefenderem no i pokazał, że jest robak który umożliwia sledzenie i faktycznie, na windowsie miałem juz jazdy, że nie miałem kontroli nad komputerem. Ściągnałem go, zainstaowałem no i ciul. Nie mam żadnych wirusów... Jak chce mieć spokój to wsiadam na linuksa, ale funkcjonalnie jest dużo gorszy.
Co do chrome, fb, ghosterów. Też ostatnio myślałem, że skoro google ma z wszystkimi układy, to może nie warto używać ich przęglądarki i jak widzę nie jestem sam w tej myśli. Korzystanie z google i facebooka powoduje to, że nasz ruch śledzi około 8-16 małych firm które zajmują się dopasowywaniem reklam i treści. Lub nie. Zresztą nie każdemu się to podoba. W operze można zainstalować taki dodatek, który wyświetla co nas śledzi i chyba to blokuje.
Dla bezpieczeństwa zalepiam sobie oko kamerki, deka paranoja, ale jak mi czasem komp wariuje ...
Tak, Yahoo wydaje się być dobrą ofertą. Myślałem jeszcze o Zoho lub Hotmail.Schizo pisze:Mam konta m.in na Yahoo i tam przynajmniej nie ma spamu i dochodzą wiadomości/linki aktywacyjne z zagranicznych stron/for, nie to co na tych polskich stronkach... A z tych serwisów społecznościowych jak fb i twitter w ogóle nie korzystam i do niczego mi nie są potrzebne.
Z tego co czytałem SmartScreen w Windows 8 zbiera informacje o zainstalowanych programach.
. Dlatego zostaje przy 7- wg mnie najlepszy system Microsoftu jaki dotychczas powstał 

ja mam win 8 i to badziewie, wymusil mi zalozenie nowego konta w hotmailu. 

Nie trzeba go zakładać.Ralf pisze:wymusil mi zalozenie nowego konta w hotmailu.

wiem, ale zalozylem 

- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
Też mam Chroma Explorera i Firefoxa
A niech śledzą, nie mogą mi nic zrobić, jeszcze do wysokich stanowisk nie doszłam i nie muszę, to tamci w rządzie nieliczni co mówią prawdę najbardziej się boją o swoje życie.
Na fb mam minimum wiadomości o sobie.
Taka wolność w internecie, że do niektórych stron blokują dostęp.
A niech śledzą, nie mogą mi nic zrobić, jeszcze do wysokich stanowisk nie doszłam i nie muszę, to tamci w rządzie nieliczni co mówią prawdę najbardziej się boją o swoje życie.
Na fb mam minimum wiadomości o sobie.
Taka wolność w internecie, że do niektórych stron blokują dostęp.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Na tym to właśnie polega, że śledzą wszystkich, a jak ktoś się wybije, to będą mieć na niego haki.Mati pisze: A niech śledzą, nie mogą mi nic zrobić, jeszcze do wysokich stanowisk nie doszłam i nie muszę, to tamci w rządzie nieliczni co mówią prawdę najbardziej się boją o swoje życie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Kogo obchodzi to na jakie strony wchodzę i jakie kanały YT mnie interesują?
A teraz to i tak wszystko sprawa programu. W Google rządzi mod Caffeine. To on zbiera informacje kto gdzie łazi, pewnie chodzi o ulepszenie produktu i kasę. Dzięki nie ma praktycznie nikt nie ma tych samych wyników w Google. Jak masz konto w gmail i jesteś zalogowany, to tym bardziej wyniki patrzą bardziej pod Ciebie.
Teraz w necie większość osób to roboty a nie ludzie.
A teraz to i tak wszystko sprawa programu. W Google rządzi mod Caffeine. To on zbiera informacje kto gdzie łazi, pewnie chodzi o ulepszenie produktu i kasę. Dzięki nie ma praktycznie nikt nie ma tych samych wyników w Google. Jak masz konto w gmail i jesteś zalogowany, to tym bardziej wyniki patrzą bardziej pod Ciebie.
Teraz w necie większość osób to roboty a nie ludzie.
nic
- amigo
- zaufany użytkownik
To co tu w takiej sytuacji najlepiej zrobic, zeby nie wiedzieli o Tobie za duzo ?
- JudasHonor
- moderator
Nie chodzi o to, że ważne sa informacje o kimś szczególnym. Chodzi o stałe monitorowanie, wyłapanie jakiegoś ogniska niepokojów, jakiejś nowej siły, rewolucji w zalążku, itp
- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
Np.przeciw Żydom, Albo takich jak ten Breivik czy jak to się tego z Oslo pisało.
To już wiem że zmieniam kraj na piękny i zielony, bo mnie pewnie będą chcieli wykończyć. Żartowałam. Ale za jakiś czas się wyprowadzę, wiem gdzie...
To już wiem że zmieniam kraj na piękny i zielony, bo mnie pewnie będą chcieli wykończyć. Żartowałam. Ale za jakiś czas się wyprowadzę, wiem gdzie...
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
- JudasHonor
- moderator
"Temu" co obserwuje nas z drugiej strony internetu, nie koniecznie musi zależeć na naszym dobru. A Breivik i Holocaust mogą być produktami tego czegoś.