brak windy

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Fitness

Post autor: moi »

salydus pisze:Otóż spółdzielnia zmuszona sytuacją postanowiła wymienić windę w 10 piętrowym bloku i przez dwa miesiące mieszkańcy będą musieli korzystać ze schodów. Reportażyk przepełniały słowa i obrazy, jakby co najmniej mieszkańców tego bloku miano wywieźć do Auschwitz w 43 roku. Uśmiałem się do łez. Pomysł z wchodzeniem i schodzeniem jest bardzo dobry. Niektórzy tak robią bez względu na wiek i działające windy :D właśnie dla zdrowia, kondycji!
Wyobraź sobie 70-letnią kobietę, która codziennie musi wejść na swoje 7 piętro po schodach. Albo kogoś z urazem kolana, kręgosłupa. Albo kogoś z małym dzieckiem i wózkiem.

Moja kamienica ma cztery piętra. Codziennie widzę starszych sąsiadów i sąsiadki z wyższych pięter, jak męczą się z zakupami, robiąc przystanki na każdym półpiętrze. Jedna sąsiadka poskarżyła mi się, że ma żylaki przełyku (nie wiedziałam, że to możliwe) i wejście na swoje piętro z zakupami to dla niej prawdziwy wyczyn.

Kiedy miałam po operacji kręgosłupa wejść na swoje trzecie piętro, było mi bardzo ciężko. Mało brakowało, a mąż wnosiłby mnie na rękach. A są tacy, co czuja się tak codziennie, takie maja urazy.

Trochę wyobraźni. To, co jednemu służy, drugiego zabija.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Niestety, dla ludzi z urazami, starszych oraz kobiet z wózkami i małymi dziećmi wdrapywanie się na 10 piętro bez windy to prawdziwy dramat. Trzeba mieć minimum wrażliwości i empatii, by to zrozumieć.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ty w ogóle wieloma rzeczami gardzisz, a szczególnie ludźmi. Przydałoby Ci się więcej pokory i współczucia.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Po pierwsze nie żyję na niczyim utrzymaniu. Zarabiem na siebie i wspólny dom.
Po drugiem uważam, że masz poważny problem ze sobą: wszędzie widzisz zło i nienawiść. W życiu nie ma skrajności. Spróbuj widzieć w życiu też to, co jest w nim dobre, miej więcej współczucia dla innych. To, że ktoś inny go nie ma, jeszcze o niczym nie świadczy. I nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Trzeba starać się być człowiekiem i widzieć potrzeby innych.

Pozdrawiam.m.
ocean
zaufany użytkownik

Post autor: ocean »

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 6:15 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

salydus pisze: Nowe zdanie zaczynamy od dużej litery, co wiesz, bo kolejne zdania tak właśnie rozpoczynasz, stąd wniosek, że usilnie chciałeś zachować pisanie mojego nicku z małej litery - to tak a propos pouczania kogoś na jakikolwiek temat, dobrodzieju :)
Sam piszesz swój nick z małej litery, więc chcąc zachować konsekwencję, tak się go -według Ciebie- powinno pisać (mimo rozpoczęcia zdania). Poza tym - nie bądźmy drobiazgowi: na tym forum nie przywiązuje się zbytniej wagi do ortografii i interpunkcji (tę ostatnią Ty też dość swobodnie stosujesz).
salydus pisze: Bez wątpienia ogranicza jakoś tam, ale, zauważ, że takie ograniczenie w kontekści problemów żyjących ludzi na ulicy, to komedia pierwszej miary, stąd mój ubaw.
Co nie zmienia faktu, że dla ludzi mieszkających na 10 piętrze bez windy, taka sytuacja jest realnym problemem, utrudniającym życie. I nie ma co stopniować nieszczęść: zawsze znajdzie się lepszych i gorszych od siebie oraz od innych. Reagować trzeba adekwatnie do sytuacji, a nie szukać usprawiedliwień typu, że inni mają gorzej.

salydus pisze: Nie każdy starszy nie może postać kilka minut w pociągu i nie każdemu starszemu należy się to miejsce tylko z racji wieku.
Owszem, należy się - tego wymaga grzeczność.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

salydus pisze:Zawsze zdanie w języku polskim zaczynamy od dużej litery - potraktuj to jako bonus ode mnie
Nieprawda, to Ty złamałeś reguły ortografii, pisząc nazwę własną z małej litery, więc aby być konsekwentnym, trzeba to zachować- nósz w bszuh, niech żyje futuryzm językowy, który radośnie uprawiasz ;) Dam Ci radę (taki mały bonus ode mnie ;)): jeśli żądasz od innych przestrzegania reguł, stosuj je sam.

Poza tym, zacytowałeś mnie w zmienionej formie, moja poprawna wypowiedź brzmi:
Sam piszesz swój nick z małej litery, więc chcąc zachować konsekwencję, tak się go -według Ciebie- powinno pisać (mimo rozpoczęcia zdania).
Skoro piszesz swój nick z małej litery, więc nie wymagaj od innych, by pisali go z dużej. Gwałcisz zasady ortografii, a od innych wymagasz prawności. Śmieszne.
salydus pisze: I O TYM pisałem! Wypowiedzi "przeżywających tragedię", pozbawionych windy na dwa miechy były takie, jakby co najmniej wywożono ich do obozu zagłady :lol:
Nie zrozumiałeś toku mojej wypowiedzi, wiec przeczytaj ją jeszcze raz. Nie ma co się usprawiedliwiać, że inni mają gorzej: trzeba reagować adekwatnie do sytuacji. Dla staruszki, która nie będzie mogła kupić sobie chleba przez "dwa miechy" to sytuacja bez wyjścia. Dla osoby, która ma uraz kręgosłupa i trudności z poruszaniem się - także.
salydus pisze:
Grzeczność nie ma nic wspólnego z ustępowania miejsca komuś tylko dlatego, ze ten jest starszy, co najwyżej bardziej potrzebujący.
Oczywiście, że grzeczność wymaga, aby siwej głowie zawsze ustąpić miejsca, gdy się jest młodszym. Zasady savoir-vivre też masz swoje? :D

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Czy dziennikarze nazwali sytuację "dramatem"? Pewnie cały problem polega na zbyt emocjonalnym określeniu sytuacji. Można by ją opisać jako "ogromny problem ludzi starszych", "uciążliwą niedogodność", "przejściowe trudności", itp. Jeśli użyto słowa "dramat", to najwyraźniej materiał został skonstruowany w ten sposób celowo, by trafić w gust określonej grupy odbiorców, którzy żywo reagują na treści wzbudzające silne emocje.
ocean
zaufany użytkownik

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 6:16 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

salydus pisze:Było nie było, taki z ciebie korektor jak z koziej d....y trąbka, moi. To, że zdanie zaczyna się ZAWSZE od dużej litery, już w 4 klasie szkoły podstawowej belfrzyce wbijają do głowy na lekcjach języka polskiego, a ty tego nie wiedziałaś :mrgreen:
Ale Ty nie przestrzegasz reguł ortografii (pisanie nazw własnych małą literą), to co Ci do tego, że ktoś inny ich nie przestrzega? Jeśli chce się być konsekwentnym w stosowaniu ortografii Twojego nicku, jaką sam narzuciłeś (pisanie go z małej litery), to trzeba z małej litery rozpocząć zdanie. Nósz w bszuh ;) Bądź konsekwentny w przestrzeganiu reguł Twojej ortografii :D

Pozdrawiam.m.
ocean
zaufany użytkownik

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 6:16 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

salydus pisze:Podam tobie prosty sposób zgodny z zasadami pisowni, jak należałoby to zrobić. Wystarczyłoby, żeby ocean zamiast zaczynać zdanie od mojego nicku, wstawił go w innym miejscu, i byłoby jak należy, ale on CHCIAŁ podkreślić w swój śmieszny sposób stosunek do mnie i... popełnił kardynalny błąd, który ty, jako osoba jak najbardziej obiektywna na forum :mrgreen: tak żałośnie próbowałaś wziąć w obronę jako specjalistka od języka (zajmujesz się podobno korektą, więc obowiązujące reguły powinnaś znać śpiewająco) i okazało się, że jesteś "specjalistką". I to jest meritum.
Gdy analizuje się styl pisania jakiegoś pisarza, to bada się z jaką konsekwencją używa pewnych zwrotów, zasad interpunkcji, ortografii (lub z jaką konsekwencją je łamie) i na tej podstawie tworzy się jego unikalny wzór pisarstwa. W ten sposób pewna matematyczka, za pomocą analizy matematycznej, udowodniła autorstwo odnalezionych rękopisów i trafnie przypisała je Mikołajowi Rejowi. Ocean nie popełnił błędu, pisząc Twój nick z małej litery, ponieważ Ty sam go tak piszesz. Przeanalizował Twój styl z matematyczną dokładnością i dostosował się do niego :D Wybacz, ale musisz jeszcze trochę poćwiczyć ortografię i interpunkcję, żeby ferować wyroki na temat moich umiejętności korektorskich. I to jest meritum ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

salydus pisze:
Jeszcze raz powtórzę - płoń ze wstydu, bo MASZ POWÓD - zdanie zawsze zaczynamy z dużej litery.
Oto przykład, gdy zdań nie zaczyna się od dużej litery:
największym wydarzeniem

w życiu człowieka
są narodziny i śmierć
Boga

ojcze Ojcze nasz
czemu
jak zły ojciec
nocą

bez znaku bez śladu
bez słowa

czemuś mnie opuścił
czemu ja opuściłem
Ciebie

życie bez boga jest możliwe
życie bez boga jest niemożliwe

przecież jako dziecko karmiłem się
Tobą
jadłem ciało
piłem krew

może opuściłeś mnie
kiedy próbowałem otworzyć
ramiona
objąć życie

lekkomyślny
rozwarłem ramiona
i wypuściłem Ciebie

a może uciekłeś
nie mogąc słuchać
mojego śmiechu

Ty się nie śmiejesz
a może pokarałeś mnie
małego ciemnego za upór

za pychę
za to
że próbowałem stworzyć
nowego człowieka
nowy język

opuściłeś mnie bez szumu
skrzydeł bez błyskawic
jak polna myszka
jak woda co wsiąkła w piach
zajęty roztargniony
nie zauważyłem twojej ucieczki
twojej nieobecności
w moim życiu

życie bez boga jest możliwe
życie bez boga jest niemożliwe
Nie ma pewności, że i Ty nie posługujesz się mową wiązaną (oratio vincta) i to w jej najbardziej dowolnej formie, czyli wierszu białym. Niemal bowiem każdy tekst w obliczu współczesnej narratologii może być uznany za wiersz biały.
Także Twój post. Chcąc być konsekwentnym w narzuconej przez Ciebie stylistyce powinno się napisać zdanie od małej litery. Podobnie, jak uczynił to Różewicz.
salydus pisze: Łap chusteczkę na otarcie łez, rzucam ją tobie :mrgreen:
Łkaj, jak pijus na wiejskiej dyskotece, porzucony pod ścianą przez wybrankę serca, ruszającą w tany z popegeerowskim łamaczem serc ;)

Pozdrawiam.m.
ocean
zaufany użytkownik

...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Męźcizno ;)
Oczywiście, że Twoje posty, jak również posty Oceana, można uznać za mowę wiązaną. Kwestia podejścia. Dziś różnice między wierszem a prozą są bardzo subtelne. Wystarczy poczytać "Finneganów tren" Joyce'a, czy "Biesy"
Komornickiej.

Np. stosowany przez Ciebie namiętnie znak zapytania (powtórzony czterokrotnie) i nadmiernie używane inne znaki interpunkcyjne (wielokropki, wykrzykniki), wskazują na jakiś rodzaj poezji eksperymentalnej.
salydus pisze: Nie rozróżniasz podstawowych rodzajów literackich????

Podział na trzy rodzaje literackie to spuścizna tradycji literackiej antycznej Grecji. Przyznasz, że od tego czasu nieco się zmieniło? Dla przykładu: podziału tego praktycznie nie stosuje się w literaturoznawstwie francuskim i anglosaskim, choć jest tam znany.

Pozdrawiam.m.
ocean
zaufany użytkownik

...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ładne zakończenie tej dyskusji :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Re: brak windy

Nieprawda, to Ty nie znasz zasad panujących na forum, czyli tzw. netykiety. A uwagami osoby, która popełnia tak karygodne błędy stylistyczne i interpunkcyjne (mogę wypunktować) - w ogóle się nie przejmuję. Moja reakcja była żartem, Ty zaś te błędy popełniasz notorycznie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Napisałam uzasadnienie: jako, że wątek zmienił się w typową pyskówkę, jego część została przeniesiona do "Niechanych wątków".
salydus pisze:No, już nie płacz, nie płacz, daj no, przytulę cię - lepiej? :)
Dzięki za dobre chęci, ale raczej nie daję się obściskiwać obcym facetom ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

No fakt ;)
Ale przytulenie do Ciebie grozi oblaniem żółcią, więc raczej nie reflektuję ;)

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „sport”