Ogólnopolski strajk kobiet 3.10
Moderator: moderatorzy
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Ogólnopolski strajk kobiet 3.10
dwanaście tygodni to 3 miesiące czyli bardzo dużo czasu dla płodu...
po 3 tygodniach bije serce
w trzecim miesiącu widać, że się przeciąga lub ziewa, robi grymasy
w dodatku układ nerwowy rozwija się od już 13-tego dnia
--
po 3 tygodniach bije serce
w trzecim miesiącu widać, że się przeciąga lub ziewa, robi grymasy
w dodatku układ nerwowy rozwija się od już 13-tego dnia
--

-
- bywalec
Czyli kiedy?AMerei pisze:moim zdaniem wtedy, kiedy zaczyna coś czuć.marchewkowy pisze:Czym w takim razie jest dwunastotygodniowy płód? Kiedy płód zostaje dzieckiem według ciebie?AMerei pisze:po pierwsze: dwunastotygodniowy płód to nie dziecko, po drugie: nigdy nie będziesz w ciąży więc zamilcz.
wg artykułu w "Polityce" z nr.44 (3083) płód potencjalną zdolność czucia uzyskuje między 28. a 32. tygodniem.
wyedukuj się zanim weźmiesz udział w dyskusji, bo ciemnogrodem stoisz.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
-
- bywalec
Proszę o podanie autora/autorów oraz metodologi badania które doprowadziło do takich wniosków.AMerei pisze:wg artykułu w "Polityce" z nr.44 (3083) płód potencjalną zdolność czucia uzyskuje między 28. a 32. tygodniem.
-
- bywalec
Czy mogę ciebie zabić? Obiecuję, że wcześniej użyję chloroformu - gwarantuję nic nie będziesz czuć. Jeśli z jakiś powodów chloroform nie odpowiada (alergia, inne powody) mogę użyć jednego z wielu innych anestetyków.AMerei pisze:wg artykułu w "Polityce" z nr.44 (3083) płód potencjalną zdolność czucia uzyskuje między 28. a 32. tygodniem.
Tyle, że tu chodzi o coś innego niż o to, czy to coś ma już świadomość czy jeszcze nie.karuna pisze: Sam zarodek w poczatkowej fazie rozwoju wyglada tak samo jak innych ssakow czy krokodyla.
Chodzi o to kim ono będzie. Czy sobą, czy swoim braciszkiem albo siostrzyczką, która zje zarodek brata i przerwie jego tworzącą się za pomocą tego rusztowania z zewnątrz genetycznie osobę. Można przecież przeznaczyć atomy tego zarodka do budowy kolejnego zarodka i tak się przecież stanie. Wrócą do obiegu materii i staną się czyimiś plemnikami i komórkami jajowymi z całym innym, drugim kodem. Może naszym, może zwierząt, może pyłkami roślin... Wewnątrz, ten zapoczątkowany organizm ludzki może być tylko sobą albo nie być wcale. Nie będzie już nigdy swoim rodzeństwem. Nie wróci też ponownie za jakiś czas w kolejnym zapłodnieniu. Zwierzęta nie stać na takie zrozumienie, ale ludzi? Dziwi mnie, że nikt się o to nie obawia i nie pojmuje.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Nie rozumiem Cezary.
Pisałem tutaj wcześniej, że świadomość jest od samo początku zapłodnienia.

Niestety świadomości nie ma od początku zapłodnienia, nie ma też jej w zupełnie ukształtowanym organizmie, dorosłym, wystarczy, że zemdleje na kilka sekund i już nie wie kim jest, nie ma nikogo ani niczego itd..karuna pisze:Nie rozumiem Cezary.
Jest za to ciągłość istnienia warunkowana owym rusztowaniem genetycznym. Przerwa w ciągłości istnienia powoduje straszliwe paradoksy i nieważne, że odbywają się pod zupełną nieobecność czyjejkolwiek świadomości. Równie dobrze można przerwać życie dorosłego osobnika a potem zbudować z jego atomów kogoś drugiego i udawać, że nic się nie stało. Ktoś przekształci się w swojego brata i otworzy tam oczy zamiast u siebie? Stracił ktoś rodzeństwo i wie jak to wygląda? Dlaczego sam nie zginął, aby mógł żyć jego brat albo siostra? A może tak się stało i jest właśnie owym kim innym a tamten został abortowany albo pozbawiony możliwości istnienia w ogóle i tylko nikt o nim nie wie...
Nieistnienie to nie jest tylko brak świadomości. Ludzie mylą to często.
-
- bywalec
Świadomość a zawartość kodu genetytcznego to dwie różne rzeczy - widać to dokładnie po bliźniakach jednojajowych. Co do świadomości to wielu dorosłych ludzi jest jej kompletnie pozbawionych. Czy to oznacza iż należy ich za to zabić?
-
- bywalec
A co mnie obchodzą BREDNIE wypisywane w komunistycznym szmatławcu?AMerei pisze:wg artykułu w "Polityce" z nr.44 (3083) płód potencjalną zdolność czucia uzyskuje między 28. a 32. tygodniem.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Polityka_(tygodnik)
Zobacz co za zdradzieckie prostytutki polityczne tam pracują:2 stycznia 1957 Sekretariat Komitetu Centralnego PZPR podjął decyzję o utworzeniu tygodnika społeczno-politycznego. 1 lutego tego roku powstało Wydawnictwo Prasowe „Polityka”, podlegające Zarządowi Głównemu RSW Prasa.
Chyba nie muszę wypisywać o ich skandalicznych wyczynkach nastawionych na niszczenie naszego pięknego narodu?Jacek Żakowski
Wiesław Władyka
Mariusz Janicki
Daniel Passent
Adam Szostkiewicz
Cezary Łazarewicz
Stanisław Tym
Kuba Wojewódzki
Wawrzyniec Smoczyński
Joanna Solska
Edwin Bendyk
Zdzisław Pietrasik
Andrzej Mleczko
Hanna Krall
Małgorzata Szejnert
-
- bywalec
Karuna zacytuj proszę do kogo/czego to się odnosi.karuna pisze:możemy się nie zgadzać
Inaczej nie wiadomo czy się nie zgadzasz z komunistami, mordercami dzieci, ze mną, ze sobą, ze wszystkimi jednocześnie...
-
- bywalec
Chcąc ułatwić nie zamieszczę źrodła lecz tekst po Polsku - dla chętnych przeanalizowania źródła - kilknij w linki pod tekstem.AMerei pisze:wg artykułu w "Polityce" z nr.44 (3083) płód potencjalną zdolność czucia uzyskuje między 28. a 32. tygodniem.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/2018 ... -kwantowym
Co powiesz na to? Czy aby Sir Roger Penrose oraz Stephen Hawking nie są lepszym źródłem informacji niż jakiś komunistyczno-lewacki szmatławiec?
Wiem, wiem, chęci mordowania ciężko się wyzbyć... ale żeby od razu rzucać się na bezbronne dzieci?
Och, teraz powiesz, że ta teoria nie została udowodniona, jednak dopóki nie zostanie obalona - a wszystko wskazuje na to, że będzie jednak potwierdzona, a nie obalona - to nie wiesz. To teraz zapytam - czy jeśli w kraju w którym jest kara śmierci aresztujesz człowieka pod zarzutem umożliwiającym po skazaniu skazać na śmierć - to czy możesz go zabić bez udowodnienia winy po aresztowaniu, bez sprawiedliwego osądzenia?
Wiesz wielu takich było na świecie - hitler, saloth sar, etc... wymieniać można całe długie listy... gdzieś na końcu można umieścić też kilka osób z forum evot... może nie osobiście, ale jednak namawiają do egzekucji bez sądu i na dodatek egzekucji kogoś kompletnie niewinnego i bezbronnego. Powiedz jak się nie brzydzić takimi osobnikami?
cały czas mylisz pojęcia. zarodek to nie człowiek. komórka jajowa to nie człowiek. plemnik to nie człowiek (a ile ich ginie przy masturbacji, toż to masowy mord!
)w Internecie można znaleźć miliard różnych niepotwierdzonych teorii napisanych na kolanie przez Bolka i Lolka. "Polityka" jest poważnym pismem i to, w jaki sposób się wypowiadasz o jej dziennikarzach świadczy o twoim zacietrzewieniu i głupocie
najlepiej zamilcz i się już nie kompromituj.
koniec dyskusji z mojej strony.
PS warto przeczytać:
http://lekarski.blog.polityka.pl/2016/1 ... -dyskusji/

najlepiej zamilcz i się już nie kompromituj.
koniec dyskusji z mojej strony.
PS warto przeczytać:
http://lekarski.blog.polityka.pl/2016/1 ... -dyskusji/
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
AMerei pisze: zarodek to nie człowiek. komórka jajowa to nie człowiek. plemnik to nie człowiek (a ile ich ginie przy masturbacji, toż to masowy mord!)
Ręka to nie człowiek, noga to nie człowiek, głowa to nie człowiek, szkielet to nie człowiek, krew to nie człowiek, usta to nie człowiek. Czyli co? Nie ma człowieka? W trakcie takiego odejmowania martwych przecież elementów od całości gdzieś następuje nieistnienie i ucieczka duszy. W którym momencie? Przecież każdy ze wszystkich elementów nie ma w sobie życia człowieka.
Zapłodnienie wywołuje nieodwracalne zapoczątkowanie realizowania danego kodu genetycznego i niestety jedynym losem jaki ten organizm czeka jest życie i śmierć. Nieważne czy teraz czy w wieku 100 lat.
Śmierć w tak sprzyjającym życiu i korzystnym dla istnienia miejscu i czasie jak w łonie kochającej innej inteligentnej równej mu istoty to coś o wiele bardziej podłego niż śmierć samotnego staruszka na wysypisku śmieci w centrum tłumu ludzi. Kobiety!
Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących. Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, my i ja, całkiem zwyczajnie. Moraliści i teolodzy przypisują wielkie znaczenie chwili poczęcia, traktując ją jak moment, w którym zaczyna istnieć dusza. Nawet jeśli podobnie jak ja nie przychylacie się do tego rodzaju poglądów, musicie jednak uznać ową właśnie chwilę, dziewięć miesięcy przed naszymi narodzinami, za decydujące zdarzenie w naszych osobistych dziejach. Jest to chwila, w której nasza obecność stała się tryliony razy bardziej możliwa do przewidzenia niż zaledwie ułamek sekundy wcześniej. Co prawda czekały nas jeszcze w zarodkowej postaci niezliczone przeszkody do pokonania. Większość embrionów ginie w wyniku samorzutnych poronień, zanim ktokolwiek zauważy ich istnienie, a my wszyscy jesteśmy szczęściarzami, którym udało się uniknąć takiej katastrofy. Zresztą, tożsamość człowieka to coś więcej niż geny, jak dowodzi tego przykład bliźniaków jednojajowych, rozwijających się z jednej zapłodnionej komórki jajowej. Tak czy owak, chwila, kiedy plemniki naszych ojców połączyły się z komórkami jajowymi naszych matek, była, z naszego punktu widzenia, momentem oszałamiającego wyróżnienia. To tak, jakby liczba przeszkód, które wykluczają istnienie konkretnej osoby, obniżyła nagle swój rząd od wielkości astronomicznych do - powiedzmy - całkiem przyziemnych.
Richard Dawkins "Rozplatanie tęczy"
Proponuję poniższy materiał ukazujący prawdziwe sedno problemu i prawdopodobnie jedni to wyśmieją, ale zachęcam otworzyć umysł.
Barierą może być język angielski, ale mam nadzieję, że prędzej, czy później ktoś to przetłumaczy.
https://antyekumenia.wordpress.com/abor ... -z-dzieci/
Barierą może być język angielski, ale mam nadzieję, że prędzej, czy później ktoś to przetłumaczy.
https://antyekumenia.wordpress.com/abor ... -z-dzieci/
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
A z zarodka co się po czasie zrobi? Motyl, roślina, słoń? Ja do tej pory myślałam, że człowiek. Jak coś więcej wiesz na ten temat to proszę oświeć mnie.AMerei pisze:cały czas mylisz pojęcia. zarodek to nie człowiek.
Człowiek z niepowtarzalnym materiałem genetycznym. Drugiego takiego nie będzie.
Aborcja to morderstwo.
Zarodek jest małą ludzką istotą, o wyglądzie adekwatnym do poziomu rozwoju. Człowiek zmienia swoją powierzchowność. Inaczej wygląda oszałamiająca osiemnastolatka. Jeszcze inaczej bezzębny, pomarszczony starzec.
Każdy powinien mieć prawo przeżyć swoje życie.
Zarodek jest małą ludzką istotą, o wyglądzie adekwatnym do poziomu rozwoju. Człowiek zmienia swoją powierzchowność. Inaczej wygląda oszałamiająca osiemnastolatka. Jeszcze inaczej bezzębny, pomarszczony starzec.
Każdy powinien mieć prawo przeżyć swoje życie.
Jedyna rada nie czepiać się takich samic, które nie rokują nadziei dla życia i szczęścia nowych istot i wspólnego przekazywania daru życia. Problem zniknie.