Ogólnopolski strajk kobiet 3.10
Moderator: moderatorzy
Ogólnopolski strajk kobiet 3.10
Wzorem kobiet w Islandii, które 41 lat temu sparaliżowały swój kraj, robimy jednodniowy protest ostrzegawczy przeciwko ustawie procedowanej w polskim parlamencie przez morderców kobiet!
Miasta: WROCŁAW, WARSZAWA, TRÓJMIASTO, SZCZECIN, BYDGOSZCZ (będą dodawane systematycznie)
3 października:
- bierzemy urlop na żądanie
- bierzemy dzień wolny na opiekę nad dzieckiem
- nie idziemy na uczelnię
- bierzemy urlop bezpłatny
- korzystając z jakiejkolwiek innej legalnej możliwości - nie idziemy do pracy i na uczelnię!
CHCĄ ODEBRAĆ KOBIETOM PRAWA! Nie godzimy się na to! Zróbmy im #czarnyponiedzialek
Co robimy w tym czasie?
- spotykamy się - organizujemy protesty i happeningi w swoich miastach! Uczestniczymy w organizowanych wydarzeniach!
Zrobimy listę zgłoszonych i założonych inicjatyw dla miast, z danymi kontaktowymi do organizatorów poszczególnych wydarzeń
- spotykamy się w gronie kobiecym! wybieramy się na spacer, zapełniamy miejsca publiczne ubrane na czarno!
- robimy coś pożytecznego - oddajemy krew (za to również przysługuje nam dzień wolny), jedziemy wyprowadzić psy w schronisku, robimy zbiórkę rzeczową!
Co Wy na to?
Miasta: WROCŁAW, WARSZAWA, TRÓJMIASTO, SZCZECIN, BYDGOSZCZ (będą dodawane systematycznie)
3 października:
- bierzemy urlop na żądanie
- bierzemy dzień wolny na opiekę nad dzieckiem
- nie idziemy na uczelnię
- bierzemy urlop bezpłatny
- korzystając z jakiejkolwiek innej legalnej możliwości - nie idziemy do pracy i na uczelnię!
CHCĄ ODEBRAĆ KOBIETOM PRAWA! Nie godzimy się na to! Zróbmy im #czarnyponiedzialek
Co robimy w tym czasie?
- spotykamy się - organizujemy protesty i happeningi w swoich miastach! Uczestniczymy w organizowanych wydarzeniach!
Zrobimy listę zgłoszonych i założonych inicjatyw dla miast, z danymi kontaktowymi do organizatorów poszczególnych wydarzeń
- spotykamy się w gronie kobiecym! wybieramy się na spacer, zapełniamy miejsca publiczne ubrane na czarno!
- robimy coś pożytecznego - oddajemy krew (za to również przysługuje nam dzień wolny), jedziemy wyprowadzić psy w schronisku, robimy zbiórkę rzeczową!
Co Wy na to?
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
-
- bywalec
Re: Ogólnopolski strajk kobiet 3.10
Nie zagłębiam się w moją ocenę jakichkolwiek ustaw procedowanych obecnie, jednak chciałbym poznać jaka to ustawa pozwala bądź też przyczynia się do mordowania kobiet? Czyżby Polska miała zamiar jednak wpuszczać barbarzyńców muzułmańskich do Polski?AMerei pisze:...przeciwko ustawie procedowanej w polskim parlamencie przez morderców kobiet!...
Jeśli się Tobie spieszy aby popatrzeć na walki na naszych ulicach - to muszę pocieszyć (resztę zmartwić...) zobaczysz je, jak muzułmanie zaczną robić porządki w kalifacie niemieckim to pewnie do nas też trochę ich się dostanie, więc popatrzysz sobie na to w zachodnich częściach naszego kraju. Zdanie to popieram zasadą precedensu - nie będzie to ani ich pierwszy ani niestety ostatni wybryk w Europie... chociaż z ulgą bym przyjął wiadomość, że ostatni...Quran (2:191-193) - "And kill them wherever you find them, and turn them out from where they have turned you out. And Al-Fitnah [disbelief or unrest] is worse than killing... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until there is no more Fitnah [disbelief and worshipping of others along with Allah] and worship is for Allah alone. But if they cease, let there be no transgression except against Az-Zalimun(the polytheists, and wrong-doers, etc.)" (Translation is from the Noble Quran) The verse prior to this (190) refers to "fighting for the cause of Allah those who fight you" leading some to claim that the entire passage refers to a defensive war in which Muslims are defending their homes and families. The historical context of this passage is not defensive warfare, however, since Muhammad and his Muslims had just relocated to Medina and were not under attack by their Meccan adversaries. In fact, the verses urge offensive warfare, in that Muslims are to drive Meccans out of their own city (which they later did). Verse 190 thus means to fight those who offer resistance to Allah's rule (ie. Muslim conquest). The use of the word "persecution" by some Muslim translators is disingenuous - the actual Arabic words for persecution (idtihad) - and oppression (a variation of "z-l-m") do not appear in the verse. The word used instead, "fitna", can mean disbelief, or the disorder that results from unbelief or temptation. This is certainly what is meant in this context since the violence is explicitly commissioned "until religion is for Allah" - ie. unbelievers desist in their unbelief.
Jednak w takim przypadku chodzi o mordowanie wszystkich - nie ograniczaj się proszę tylko do kobiet, popieram należy protestować, jednak dlaczego wywoływać wewnętrzne wojny kobiety - mężczyźni. Jest to problem nas wszystkich.
Chyba za taką opcją jest jedynie PO, Nowoczesna i PSL - całe szczęście nie mają w obecnej chwili nic do powiedzenia.
Jeśli zaś chodzi o kwestię aborcji to nawet lewackie WP nie ma tak skrajnego podejścia:
http://opinie.wp.pl/kazimierz-turalinsk ... 362968193a
Hmmm... a może chodzi o to, że Polsce udało się postawić Merkelowej i reszcie jej przeklętej bandy i nie będzie kar za nieprzyjmowanie konia trojańskiego do naszego kraju, dlatego ktoś głosi propagandę i próbuje wyciągać ludzi na ulice? Może to ci sami co dają nagrody KODerastom?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... -ruch.html
Oj marzy się niektórym bałagan w naszym kraju... a najłatwiej go wywołać... z resztą powstrzymam się od dalszego komentowania i pozostawie w domyśle...
-
- zarejestrowany użytkownik
- Gadu-Gadu: 60621537
Ja wezmę udział w proteście, we Wrocławiu.
Może ktoś z obecnych chciałby się do mnie dołączyć?
Może ktoś z obecnych chciałby się do mnie dołączyć?
Tylko przyjdźcie kobiety na ten protest ze swoimi matkami, żeby jako ich szczęśliwie żyjące dzieci dać dowód na to, że Was matka nie wyrzuciła ze swojego łona w imię jakiegoś swojego widzimisię. A co zrobicie ze swoimi poczętymi dziećmi to nie moja sprawa. To nie przede mną nogi będziecie rozkładać.
To nie chodzi o wyrzucanie dzieci z łona ze względu na widzimisię, ale o zmuszanie kobiet do rodzenia dzieci pochodzących z gwałtu, zmuszanie do rodzenia dzieci niezdolnych do życia (z ciężkimi wadami letalnymi) oraz o zmuszanie do rodzenia dzieci za cenę własnego życia
A to są pomysły średniowieczno-faszystowskie i nic dziwnego, że kobiety przed nimi chcą się bronić.
Poza tym jakoś przymusu aborcji w żadnym kraju nie ma. Jak jakaś kobieta chce to przecież może rodzić i dziecko z gwałtu i dziecko śmiertelnie chore i też sama płacić życiem za donoszoną ciążę. Ale jest ostatnim skurwysyństwem zmuszać do takich postępków inne kobiety.

Poza tym jakoś przymusu aborcji w żadnym kraju nie ma. Jak jakaś kobieta chce to przecież może rodzić i dziecko z gwałtu i dziecko śmiertelnie chore i też sama płacić życiem za donoszoną ciążę. Ale jest ostatnim skurwysyństwem zmuszać do takich postępków inne kobiety.
-
- bywalec
Udowodnij, poprzyj faktami - projekt zakazujący aborcji kompletnie, nawet w przypadku zagrożenia życia matki był projektem obywatelskim który nie przeszedł po pierwszym czytaniu o czym nawet lewackie media piszą. Projekt który jest protestowany nigdzie nie zawiera niczego o czym piszesz.hvp2 pisze:To nie chodzi o wyrzucanie dzieci z łona ze względu na widzimisię, ale o zmuszanie kobiet do rodzenia dzieci pochodzących z gwałtu, zmuszanie do rodzenia dzieci niezdolnych do życia (z ciężkimi wadami letalnymi) oraz o zmuszanie do rodzenia dzieci za cenę własnego życiaA to są pomysły średniowieczno-faszystowskie i nic dziwnego, że kobiety przed nimi chcą się bronić.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Ja tam nie do końca w temacie pewnie, no ale w końcu..
Tyle babek wyszło na czarno ubranych na ulice.. Z pewnością jest to forma protestu wobec Rządowi temu.
Do więzienia to ciężko w ogóle wsadzać, za wiele rzeczy. Nie lubię jak ktoś wsadza do więzienia za wolność.
Odebranie życia zawsze nim będzie, czy to robak czy kwiatek.
Nie jestem po żadnej ze stron.
Tyle babek wyszło na czarno ubranych na ulice.. Z pewnością jest to forma protestu wobec Rządowi temu.
Do więzienia to ciężko w ogóle wsadzać, za wiele rzeczy. Nie lubię jak ktoś wsadza do więzienia za wolność.
Odebranie życia zawsze nim będzie, czy to robak czy kwiatek.
Nie jestem po żadnej ze stron.

- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
w sumie to kwestia naszego świata, naszego otoczenia, środowiska, społeczeństwa
nic nie jest idealne tutaj. a niemożliwe jest zapewnienie dzieciom przyszłym idealnego życia, bo nic tego nie zapewni
tak samo nic nie zapewni nam życia w pokoju na ziemi
nic nie jest idealne tutaj. a niemożliwe jest zapewnienie dzieciom przyszłym idealnego życia, bo nic tego nie zapewni
tak samo nic nie zapewni nam życia w pokoju na ziemi

No to mówię, żeby każda szczęśliwie istniejąca osoba przyprowadziła też swoją żywą matkę, dzięki której nie zginęła. I będzie sprawiedliwie. Matka już nie żyje? Trudno, mogło być odwrotnie. Nie przyprowadzi całego rodzeństwa, które zostało wyrzucone z łona? Trudno. W końcu mogło być odwrotnie. Czyjaś matka z czyjąś siostrą będzie sobie żywa politykowała i walczyła z rządem a tylko tej, która ma tę matkę i swoje siostry nie będzie tu w ogóle ani trochę. Ciemność i bezświat w tym momencie. Nikt nie ma prawa wybierać czy to ja z nas będę istniał czy ktoś inny. To przez przypadek tylko jesteśmy na swoich miejscach w tych a nie innych osobach i rzeczywistość nam się otworzyła. Ale mało kto się nad tym zastanawia.hvp2 pisze:To nie chodzi o wyrzucanie dzieci z łona ze względu na widzimisię, ale o zmuszanie kobiet do rodzenia dzieci pochodzących z gwałtu, zmuszanie do rodzenia dzieci niezdolnych do życia (z ciężkimi wadami letalnymi) oraz o zmuszanie do rodzenia dzieci za cenę własnego życia![]()
Poza tym jakoś przymusu aborcji w żadnym kraju nie ma. Jak jakaś kobieta chce to przecież może rodzić i dziecko z gwałtu i dziecko śmiertelnie chore i też sama płacić życiem za donoszoną ciażę
Przecież aborcja jest w Polsce zakazana od ponad 20 lat, a mowa w tym momencie o zachowaniu trzech wyjątków od tego zakazu
Dlaczego kobieta ma płacić życiem za ciążę (gdy ta ciąża zagraża jej zdrowiu czy życiu)
Dlaczego kobieta ma zostać dodatkowo skrzywdzona rodzeniem dziecka gwałciciela
Dlaczego zmuszać kobietę by rodziła dziecko kalekie, które i tak by wkrótce umarło
Przyjęcie zakazu przerywania ciąży w trzech w/w przypadkach to faszyzm i średniowiecze
...względnie wręcz epoka kamienia łupanego

Dlaczego kobieta ma płacić życiem za ciążę (gdy ta ciąża zagraża jej zdrowiu czy życiu)

Dlaczego kobieta ma zostać dodatkowo skrzywdzona rodzeniem dziecka gwałciciela

Dlaczego zmuszać kobietę by rodziła dziecko kalekie, które i tak by wkrótce umarło

Przyjęcie zakazu przerywania ciąży w trzech w/w przypadkach to faszyzm i średniowiecze

...względnie wręcz epoka kamienia łupanego

Bez obawy... Pozostanie jak jest. Ten cały szum o aborcji już spełnił swoją rolę: czyli odwrócił uwagę od spraw gospodarczych kraju.

-
- bywalec
Spraw gospodarczych kraju? To Polski rząd sprowadzał autobusami feministki na protesty?
A może chodzi o to żeby nielegalnie zajmować czas eurowściekłych lewackich baranów?
A może chodzi o to żeby nielegalnie zajmować czas eurowściekłych lewackich baranów?
[youtube]lUxsgR3RtJI[/youtube]
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Wzięłam udział. Towarzyszył mi mój partner.
Dobrze zrobiłaśĆma pisze:Wzięłam udział. Towarzyszył mi mój partner.

Trzeba walczyć o swoje sprawy, bo jak nie to nas politycy zupełnie zgnoją w imię "wyższych racji".
Jednak... muszę Cię zmartwić.
PiS wykonał teraz tylko manewr strategiczny i za kilka miesięcy temat zakazu aborcji powróci,
tyle że będzie wtedy dotyczył tylko tzw. aborcji eugenicznej.
ja też wzięłam udział, byłam z kolegą. na mojej uczelni nie było zajęć i bardzo dobrze, bo i tak bym na nie nie poszła.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
A naiwne kobiety, które boją się ze swoimi partnerami tylko o to, by coś się podczas rozkładania nóg tam nie zalęgło niepotrzebnie, zamiast myśleć o racji stanu i dobrej gospodarce naszej ojczyzny dały się sprowokować.Petruccio pisze:Bez obawy... Pozostanie jak jest. Ten cały szum o aborcji już spełnił swoją rolę: czyli odwrócił uwagę od spraw gospodarczych kraju.
Czy strach o to, że ktoś pozbawi kobiety wraz z ich partnerami elementarnych praw i wyrażenie niezgody na taki stan rzeczy to wg Ciebie naiwność? Dlaczego udział w proteście w Twoim mniemaniu wyklucza świadomość w kwestiach gospodarczych lub jakichkolwiek innych? Poza tym w tak niesmaczny sposób piszesz o wspaniałych chwilach między kochającymi się ludźmi, że aż mną wstrząsnęło, gdy czytałam Twoje słowa.cezary123 pisze:A naiwne kobiety, które boją się ze swoimi partnerami tylko o to, by coś się podczas rozkładania nóg tam nie zalęgło niepotrzebnie, zamiast myśleć o racji stanu i dobrej gospodarce naszej ojczyzny dały się sprowokować.Petruccio pisze:Bez obawy... Pozostanie jak jest. Ten cały szum o aborcji już spełnił swoją rolę: czyli odwrócił uwagę od spraw gospodarczych kraju.
a co bedzie jak za pare lat beda diagnozowali schize u dziecka w 3 miesiacu ciazy , usunac ? pewnie czemu nie
to takie nowoczesne a mucha prawde ci powie bo sama zostawila dzieci- mucha z PO
to takie nowoczesne a mucha prawde ci powie bo sama zostawila dzieci- mucha z PO
Nie wykluczałby, gdyby nie działo się to w tej samej chwili. Sprawy aborcji oczywiście są bardzo ważne, ale niestety teraz zostały one przywołane jako zasłona dymna, a ludzie dali się sprowokować, bo to temat wzbudzający wiele emocji. Tematy, które wymagały większej kalkulacji, przeszły bez echa.Cma pisze:Dlaczego udział w proteście w Twoim mniemaniu wyklucza świadomość w kwestiach gospodarczych lub jakichkolwiek innych?