Jak dobrać sobie okulary??

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Jak dobrać sobie okulary??

Post autor: moi »

salydus pisze:
moi pisze:Najtańsze soczewki kosztują ok. 5o złotych za sześć sztuk!

6 sztuk par czy każdą z osobna liczysz?
To jest cena za sześć sztuk, czyli noszenie na trzy miesiące (trzy pary). Wychodzi mniej niż 20 złotych na miesiąc. Nie taki znowu majątek ;)

Płyn kosztuje jakieś 20 złotych, ale starcza na dłużej niż miesiąc:
http://www.lens-shop.pl/Plyny-pielegnac ... l,135.html

Myślę, że miesięczny koszt soczewek z płynem wynosi 35 złotych. To chyba nie tak wiele? W każdym bądź razie, soczewki w moim przypadku to konieczność.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

moi pisze:Najtańsze soczewki kosztują ok. 5o złotych za sześć sztuk! Ale trzeba kupować w hurtowni, nie w sklepie!
http://www.lens-shop.pl/Soczewki-miesie ... 9,127.html
Czy polecasz soczewki tej firmy? Bo z tego co widziałem, dobre soczewki powinny mieć zaznaczone, którą stroną je zakładać (tą wypukłą, a nie kanciastą). W moich tego nie ma. Mam jakieś z Vision Express.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Miałam kiedyś soczewki z Bausch and Lamb, które miały wytłoczony znak na brzegu soczewki- ułatwiał zakładanie właściwą stroną. Ale dawno już nie spotkałam się z czymś takim w soczewkach. Znalezienie właściwej strony nie jest jednak trudne- niewłaściwa wygląda jak talerz (brzegi są wywinięte), właściwa ma kształt regularny.
Nosiłam te soczewki i nie odczuwałam żadnego dyskomfortu. Teraz jednak muszę nosić soczewki toryczne, dużo droższe od tych, które tu polecam.
Dodam, że firma jest z Wrocławia i dla osób z tego miasta i okolic istniej możliwość osobistego odbioru - nie ponosi się kosztów przesyłki. Bardzo często z tej opcji korzystam. Przy odbiorze dostaje się zawsze jakiś prezent gratis - mały płyn, lusterko, saszetkę na soczewki, pojemniczek... Miło się tam robi zakupy! :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

Byłem dzisiaj u okulisty i wada wzroku się zwiększyła w 2010 roku było to: oko prawe -0,75, oko lewe -1,00, obecnie po badaniu to: oko prawe -1,25, oko lewe -2,00 . Z NFZ dostałem zniżkę niecałe 20 zł na nowe szkła, którą trzeba wykorzystać do miesiąca czasu. Dzwoniłem do salonu VE. same szkła plastikowe z antyrefleksem to koszt prawie 200 zł a oprawek na promocji średnio 150 - 200 zł. Czas oczekiwania do 2 dni. W innym prywatnym salonie optycznym za szkła tjw. koszt wynosi 120 zł a oprawek naprawdę ładnych około 200 zł. Tylko termin oczekiwania wynosi około tygodnia. Zastanawiam się teraz czy wymenić same soczewki czy kupić nowe wraz z oprawkami. Nie mam zbytnio kasy na cały komplet, chyba że wejde w debet na r-ku bankowym. Jak doradzacie warto zmieniać całe okulary czy same soczewki. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Można kupić specjalne okulary z soczewkami progresywnymi. Służą one jednocześnie i do patrzenia w dal i do czytania z bliskiej odległości. Moc soczewek zmienia się płynnie. Soczewki nie posiadają widocznej linii podziału, więc okulary wyglądają estetycznie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Z cylindrami w okularach jest duży problem- czasami mózg "odrzuca" tego typu widzenie przez cylindry. Mnie w okularach, w których mam soczewki z cylindrami, kręci się w głowie. Toleruję tylko szkła kontaktowe toryczne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Skoro odpadają soczewki kontaktowe i soczewki progresywne w okularach, to będziesz musiał się przyzwyczaić. Nie masz wyjścia. Ale ja na Twoim miejscu jeszcze bym spróbowała z tymi soczewkami progresywnymi. A nuż będziesz się lepiej czuł, niż zmieniając okulary?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

No to nie masz wyjścia - musisz pogodzić się, że będziesz używał dwie pary okularów.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

A może nawet dwóch par.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

eN_ pisze:A może nawet dwóch par.

EDIT: Sprawdziłam, masz rację - powinno się mówić w D.l.m. "dwóch par". Kajam się ;)

Pozdrawiam.m.
fotex
zaufany użytkownik

Post autor: fotex »

Istnieją jeszcze szkła kontaktowe.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Fotex, nie doczytałeś: Salydus nie chce nosić szkieł kontaktowych. Niektórzy ludzie mają silne opory przed "grzebaniem sobie w oku", itp. rzeczami, które kojarzą z soczewkami kontaktowymi. W gruncie rzeczy te wszystkie zabiegi, związane z zakładaniem i zdejmowaniem soczewek są bezbolesne, ale rozumiem, że ktoś może w to nie wierzyć, albo nie wyobrażać sobie siebie w soczewkach.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

Zamówiłem dzisiaj same soczewki plastikowe z antyrefleksem koszt to 100,00 zł juz po dofinansowaniu z NFZ, do odbioru mam na wtorek. Na kupno nowych oprawek mnie niestety nie stać. Pozdr.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”