Religia
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Fata
Dzisiaj w telewizji usłyszałam jakie są zasady przebaczenia:
1. Obustronne zrozumienie błędu
2. Medjacje o tym jak naprawić wyrządzoną krzywdę
3.Porozumienie
4. Realizacja punkt3
5. wybaczenie
6. przyjaźń
To była przemowa jakiegoś księdza ale mi się wydaje że słuszna
1. Obustronne zrozumienie błędu
2. Medjacje o tym jak naprawić wyrządzoną krzywdę
3.Porozumienie
4. Realizacja punkt3
5. wybaczenie
6. przyjaźń
To była przemowa jakiegoś księdza ale mi się wydaje że słuszna
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Podoba mi się, bo osadza przebaczenie na wiedzy i zrozumieniu.
Oczywiście błąd mogła popełnić jedna ze stron,
lecz zrozumieć to muszą obie
Oczywiście błąd mogła popełnić jedna ze stron,
lecz zrozumieć to muszą obie
Ostatnio zmieniony ndz cze 24, 2007 9:55 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Fata
Mi się procedura wydaje fantastyczna oa zbyt długo brzmi ale to jak to wypadne i czy będzie to proces długotrwały czy ne zależy od stron konfliktu. Ale rzeczywiście najtrudniej jest wybaczyć samemu sobie jak człowiek jest zły sam na siebie to jest tragedja ja właśnie w tej chwili mam ten problem i zupełnie nie wiem jak mam sobie wybaczyć swoją własną nieudolność w pewych sprawach o których nie bardzo chciałabym pisać no i nie wiem co robić.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Re: Religia
Gdy wejdziesz między wrony musisz krakać jak i ony.
Religia dotyczy sfery sacrum, a nie kolażanek.
A sacrum dla większości ludzi to zwykle ich intymność i zawarty w niej sens.
Religia dotyczy sfery sacrum, a nie kolażanek.
A sacrum dla większości ludzi to zwykle ich intymność i zawarty w niej sens.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Co masz na myśli ?
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
No tak, ale kierowałem się pytaniem, co to jest religia.
Moim zdaniem to nie rzekomy dialog z rzekomo istniejącą istotą innej wysokości, bo nazywa się autodialogowaniem i jest oznaką choroby, lecz religia to formy ochrony pewnych istotnych uczuć dotyczących np. sensu istnienia. Ja nazwałem te istotne uczucia sacrum i chyba tak się to słowo zwykle używa. Religia służy do ochrony i praktykowania sacrum. Moim zdaniem podstawy dobrego związku z partnerem także należą do sfery sacrum, a przynajmniej intymność chroni się podobnie - w sposób pozaświadomy i ona nadaje sens.
A jak Ty zdefiniowałbyś pojęcie religii po tych książkach, które polecasz ? Co to jest Twoim zdaniem religia ?
Moim zdaniem to nie rzekomy dialog z rzekomo istniejącą istotą innej wysokości, bo nazywa się autodialogowaniem i jest oznaką choroby, lecz religia to formy ochrony pewnych istotnych uczuć dotyczących np. sensu istnienia. Ja nazwałem te istotne uczucia sacrum i chyba tak się to słowo zwykle używa. Religia służy do ochrony i praktykowania sacrum. Moim zdaniem podstawy dobrego związku z partnerem także należą do sfery sacrum, a przynajmniej intymność chroni się podobnie - w sposób pozaświadomy i ona nadaje sens.
A jak Ty zdefiniowałbyś pojęcie religii po tych książkach, które polecasz ? Co to jest Twoim zdaniem religia ?