Czy głosy mogą pochodzić od Boga?

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Czy głosy mogą pochodzić od Boga?

Post autor: cezary123 »

Jaskolka pisze: wt mar 15, 2022 7:38 pm cezary123 , mój Ty oczytany wszechstronnie człowieku. Czemu zajmujesz się poszukiwaniem we wszystkim w sporu, negowania. Pisz tak samo pięknie ale o tym co Ty lubisz, wyznajesz, czym żyjesz. Na razie postrzegam Cię jako ,,awanturnika ;)' '.
Pozdrawiam
Dziękuję za pozdrowienia. :)
Postaram się pisać o bardziej budujących sprawach, ale historię też trzeba znać. Może porównam swoje przeżycia, myśli, zamiary i decyzje do tego co uczynił filozof Kierkegaard, jak przeczytam tę książkę.
Co do "awanturnika", to daleko mi do awanturników znanych z Biblii, wodzów, rewolucjonistów, nawiedzonych szalonych proroków, którzy jednocześnie byli działaczami politycznymi itd.
Mojżesz przecież zaczął od awantury w Egipcie i zabójstwa, krwawy Jozue, który wywłaszczał narody aby posiąść Ziemię Obiecaną przez PANA, Herkules-Samson, który oślą szczęką pobił tysiąc Flistyńczyków, rozpustny król Dawid i jeszcze bardziej jego syn złoty młodzieniec Salomon, a nawet sam Jezus, kiedy bystro oczyszczał świątynię i walczył z faryzeuszami i saduceuszami.
Ja jestem jeszcze niewiniątko :angelic-cyan:
Samuel od dziecka słyszał głosy: "Samuelu, Samuelu" i myślał, że to jego przełożony kapłan go woła, a tu się okazuje, że Bóg.
Później sam Samuel jako widmo pośmiertne straszył Saula, za to, że nie dopełnił obowiązków wojennych i oszczędził wroga, kobiety i dzieci...
Saul był chory psychicznie.
Historia Nabuchodonozora jest też powszechnie znana. Bóg mógł zrobić z umysłami ludzkimi co zechciał, może stąd się wzięło powiedzenie, że jak chce kogoś ukarać, to mu zmysły odbiera i wtrąca w obłęd.
Oczywiście to zabiegi literackie nie mające wiele wspólnego z prawdziwymi chorobami i objawami schizofrenii, ale pisarze wzorowali się pewnie na realnych przypadkach chorób z ludu.
Pumba
zaufany użytkownik

Post autor: Pumba »

U mnie sprawa moja jest związana na pewno z Bogiem a to dlatego że zacząłem słyszeć głos dokładnie od tego momentu jak poszedłem się nawrócić do Kościoła Katolickiego jak byłem w Norwegii i głos pojawił się jak się wyspowiadałem i przyjąłem komunię Świętą, dokładnie od tego momentu pojawił się głos ,nigdy wcześniej przed tym momentem głosu żadnego nie słyszałem zero po prostu nic. I od tamtej pory słyszę głos codziennie bez przerwy do dzisiaj. Jest to wyraźny słyszalny przeze mnie głos chyba raczej męski.
Chad
bywalec

Post autor: Chad »

Hmm to mi daje do myslenia bo u mnie tez wiele zaczelo sie w podobny sposob , choc glosow nie mam. Wyglada na to ze Bog dawno mnie skreslil za moje wybryki
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Sam temat nadaje się do szpitala. :auto-ambulance:
Głosy... Od Boga,diabła czy prezydenta to równa się z psychoza. :geek:
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

mogą
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

chyba....zależy co ci nawali na talerz
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

większość zabójców nie ma chyba żadnych głosów w głowie , mają jakąś myśl niewiadomo z kąd . Wszędzie czosnek i po sprawie ;)
Chad
bywalec

amigo pisze: pt mar 18, 2022 6:14 pm Sam temat nadaje się do szpitala. :auto-ambulance:
Głosy... Od Boga,diabła czy prezydenta to równa się z psychoza. :geek:
Mozna slyszec a nawet widziec Boga , tyle tylko , ze nie ma sie i tak czym chwalic , przynajmniej w moim przypadku.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Chad pisze: pt mar 18, 2022 6:37 pmMozna slyszec a nawet widziec Boga , tyle tylko , ze nie ma sie i tak czym chwalic , przynajmniej w moim przypadku.
Tak jak pisałem, to jest objaw psychozy i kiedy widzimy/słyszymy coś to nie ma co się rozwodzić nad tym czy to od Boga...typowy nawrót. :auto-ambulance:
Chad
bywalec

amigo pisze: pn mar 21, 2022 12:28 pm
Chad pisze: pt mar 18, 2022 6:37 pmMozna slyszec a nawet widziec Boga , tyle tylko , ze nie ma sie i tak czym chwalic , przynajmniej w moim przypadku.
Tak jak pisałem, to jest objaw psychozy i kiedy widzimy/słyszymy coś to nie ma co się rozwodzić nad tym czy to od Boga...typowy nawrót. :auto-ambulance:
Pozbawiles mnie jej , ale nie tylko
mrokupiora
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 9

Post autor: mrokupiora »

[/quote]
[/quote]
[/quote]

Składam pokłony Pumbie który jako jedyny wie co w trawie piszczy...Napisałem posta ale magicznym sposobem został wykasowany...musi pam buk nie chciał być zdemaskowany...
czy nie ma co się rozwodzić czy to od boga...a czemu się nie rozwodzić...Tutaj inni kiedyś pisali "W sumie to zabawny facet...głos cię kocha zaakceptuj go a się uspokoi..."
Słyszę często jego żarty o penisach i cyckach...on nigdy nie traci poczucia humoru...Myślę jednak że nie jest zabawny ale bezczelny i chamski...
Człowiek zamknął boga w jednej ciasnej klatce słowa :" Miłość" to zdecydowanie za ciasna klatka dla niego...
On demaskuje się przed schizofrenikami bo wie że im i tak nikt nie uwierzy...Nawet inni schizofrenicy...zdezorientowani , oszukani przez pana kłamstwa-szatana czyli samego boga...
jeszcze raz pokłony dla Pumby a kto ma inne zdanie i krytykuje neguje...temu życzę powodzenia w ciemnym lesie złudzenia...
mrokupiora

Ludzie powierzają się bogowi...cierpiący szczególnie, tacy schizofrenicy szukają wsparcia i pomocy...a on...lata sobie taką pszczołą od kwiatka do kwiatka i zbiera nektar...beztroski lekki jak babie lato...Schizofrenik martwi się, przejmuje, przeżywa swoją sytuację i szuka oparcia w bogu... a on lata sobie, siedzi w pszczole, lekki i beztroski i problem dla niego nie istnieje...
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

mrokupiora pisze: śr mar 23, 2022 2:03 pm
[/quote]
[/quote]kto ma inne zdanie i krytykuje neguje...temu życzę powodzenia w ciemnym lesie złudzenia...
[/quote]
Temat budzi emocje, ludzie się rejestrują na Evocie by...

Jak Bóg istnieje to dla czego biblia kłamie wobec stworzenia świata? Co do czasu istnienia świata? I w bardzo wielu innych sprawach?

To oczywiste że go nie ma a głosy i objawienia to urojenia.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
mrokupiora

[/quote]

Jak Bóg istnieje to dla czego biblia kłamie wobec stworzenia świata? Co do czasu istnienia świata? I w bardzo wielu innych sprawach?

[/quote]

Biblia kłamie bo została napisana przez zwykłych śmiertelników...a ludzie religijni myślą że znaleźli najcenniejszy brylant, słowa samego Boga...Biblia to stajnie Augiasza...gnój który głupcy całują i wielbią nazywając świętym...
A że boga nie ma? On jest...tylko bardzo sprytnie się ukrywa przed ludźmi...Dlaczego się ukrywa? Ma swoje powody...na przykład po to żeby nie odebrać im prawa wolnej woli...Bo gdyby wiedzieli że on istnieje to nie byliby szczerzy ale zawsze próbowali by jemu się przypodobać...Tym sposobem nie czynili by tego czego pragną i ich wolna wola została by odebrana...
On istnieje i odkrywa się przed schizofrenikami bo wie że im i tak nikt nie uwierzy...To sprytny kłamca i oszust...a co o nim myślę prywatnie, po 20 latach znajomości to nie nadaje się do postu bo zaraz zostałbym zbanowany za obrazę uczuć religijnych...
Głosy to urojenia? On jest bardzo sprytny, bezczelnie gra ze schizofrenikami bo nikt im nie uwierzy...ja osobiście słyszałem go nie tylko przez metody niepostrzegalne że tak powiem , które można by nazwać chorobą ale słyszałem jego głos werbalny...On się ukrywa, jest sprytnym zawodowym kłamcą i oszustem...Pokłony Pumbie i wszystkim którzy dostrzegają prawdę...
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

mrokupiora pisze: śr mar 23, 2022 3:51 pm

[/quote]

Biblia kłamie bo została napisana przez zwykłych śmiertelników...a ludzie religijni myślą że znaleźli najcenniejszy brylant, słowa samego Boga...Biblia to stajnie Augiasza...gnój który głupcy całują i wielbią nazywając świętym...
A że boga nie ma? On jest...tylko bardzo sprytnie się ukrywa przed ludźmi...Dlaczego się ukrywa? Ma swoje powody...na przykład po to żeby nie odebrać im prawa wolnej woli...Bo gdyby wiedzieli że on istnieje to nie byliby szczerzy ale zawsze próbowali by jemu się przypodobać...Tym sposobem nie czynili by tego czego pragną i ich wolna wola została by odebrana...
On istnieje i odkrywa się przed schizofrenikami bo wie że im i tak nikt nie uwierzy...To sprytny kłamca i oszust...a co o nim myślę prywatnie, po 20 latach znajomości to nie nadaje się do postu bo zaraz zostałbym zbanowany za obrazę uczuć religijnych...
Głosy to urojenia? On jest bardzo sprytny, bezczelnie gra ze schizofrenikami bo nikt im nie uwierzy...ja osobiście słyszałem go nie tylko przez metody niepostrzegalne że tak powiem , które można by nazwać chorobą ale słyszałem jego głos werbalny...On się ukrywa, jest sprytnym zawodowym kłamcą i oszustem...Pokłony Pumbie i wszystkim którzy dostrzegają prawdę...
[/quote]

Masz zwykłe urojenia religijne. To klasyka w tej chorobie. Dla Ciebie to prawda bo tak to postrzegasz. Takimi właśnie przeżyciami zajmuje się psychologia transpersonalna.

Również to że kłamie Bóg. Też to tak czasem przechodzę. Gdybyś znał więcej moich postów, bo w nich na tym forum to pisałem. Bóg w mojej chorobie też mnie zawodzi i oszukuje. Właśnie dlatego jest zawodny bo jest urojeniem. Nie może niczego dokonać po za moim postrzeganiem i nie ma mocy nad innymi zdrowymi ludźmi. Nademną ma jakieś moce bo choruję i tak to jest.

Ale to nie zmienia faktu - Boga nie ma i nigdy nie było. Jak zaakceptujesz prawdę to choć nie zniknie choroba, to jest łatwiej się z nią pogodzić.

(Wisława Szymborska)
cezary123
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony śr mar 23, 2022 8:57 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

Wszystko zależy od filozofii bytu jaką przyjmiemy: albo wyznajemy teizm albo ateizm. Istota najwyższa osobowa, albo prawa przyrody bezosobowe. I jedno i drugie jest możliwe teoretycznie.
Tego nie da się sprawdzić, więc są to na razie teorie i konstrukcje naszego umysłu którymi chcemy zmierzyć niemierzalną, niepoznawalną, tajemniczą ogromną rzeczywistość.
Ostatnio zmieniony śr mar 23, 2022 8:54 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: śr mar 23, 2022 8:51 pm
Józef80 pisze: śr mar 23, 2022 8:25 pm A że boga nie ma? On jest...tylko bardzo sprytnie się ukrywa przed ludźmi.
O Szatanie to samo mawiają. Podobno wygrywa wtedy, kiedy udaje mu się wmówić nam, że naprawdę nie istnieje. Wtedy podstępnie i niepostrzeżenie działa zakulisowo i jest władcą całego świata w tych rejonach Kosmosu...
To nie moje słowa tylko od @mrokupiora. Coś cytowanie nie zadziałało za dobrze.

(Wisława Szymborska)
cezary123
zaufany użytkownik

mrokupiora pisze: śr mar 23, 2022 3:51 pm A że boga nie ma? On jest...tylko bardzo sprytnie się ukrywa przed ludźmi.
O Szatanie to samo mawiają. Podobno wygrywa wtedy, kiedy udaje mu się wmówić nam, że naprawdę nie istnieje. Wtedy podstępnie i niepostrzeżenie działa zakulisowo i jest władcą całego świata w tych rejonach Kosmosu...
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: śr mar 23, 2022 8:57 pm
mrokupiora pisze: śr mar 23, 2022 3:51 pm A że boga nie ma? On jest...tylko bardzo sprytnie się ukrywa przed ludźmi.
Szatan... Ktoś musi być winny, my ludzie bardzo łatwo zrzucamy winę na kogoś, nie chcemy brać odpowiedzialność za swoje porażki i winy.

U schizoreników religia podzielona jest na wiele frontów. Wszystko co dobre przepisujemy Bogu a co złe Szatanowi. Problem w tym jednak że wszystkie przeżycia mają to samą przyczynę i źródło a jest nim choroba.

(Wisława Szymborska)
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”