forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
wiec skoro Ty nie masz wystarczajaco rozsadku, musza niestety myslec i dzialac za Ciebie.
W tej chwili nie odstawił bym leków. Nauczyłem się że nie mogę zejść poniżej pewnej dawki. Na szczęście nauczyłem się tego sam po prostu próbując. I dzięki bogu nikt nie odebrał mi prawa do samodzielnego podejmowania decyzji.
Właśnie. Samodzielne podejmowanie decyzji. Kiedy to się stało że zaczęto odbierać ludziom prawo do decydowania o sobie. Przecież to jest patologia. Właśnie to odbiera godność życia. Pozostaje upodlenie.
Takie katastrofy to chcą zrobić zabrać ludziom prawo do decydowania o sobie. Katastrofa kazałby każdemu brać leki do końca życia a jak ktoś nie chce to do szpitala do końca życia i pod przymusem iniekcje z haloperidolem.
wiec skoro Ty nie masz wystarczajaco rozsadku, musza niestety myslec i dzialac za Ciebie.
W tej chwili nie odstawił bym leków. Nauczyłem się że nie mogę zejść poniżej pewnej dawki. Na szczęście nauczyłem się tego sam po prostu próbując. I dzięki bogu nikt nie odebrał mi prawa do samodzielnego podejmowania decyzji.
Właśnie. Samodzielne podejmowanie decyzji. Kiedy to się stało że zaczęto odbierać ludziom prawo do decydowania o sobie. Przecież to jest patologia. Właśnie to odbiera godność życia. Pozostaje upodlenie.
Katastrofa kazałby ci brać dawkę przepisaną przez lekarza bez możliwości eksperymentowania samemu. Za twoje próby zaś zamknąłby cię sądownie w psychuszcze Bóg wie na ile lat, strasząc cię że jakakolwiek modyfikacja leków przepisanych przez lekarza to pewna psychoza.
Ciekawe jaką on dawkę bierze. Zaraz się okaże, że połowę albo 1/4 tego co mu lekarz przepisuje.
Art. 29. Przyjęcie do szpitala osoby bez jej zgody - przesłanki
1. Do szpitala psychiatrycznego może być również przyjęta, bez zgody wymaganej w art. 22 przyjęcie osoby z zaburzeniami psychicznymi do szpitala psychiatrycznego, osoba chora psychicznie:
1) której dotychczasowe zachowanie wskazuje na to, że nieprzyjęcie do szpitala spowoduje znaczne pogorszenie stanu jej zdrowia psychicznego,
bądź
2) która jest niezdolna do samodzielnego zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, a uzasadnione jest przewidywanie, że leczenie w szpitalu psychiatrycznym przyniesie poprawę jej stanu zdrowia.
2. O potrzebie przyjęcia do szpitala psychiatrycznego osoby, o której mowa w ust. 1, bez jej zgody, orzeka sąd opiekuńczy miejsca zamieszkania tej osoby - na wniosek jej małżonka, krewnych w linii prostej, rodzeństwa, jej przedstawiciela ustawowego lub osoby sprawującej nad nią faktyczną opiekę.
3. W stosunku do osoby objętej oparciem społecznym, o którym mowa w art. 8 oparcie społeczne , wniosek może zgłosić również organ do spraw pomocy społecznej.
Art. 30. Orzeczenie lekarza psychiatry o potrzebie leczenia w szpitalu psychiatrycznym
1. Do wniosku, o którym mowa w art. 29 przyjęcie do szpitala osoby bez jej zgody - przesłanki, ust. 2 i 3, dołącza się orzeczenie lekarza psychiatry szczegółowo uzasadniające potrzebę leczenia w szpitalu psychiatrycznym. Orzeczenie lekarz psychiatra wydaje na uzasadnione żądanie osoby lub organu uprawnionego do zgłoszenia wniosku o wszczęcie postępowania.
2. W przypadku niezałączenia do wniosku orzeczenia lekarskiego lub gdy zostało ono wydane w okresie dłuższym niż 14 dni przed dniem złożenia wniosku, sąd zwraca wniosek. Przepisy art. 130 braki formalne pisma procesowego, Kodeksu postępowania cywilnego nie mają w tym przypadku zastosowania.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, jeżeli treść wniosku lub załączone do wniosku dokumenty uprawdopodabniają zasadność przyjęcia do szpitala psychiatrycznego, a złożenie orzeczenia, o którym mowa w ust. 1, nie jest możliwe, sąd zarządza poddanie osoby, której dotyczy wniosek, odpowiedniemu badaniu.
4. Jeżeli osoba, o której mowa w art. 29 przyjęcie do szpitala osoby bez jej zgody - przesłanki, ust. 1, odmawia poddania się badaniu, może być ono przeprowadzone bez jej zgody. Przepis art. 21 badanie psychiatrycznego bez zgody osoby, stosuje się odpowiednio.
Widac, ze nie za bardzo potrafisz panowac nad emocjami, do tego stosujesz wycieczki osobiste. Takie emocjonalne podchodzenie do tematu jest mocno niezdrowe i widac, ze jestes zaslepiony, traktujac to jako osobista batalie. Przez to pewnie nie widzisz jak szkodliwe bzdury piszesz.
Nie wchodze w polemike, bo zapewne nie mialbys umiaru w wymyslaniu coraz to wiekszych bzdur. Wystarczy Cie "poczytac" tu i w innych dzialach aby zdac sobie sprawe z kim ma sie do czynienia i ze nie nalezy traktowac Cie na serio.
A ze bierzesz leki, ktore tak innym odradzasz juz wszyscy wiemy . Nie bede Cie pytal dlaczego to robisz, bede litosciwy .
Mam nadzieje, ze Poszkodowany i inni posluchaja sie glosu rozsadku.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Katastrofa masz urojenia ksobne . Nie ma żadnej batalii osobistej. Wszyscy cię nie atakują ani nie są do ciebie negatywnie nastawieni. Musisz powiedzieć o tym swojemu lekarzowi psychiatrze. Pokaż mu swoje posty i wszystko będzie wiedział.
Twoi rodzice powinni złożyć wniosek o poddanie cię leczeniu w psychiatryku z uwagi na twoją agresję. Już nie masz zaufanego a dalej obrażasz insynuujesz i kłamiesz. Ja nikomu nie mówię że ma nie brać leków. Za swoje kłamstwa powinieneś być zbanowany.
Ostatnio zmieniony wt sie 17, 2021 4:59 pm przez Amannn, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze jak jest jakiś spór na forum to po jednej stronie się wszyscy zmieniają a po drugiej jest zawsze katastrofa.
Poza tym na forum nikt z nikim więcej nie ma problemu i jest względny spokój.
Jak wspominalem, osoby niespelna rozumu i przegrywy za mna nie przepadaja, a na forum jest ich zdecydowana przewaga.
Szkoda, bo nie zawsze tu tak bylo. Chorzy, ktorzy radza sobie z choroba, nie liczac pojedynczych wyjatkow, w ogole tu nie wchodza bo widza co sie dzieje :/.
Co mnie tu jeszcze trzyma?
Może bez sensu jest wywyższanie się i nazywanie wszystkich nieudacznikami,nolajfami i przegrańcami .
Nikt sobie tej choroby nie wybrał i ciężko z nią żyć normalnie,nie każdy z nią wygra i musi nieść brzemię jej następstw.
Do tego każdy jest na innym poziomie przebiegu choroby,jedni są bliżej remisji a inni dalej,trzeba szanować wszystkich ,a nie wychodzić z założenia że skoro sobie nie radzą to nic nie znaczą.Dzięki takiej postawie zrażasz ludzi do siebie i do tego forum i dobrze że ktoś coś z tym zrobił,zabierając Ci zaufanego,choć zasługujesz na zbanowanie.Powinieneś wyciągnąć wnioski i zmienić swoją postawę,bo jesteśmy jedną rodziną i borykamy się z tym samym wrogiem.Powinieneś wykorzystać swój potencjał,ten na którego podstawie się lansujesz i być pomocnym dla wszystkich którzy tej pomocy potrzebują bardziej od Ciebie.
Myślę że taka postawa byłaby zbawienna dla Twojego wizerunku i postrzegania twojej osoby,jeśli Ci na tym nie zależy to opuść to forum a wszystko tu się ułoży w jednej chwili,bo jest tu sporo osób które chcą pozytywnie coś zmieniać i być innym wsparciem.
Catastrophique pisze: ↑wt sie 17, 2021 7:41 am
Jak wspominalem, osoby niespelna rozumu i przegrywy za mna nie przepadaja, a na forum jest ich zdecydowana przewaga.
Szkoda, bo nie zawsze tu tak bylo. Chorzy, ktorzy radza sobie z choroba, nie liczac pojedynczych wyjatkow, w ogole tu nie wchodza bo widza co sie dzieje :/.
Co mnie tu jeszcze trzyma?
Ataki wyzwiska perfidne kłamstwa i insynuacje do tego się ciągle uciekasz. Tylko zbanowanie ciebie cię powstrzyma.
ogotai pisze: ↑wt sie 17, 2021 4:35 pm
Może bez sensu jest wywyższanie się i nazywanie wszystkich nieudacznikami,nolajfami i przegrańcami .
Nikt sobie tej choroby nie wybrał i ciężko z nią żyć normalnie,nie każdy z nią wygra i musi nieść brzemię jej następstw.
Do tego każdy jest na innym poziomie przebiegu choroby,jedni są bliżej remisji a inni dalej,trzeba szanować wszystkich ,a nie wychodzić z założenia że skoro sobie nie radzą to nic nie znaczą.Dzięki takiej postawie zrażasz ludzi do siebie i do tego forum i dobrze że ktoś coś z tym zrobił,zabierając Ci zaufanego,choć zasługujesz na zbanowanie.Powinieneś wyciągnąć wnioski i zmienić swoją postawę,bo jesteśmy jedną rodziną i borykamy się z tym samym wrogiem.Powinieneś wykorzystać swój potencjał,ten na którego podstawie się lansujesz i być pomocnym dla wszystkich którzy tej pomocy potrzebują bardziej od Ciebie.
Myślę że taka postawa byłaby zbawienna dla Twojego wizerunku i postrzegania twojej osoby,jeśli Ci na tym nie zależy to opuść to forum a wszystko tu się ułoży w jednej chwili,bo jest tu sporo osób które chcą pozytywnie coś zmieniać i być innym wsparciem.
Ale to jest prawda - jestescie nimi, nie mam na mysli oczywiscie wszystkich.
Skoro sobie nie radzicie to trzeba zaczac to robic, wziac sie za siebie zamiast atakowac tych bardziej ogarnietych.
Szanuje wszystkich, ale to powinno byc obustronne.
Zawsze bede szczery i bezposredni i malo mnie obchodzi co i kto o tym mysli.
Probowalem pomoc - woleliscie probowac umniejszyc to czego dokonalem i to kim jestem, wiec wskazywalem Wam, ze przyganial kociol garnkowi - to normalna reakcja gdy ktos kto nie osiagnal niczego probuje krytykowac osobe, ktora osiagnela bardzo duzo. Kto Was w takim wypadku bedzie sie sluchal?
Mam gdzies moj wizerunek na tym forum i jak mnie kto postrzega, gdy forum jest w duzej mierze wypelnione takimi osobami jak Ty.
A czy je opuszcze - zastanowie sie i nie zalezy to od Was .
Na pseudocoaching nie ma tutaj przyzwolenia. Za obrażanie innych, za zgłoszenia i wielokrotne upomnienia dostajesz ostrzeżenie.
Moderator: Chłopiec Papuśny
Nie masz pojęcia kim jestem,jak żyję,do czego doszedłem i gdzie dalej zmierzam,więc twoje przytyki są nie trafione.
Ja nie uważam w odróżnieniu od Ciebie że droga którą podążam jest jedyną słuszną.Swoje metody schowaj tam gdzie sobie pójdziesz .
Po Twoich postach mozna wiele wywnioskowac - po ich poziomie i prawdziwych intencjach.
Poza tym, jakie aspiracje ma osoba, ktora hejtuje innych, poswiecajac na to sporo uwagi (bo ewidentnie widac, ze obserwujesz mnie od dluzszego czasu) i w dodatku nie ma jaj aby to robic ze swojego oficjalnego konta, tylko tworzy do tego multi.
Ja tez nie uwazam, ze moja droga jest jedyna sluszna, bo kazdy ma swoja, jednak zaden z Was nie mialby tyle jaj i wytrwalosci aby przejsc moją.
Nie korzystam tutaj z zadnych metod, nie zaslugujecie az na tyle uwagi.
Ale mozecie sie cieszyc, bo zjednaliscie sobie moderatora .
Tylko, ze ja nawet gdy zostane zbanowany dalej bede robil to co robie, rozwijal sie i odnosil coraz wieksze sukcesy, a Wy...no wiadomo .
Mimo ataków katastrofy odpowiedź otrzymałeś wraz z odpowiednimi artykułami ustawy o ochronie zdrowia psychicznego. Pytanie czy otrzymałeś już odpis wniosku i powiadomienie o wyznaczeniu ci adwokata z urzędu?
Sądy w Polsce raczej tak szybko nie działają. Zanim cokolwiek przyjdzie w mojej sprawie, może jeszcze minąć trochę czasu, nawet kilka miesięcy. Oczywistym jest fakt, że w pierwszej kolejności muszą zapoznać się z sytuacją, żeby zacząć sądzić.