Symquel XR - nowy, lepszy Ketrel
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Symquel XR - nowy, lepszy Ketrel
Tak, po czasie senność może przejść. Tak miałem na Ketrelu, właśnie 300 mg. I to na normalnym.
A teraz w ogóle coś dużo śpię, a biorę Abilify...
A teraz w ogóle coś dużo śpię, a biorę Abilify...
nic
Jeszcze jest inny lek Kwetaplex XR, też o powolnym uwalnianiu. Po prostu inny zamiennik. Ten przynajmniej jest dostępny w mniejszych dawkach 50 i 200 bo z Symquelem jest problem.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Super, że są zamienniki. Jesteś chyba przykładem, że można się wreszcie dobrze czuć na jakimś leku, oby tak do przodu było.
nic
No nie do końca... jeszcze nie biorę zalecanej dawki 300mg to raz, a dwa nawet na małych dawkach mam dosyć silną niestrawność, zgagę po tej kwetiapinie. Kiedyś jak brałem Ketrel to raczej nie przypominam sobie tego. Może to przemija z czasem.
Mnie też lekarz zaproponował ostatnio ten lek, że to nowa postać kwetiapiny o powolnym uwalnianiu i przedłużonym działaniu przez cały dzień, i też się nad tym zastanawiam, chociaż obawiam się senności w ciągu dnia i uczucia zmęczenia - podobno w sprzedaży najniższą dawką jest 300 mg i nie można tej kapsułki dzielić, to dla mnie całkiem spora dawka, ale przeczytałam cały wątek i widzę, że piszecie tutaj o tym, że w sprzedaży są też 50, 100 i 150, dziwne, że mój lekarz o tym nie wie
proszę osoby, które sporo czytają na temat leków o informację co i jak? wolałabym zacząć od 100 czy 150 niż od 300 .... 

Na pewno jest Kwetaplex XR w dużo mniejszych dawkach np. 50 i 200 bo takie w domu mam. Problem tylko z refundacją bo jest na 100% ale te małe dawki nie są drogie.
Ja na XR mam senność tylko z rana, w ciągu dnia nie mam, łykam 300.
Ja na XR mam senność tylko z rana, w ciągu dnia nie mam, łykam 300.
nie jest refundowany? ile kosztuje?
Jest refundowany i cenę ryczałtową. http://leki-refundowane.com/leki/kwetap ... tax-xr.htmGehenna pisze:nie jest refundowany? ile kosztuje?
nie zgodzę się na nowy ketrel, nie czuję się zbyt dobrze, chyba boję się zmian
To jest ta sama substancja więc zmiana jest niewielka. Nie ma się czego bać.
Nie są refundowane małe dawki 50mg ale kosztują może z 15 zł nie pamiętam.
Nie są refundowane małe dawki 50mg ale kosztują może z 15 zł nie pamiętam.
mam brać 300 o przedłużonym i zwykły jak dotychczas...
trochę to dziwne
trochę to dziwne
No niektórzy tak biorą.
x
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2015 8:58 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapewne tabletki są za duże. Mam tak samo z Solianem. Zapytaj lekarza czy nie ma innego kształtu, wielkości.Gehenna pisze:Z bardziej nieprzyjemnych to wrażenie zalegania czegoś w gardle, duszenia się.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
x
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2015 8:58 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem pomóc, a co innego ma być przyczyną? Sam biorę duże tabletki, stąd wiem że trudno się je przełyka i ma się wrażenie, że zostaje w gardle. Lepiej zmień pseudonim na Zgorzkniała.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
x
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Gehenno, czy TY bierzesz jakiś antydepresant? Dlaczego nie poprosisz o niego lekarki? Żyłoby CI się o wiele łatwiej.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Może to poświąteczna depresja ale tak serio to nie wiem ale wydaje mi się że jeżeli Ci nie przejdzie za jakiś czas to lepiej może odstaw ten XR i wróć do sprawdzonego ketrelu.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.