Schizofrenia u dziecka

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Schizofrenia u dziecka

Post autor: Aniaa1 »

Mam pytanie, czy schizofrenia u dziecka jest mozliwa?

W wiekszosci artykulow, ktore przeczytalam jest napisane, ze zdarza sie to naprawde bardzo, bardzo rzadko.
Czy mieliscie w dziecinstwie jakies dziwne objawy?

Moja historia w skrocie:

Jak dziecko naprawde mialam lekkiego "swira", ze tak powiem. Widzialam odrabana glowe w lazience, pamietam nawet jak jej unikalam. Mialam nerwowe tiki - musialam mrugac oczami, pluc, wbijac sobie paznokcie w skore, zeby nic zlego sie nie stalo. Plus musialam zamykac po kilka razy drzwi, zeby do mojego pokoju nie przedostaly sie czarne moce. Poza tym ciagle czulam obcenosc kogos w moim pokoju, slyszalam wyraznie glosy, ktore mowily do mnie. Mialam jakies 9 czy 10 lat. Do teraz nie wiem, czy to byla moja wyobraznia, czy poczatek choroby, bo z czasem to wszystko jakby "wyblaklo". Stracilo na mocy heh...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Schizofrenia u dziecka

Post autor: moi »

Była na forum dziewczyna -Jojo (teraz już, niestety, nie pisze), która także od dzieciństwa słyszała głosy. Nie mówiła o tym, bo myślała, że to normalne. Schizofrenię zdiagnozowano u niej, gdy miała chyba 16 lat, ale objawy wystąpiły już w dzieciństwie.
Możesz poszukać jej postów w wątkach osobistych.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Dzieki, tak zrobie :)
Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

Post autor: what_a_feeling »

Ja też miałem pewne objawy w dzieciństwie. Kilka razy miałem omamy wzrokowe i kilka urojeń a diagnozę mam od 2 lat...
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Hmm, wiec moze faktycznie byly to jakies oznaki, ze cos jest nie tak.
Moi rodzice ze mna o tym rozmawiali, wiec z czasem przestalam im o tym mowic i najwidoczniej mysleli, ze problem zniknal, bo nic z tym nie zrobili. Ja to tez zignorowalam, bo dla mnie to bylo normalne, a potem nie bylo tak silne.

Troche mam do nich zal teraz, bo moze wtedy wszystko inaczej by sie potoczylo. Z drugiej strony nie mam prawa ich o nic obwiniac. Troche to deprymujace...
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Poza bardzo nielicznymi wyjątkami, w dzieciństwie wszelkie "omamy" i "urojenia" są wytworem dziecięcej wyobraźni i nie ma w tym niczego nienormalnego. Nawet gdyby od razu zrobić dziecku badania w kierunku schizofrenii, to bardzo trudno by było cokolwiek ustalić. Tym bardziej po latach daremnym jest doszukiwanie się w swojej dziecięcej przeszłości objawów choroby.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
Aniaa1
bywalec

Nie doszukuje sie. Po prostu wiele z tych objawow pozostalo mi do dzisiaj.
Nie sa one tak silne jak kiedy bylam dzieckiem, ale jednak zmagam sie z nimi przez cale zycie.
Poza krotkimi przerwami.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

dzieciństwo miałem wspaniałe nic nie wskazywało na to że zachoruje byłem okazem zdrowia
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

też objawy schizofrenii miałem od dzieciństwa ale cieszę się że nie byłem wtedy u żadnego specjalisty
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”