Dyskryminacja białych w USA
Moderator: moderatorzy
Dyskryminacja białych w USA
Swego czasu pewnien latynoski naukowiec z USA zrezygnował ze stanowiska na uczelni, oświadczając, że zdobył je nie do końca uczciwie, a raczej tylko z uwagi na swoje pochodzenie. Takie chlubne postępowanie jest rzadkie, natomiast uzyskiwanie stanowisk ze względów rasowych w USA jest bardzo częste. Przykład tutaj: http://www.pardon.pl/artykul/9004/bialy ... kryminacja
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Re: Dyskryminacja białych w USA
Co ciekawe, wyczytałem kiedyś u Thomas'a Sowell'a, że w różnych rankingach zupełnie pomija się rasę żółtą. Dlaczego? Otóż żółtki radzą sobie w USA lepiej niż biali, czarni i latynosi, więc sa niewygodni, bo nie mogą służyć jako punkt odniesienia dla wspomnianej w artykule politpoprawności - nie są uciskaną mniejszością, więc kiepsko zbić na nich kapitał polityczny 

To raczej chińczycy powinni zatroszczyć się o mniej inteligentnych białych
Czarni oczywiście wymagają opieki*, ale przecież nie za pomocą udawania, że ich iloraz inteligencji dorównuje innym. Parę lat temu był tylko jeden czrnoskóry arcymistrz szachowy, to juz nawet kobiety lepiej grają w szachy
.
O skandalu naukowym tutaj
http://www.planete.pl/dokument-rasa-a-i ... tabu_35113
*Mam na myśli powrotne zaprowadzenie kolonializmu w Afryce

O skandalu naukowym tutaj

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Szczególnie Krystyna Radzikowska, Grażyna Szmacińska, Iweta Rajlich, Hanna Ereńska-Radzewska, Anna Jurczyńska, Agnieszka Brustman, Monika Soćko, Joanna Dworakowska, Henrijeta Konarkowska-Sokolov... wielokrotne mistrzynie Polski, multimedalistki.boris pisze:to juz nawet kobiety lepiej grają w szachy.
Pozdrawiam.m.
Trochę to przywodzi na myśl sytuację wilków "opiekujących się" owcami... A kolonializm trwa cały czas, co najwyżej zmutował od zależności bezpośredniej do ekonomicznej.boris pisze:To raczej chińczycy powinni zatroszczyć się o mniej inteligentnych białychCzarni oczywiście wymagają opieki*
Przypominam, ze od końca 2 WŚ do pocz. lat 90. (kiedy to tytuł ten zacząl się wraz z rankingiem, ale przecież nie za pomocą udawania, że ich iloraz inteligencji dorównuje innym. Parę lat temu był tylko jeden czrnoskóry arcymistrz szachowy
dewaluować) Polska też dorobiła się tylko 1 arcymistrza, bynajmniej nie wybitnego. A przecież nieco wcześniej stanowiła szachową potęgę - tyle że bazującą niemal wyłącznie na mniejszości wiadomej, znacznie miejscowych irokezów inteligencją przebijającej...
.,
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 5:57 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepis idiotyczny. Jak można prywatnej firmie nakazać urzędowo zatrudnienie konkretnego pracownika? Co to kogo obchodzi, czy preferuję kobiety, mężczyzn, białych , żółtych a może leworęcznych, zielonookich brunetów o numerze buta 44?
za te wszystkie lata poniżania obrażania mordowania chyba im się należą jakieś przywileje 

To już bardziej, idąc tym tokiem rozumowania, przywileje należą się czerwonoskórym, zamieszkującym obecne tereny USA...
o nich zapomniałem bo biały ich wybił prawie co do jednego
No dobrze, ale przed czerwonoskórymi też pewnie ktoś tam pomieszkiwał, co rodzi pytanie, do którego pokolenia wstecz jest odpowiedzialne dzisiejsze państwo? I czy w takim razie Polska nie powinna, zamiast Żydom (dużą literą! ku czci i chwale wielkiego narodu!), zwracać majątków potomkom jakiegoś Siemiomysła?
- moi
- moderator
- Kontakt:
No i po co ten sarkazm? Nie lepiej zachować normalność, mówić z szacunkiem o innych i nie ubliżać nikomu?eN_ pisze:zamiast Żydom (dużą literą! ku czci i chwale wielkiego narodu!)
Co do roszczeń majątkowych, to są to zawsze trudne sprawy. Nie warto, moim zdaniem, o to zabiegać, bo dochodzi do takich wynaturzeń, jak odebranie ludziom ich wieloletniego mienia, w które zainwestowali masę czasu, energii i pieniędzy (majątek Agnes Travny), z drugiej strony, warto zadbać o jakieś zadośćuczynienie prawowitym spadkobiercom.
Pozdrawiam.m.
Z tych kobiet, które wymieniłaś tylko jedna ma tytuł męskiego arcymistrza, ale i tak gra dość przeciętnie, sam ją ograłem, a nie jestem żadnym orłemmoi pisze:Szczególnie Krystyna Radzikowska, Grażyna Szmacińska, Iweta Rajlich, Hanna Ereńska-Radzewska, Anna Jurczyńska, Agnieszka Brustman, Monika Soćko, Joanna Dworakowska, Henrijeta Konarkowska-Sokolov... wielokrotne mistrzynie Polski, multimedalistki.boris pisze:to juz nawet kobiety lepiej grają w szachy.
Takie przywileje są zabójcze dla samych czarnych, bo wpływają na nich demoralizująco. Ginie amerykański etos pracy, gdzie do wszystkiego dochodzi się samemu, ciężką pracą, a państwo w tym nie przeszka, nie tak jak w Polsce gdzie wręcz przeszkadza.piotr 84 pisze:za te wszystkie lata poniżania obrażania mordowania chyba im się należą jakieś przywileje
- marek-sportowiec
- nadużywający
- Kontakt:
Podobno skośnoocy sa naiteligentniejsi. To oni zrobili gry Tekken i Virtua Fighter, gdy anglosaski Mortal Kombat jest o wiele słabszy. Oni również zrobili pirackie wersje Game Boy'a, NES'a czy Mega Drive / Genesis (z przyciskami auto-fire niebieskimi by oszukać łamanie wszelkich tworzyw ręcznie na trybie TURBO. Do Japonii Polak wlatuje bez wizy, a przed amerykańską ambasadką jest dużo procedur telefonicznych jak i papierkowych. W Norwegii też trzba albo trzeba było się z paszpoortem na policji stawiać.
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie chciało mi się szukać na listach FIDE. Poza tym, nie znam się aż tak dobrze na szachach. Grywam tylko czasami i na pewno byś mnie ograłboris pisze: Z tych kobiet, które wymieniłaś tylko jedna ma tytuł męskiego arcymistrza, ale i tak gra dość przeciętnie, sam ją ograłem, a nie jestem żadnym orłemMogłaś się bardziej postarać i wymienić np siostry Polgar, Judith jest może nie w ścisłej, ale jednak czołówce światowej.

Pozdrawiam.m.
Skąd ten pesymizm? Od dawna nie gram w szachy i pewno teraz grałbym już bardzo słabo.Poza tym, nie znam się aż tak dobrze na szachach. Grywam tylko czasami i na pewno byś mnie ograł![]()

amerykańki etos pracy szczególnie gdy obcokrajowiec przyjedzie i za niższą stawke wypruwa sobie flaki
W takim razie dlaczego przyjeżdża i się katuje? Może tam, skąd pochodzi, zwyczajnie nie opłaca się ich wypruwać?
no pewnie że nie warto tu nic nie warto chyba że należysz do jakiejś kliki np notariuszy są grupy które mają przywileje