Ile kosztuje utrzymanie forum/rok?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ile kosztuje utrzymanie forum/rok?
Pytam bo mi się obiło o oczy, że 1 500 PLN a to jest stanowczo za dużo.
Re: Ile kosztuje utrzymanie forum/rok?
Jak prowadziłem swoje forum to płaciłem 20$ na miesiąc przy Dockerze.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Co to;

Chameleon pisze: /.../ przy Dockerze.

- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Mamy konto Reseller-Pro w firmie hostingowej http://www.unixstorm.org i takie też ceny.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
To bardzo drogo, a lepiej byłoby tu;
https://www.kylos.pl/hosting
https://www.kylos.pl/hosting
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Nie widzę, żeby kylos oferował takie parametry, jakie mam w unixstorm, a za największe jakie oferuje wychodzi 1000 zł / rok. Porównaj proszę dokładniej.
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Zapewniam Cię, że do takiego forum nie jest potrzebny serwer za ponad 1 000 PLN/rok tylko znacznie tańszy.
A na jakich parametrach Ci zależy
A na jakich parametrach Ci zależy

- webmasterl
- zarejestrowany użytkownik
Utrzymanie forum może być tańsze niż 100 złotych miesięcznie, wystarczy, że jest mało czytelników, mała ilość postów, a nie 500.000, pół miliona postów. Trzeba by się było zapytać jakiegoś Informatyka, z Warszawy. Czasami firma hostingowa bezpieczniejsza, że portal się nie rozsypie, baza danych, czasami jest to kwestia renomy, wszyscy klienci im ufają i są zadowoleni, z jakości przy niskiej cenie rynkowej. Firma unixsztorm posiada opinię rynkową, dobrą. Kylos dobry hosting dla for amatorskich 10-osobowych.
Cóż, jedyny w polsce portal o schizofrenii - kogoś może zaszokować do 5.000 wejść dziennie. Różnie, ale wbić na stronę główną może parę tysięcy osób, plus boty.
Polecam webd pl cena 4 zł miesiąc.
Cóż, jedyny w polsce portal o schizofrenii - kogoś może zaszokować do 5.000 wejść dziennie. Różnie, ale wbić na stronę główną może parę tysięcy osób, plus boty.
Polecam webd pl cena 4 zł miesiąc.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Jedyny kłopot jaki mamy to obciążenie wyszukiwarką. Rozwiązanie to szukanie nie po wszystkich słowach, lecz po słowach kluczowych. To oznacza, że powinniśmy wprowadzić hasztagi. Dla mnie to trochę pracy, i tak to się chyba skończy. Jeśli działać będzie wyszukiwarka mamy super forum z kilkunastoletnią pełną historią. To oznacza, że każdy może sprawdzić swój rozwój osobowy, ew. wyciągać jakieś wnioski dot. rozwoju choroby. Nie tylko z tego względu chcę koniecznie zachować te stare posty. Na forum jest jednak całkiem sporo jeśli nie 80 % całkiem trywialnych, nic nie wnoszących dialogów. Może przydadzą się komuś kiedyś, ale do zupełnie innych celów.
Na razie Unixhost to bardzo dobra firma, a forum dobrze działa jeśli pominąć szukanie. Za dwa, trzy lata moce procesorów znowu wzrosną, a skoro nie mamy filmów ani zdjęć tylko czyste teksty to w końcu technika całkiem prześcignie potrzeby.
A z napisaniem ext-a do wyszukiwarki wg. hasztagów - jeśli ktoś ma ochotę pomóc - byłoby super.
ps. A te 150 GB dysku, które oferuje Unixstorm - proszę spojrzeć tu: http://archiwum.evot.org - wisi na tym samym hoście, więc może na wszelki wypadek tyle potrzeba !
Na razie Unixhost to bardzo dobra firma, a forum dobrze działa jeśli pominąć szukanie. Za dwa, trzy lata moce procesorów znowu wzrosną, a skoro nie mamy filmów ani zdjęć tylko czyste teksty to w końcu technika całkiem prześcignie potrzeby.
A z napisaniem ext-a do wyszukiwarki wg. hasztagów - jeśli ktoś ma ochotę pomóc - byłoby super.
ps. A te 150 GB dysku, które oferuje Unixstorm - proszę spojrzeć tu: http://archiwum.evot.org - wisi na tym samym hoście, więc może na wszelki wypadek tyle potrzeba !
Super Zbyszku, jest tak jak mówisz.
Ponieważ tytuł tematu jest ile kosztuje utrzymanie takiego, lub podobnego forum, wyjaśnię, że dla chcącego hobbysty nawet kwota do 100 zł miesięcznie to nic. Forum raczej kosztuje tyle, ile czasu w niego wkładasz. W firmie Cba.pl darmowy hosting certyfikat SSL dla darmowej domeny jakotako.cba.pl 19 zł rocznie, plus w firmie cba.pl kupimy domenę jakotako.pl w cenie 60 zł rocznie -= koszty wyjdą wtedy 2 do 7 zł miesięcznie.:
- cba.pl pomimo zakupu certyfikatu SSL i domeny wkleja reklamy,
- cba.pl dopuszcza tylko instalację forum PhpBB lub MyBB bez żadnych dodatków, broń Boże czata i innych pierdóoł mulących serwer, obciążenie.
Ale jak widzisz, jak się ma rentę możesz zejść ze 100 zł do 2 do 7 zł mc. I ogłaszać się potem w podpisie na forach: moja schizofrenia link, mam schizofrenię (link).
To jest naprawdę 2 - 7 zł m-c plus czas twój, chyba, że jesteście profesional informatyk. Dla informatyka 100 zł bywa jak 2 godziny roboty, fuchy. Co innego rencista to się głowi, w cba.pl to wyniesie 2 zł, czy 7 zł m-c. Tak naprawdę to chodzi o twój czas.
Ponieważ tytuł tematu jest ile kosztuje utrzymanie takiego, lub podobnego forum, wyjaśnię, że dla chcącego hobbysty nawet kwota do 100 zł miesięcznie to nic. Forum raczej kosztuje tyle, ile czasu w niego wkładasz. W firmie Cba.pl darmowy hosting certyfikat SSL dla darmowej domeny jakotako.cba.pl 19 zł rocznie, plus w firmie cba.pl kupimy domenę jakotako.pl w cenie 60 zł rocznie -= koszty wyjdą wtedy 2 do 7 zł miesięcznie.:
- cba.pl pomimo zakupu certyfikatu SSL i domeny wkleja reklamy,
- cba.pl dopuszcza tylko instalację forum PhpBB lub MyBB bez żadnych dodatków, broń Boże czata i innych pierdóoł mulących serwer, obciążenie.
Ale jak widzisz, jak się ma rentę możesz zejść ze 100 zł do 2 do 7 zł mc. I ogłaszać się potem w podpisie na forach: moja schizofrenia link, mam schizofrenię (link).
To jest naprawdę 2 - 7 zł m-c plus czas twój, chyba, że jesteście profesional informatyk. Dla informatyka 100 zł bywa jak 2 godziny roboty, fuchy. Co innego rencista to się głowi, w cba.pl to wyniesie 2 zł, czy 7 zł m-c. Tak naprawdę to chodzi o twój czas.
.
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2025 11:09 pm przez Edden, łącznie zmieniany 1 raz.
Chory to każdy niezadowolony, lub np potępiony. Zdrowy według demonów to każdy szczęśliwy: sprzyja mu świat i ludzie, jest dumny kim jest, chwali go rodzina i znajomi. Zadowolony to inaczej zdrowy, wg demonów.
- Alchemik Fioletu
- bywalec