Leki antydepresyjne mogą nasilać objawy psychotyczne?
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Kiedyś spotkałem się z taka opinią, ale sam nie mogę tego stwierdzić, bo odmawiałem brania tych leków. Zażywałem je tylko przez krótki czas.
Kiedyś spotkałem się z taka opinią, ale sam nie mogę tego stwierdzić, bo odmawiałem brania tych leków. Zażywałem je tylko przez krótki czas.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2020 6:34 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Re: Leki przeciwdepresyjne mogą nasilać objawy psychotyczne?
ja tez nie zazywam boje sie ze wpadne w manie.
A dla mnie wszystkie leki antydepresyjne to było placebo
- CiotkaDzidka
- zarejestrowany użytkownik
- Status: renta
Mi lekarz na oddziale dziennym powiedział, że antydepresanty mogą zaostrzać stany psychotyczne. Ja jednak tego nie odnotowałem, a biorę różne od wielu lat.
U mnie dosłownie wszystkie antydepresanty powodowały jazdy paranoidalne, że hej, aż spróbowałem sertralinę. Ale przed tym, to dosłownie się czułem centrum obgadywania w środku sklepu, a nawet miałem omamy słuchowe na fluoxetynie tóż przed obudzeniem się rano. Dalsze branie tych leków by na pewno nie rozwaliło psychicznie cholera wie jak.
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Wszystko zależy od leku i od człowieka. Ale tendencja taka jest że leki antydepresyjne zwiększają stany psychotyczne np. urojenia. Ale nie u wszystkich. Sam mam i lecze się z urojeń a brałem przez prawie 10 lat cital. I było ok. W przeciwieństwie do branej wcześniej fluoksetyny po której miałem bardzo silne urojenia.
-
- bywalec
Re: Leki antydepresyjne mogą nasilać objawy psychotyczne?
Ja po odstawieniu leków na depresje miałem jeszcze większą depresje i psychozę pojawiły się silne myśli samobójcze więc gdy depresja przeszła mi już nigdy nie zdecyduje się na te leki one tak działają w moim przypadku się nie sprawdziły.
Na dużej dawce tianeptyny ( 37, 5 mg/d ) miałem wyraźną manię. Po zmniejszeniu dawki do 25 mg/d mania ustąpiła.
- amigo
- zaufany użytkownik
Tak. Bralem citalopram, sertraline, escitalopram i w tych trzech przypadkach dostawalem cos na styl manii z urojeniami i glosami. Bylem mocno pobudzony a pozniej wlecialy objawy pozotywne schizofrenii.
Teraz moja pani psychiatra wie, ze nie moge brac antydepresantow.
Teraz moja pani psychiatra wie, ze nie moge brac antydepresantow.