Czy zaakceptowaliście swoją chorobę
Moderator: moderatorzy
Re: Czy zaakceptowaliście swoją chorobę
Myślę, że od akceptacji tak naprawdę zaczyna się prawdziwe leczenie. Do mnie to jeszcze nie dociera do końca, ale powoli uczę się z tym żyć i wszystko zmierza w kierunku akceptacji właśnie. Myślę, że bardziej buntowałam się, kiedy zdiagnozowano u mnie zaburzenia schizotypowe, bo to ni w ząb do mnie nie pasowało. Bardzo długo zaprzeczałam, że w ogóle choruję na coś poważniejszego niż depresja. Wydawało mi się, że znam powód swojego stanu, że doskonale wiem, co mi dolega i że to z czasem minie. Na początku obwiniałam źle dobrane leki za pogorszenie mojego zdrowia psychicznego, dążyłam do ich odstawienia, ale po pewnym czasie uświadomiłam sobie, że nie jestem w stanie już bez nich funkcjonować. Po ostatnim epizodzie postanowiłam leków już nie odstawiać i spróbować pogodzić się ze swoim losem.
"And do you understand with every seed
You sow you make this cold world beautiful?"
You sow you make this cold world beautiful?"
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Ja zaakceptowałem - po latach bordera mam w końcu zniżki na leki. Łatka F20 obecnie mi zwisa i powiewa. W dodatku przyda się do uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności. Trza myśleć praktycznie. 

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Dokładnie!!!Ja mam F20 i orzeczenie o stopniu umiarkowanym 02-P i mogę pracować w zakładzie pracy chronionej gdzie jest lżejsza praca.przegłosowany pisze: ↑ndz gru 22, 2024 8:32 pm Ja zaakceptowałem - po latach bordera mam w końcu zniżki na leki. Łatka F20 obecnie mi zwisa i powiewa. W dodatku przyda się do uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności. Trza myśleć praktycznie.![]()
Michal
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Ja juz miałem kiedyś umiarkowany stopień. Na borderline. Nic mi to wtedy nie dało. Ale teraz wiem, że łatwiej znaleźć pracę choćby w ochronie (często chcą z orzeczeniem) i dostaje się umowę o pracę, bo mają korzyści z PFRONu, a nie jakiąś zjebaną umowę - zlecenie.Spokojny80 pisze: ↑ndz gru 22, 2024 8:38 pm orzeczenie o stopniu umiarkowanym 02-P i mogę pracować w zakładzie pracy chronionej gdzie jest lżejsza praca.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Noooo,ja tak pracuje ale jako recepcjonista w szpitalu z orzeczeniem i umową o pracę.Daj se spokój ze zjebanym zleceniem.Ani nie masz l4 ani urlopu.przegłosowany pisze: ↑ndz gru 22, 2024 9:28 pmJa juz miałem kiedyś umiarkowany stopień. Na borderline. Nic mi to wtedy nie dało. Ale teraz wiem, że łatwiej znaleźć pracę choćby w ochronie (często chcą z orzeczeniem) i dostaje się umowę o pracę, bo mają korzyści z PFRONu, a nie jakiąś zjebaną umowę - zlecenie.Spokojny80 pisze: ↑ndz gru 22, 2024 8:38 pm orzeczenie o stopniu umiarkowanym 02-P i mogę pracować w zakładzie pracy chronionej gdzie jest lżejsza praca.
Michal
Warto skorzystać z pomocy doświadczonego terapeuty - najlepszy u jakiego byłam to Centrum Psychoterapii Blisko https://bliskopsycholog.pl/ 

-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Spamuj się gdzie indziej. To nie jest forum do autoreklamy dla takich jak ty. Każdy wie jak i gdzie szukać spychologa.Andrzej24 pisze: ↑pn lut 10, 2025 11:37 am Warto skorzystać z pomocy doświadczonego terapeuty - najlepszy u jakiego byłam to Centrum Psychoterapii Blisko https://bliskopsycholog.pl/![]()