Poradnik psychologiczny "Polityki" nr 7

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Poradnik psychologiczny "Polityki" nr 7

Post autor: czejenka »

Własnie wszedł do kiosków Poradnik Psychologiczny POLITYKI Tom 7
Jego temat: "O chorobach psychicznych i zaburzeniach umysłu".

Obrazek

Czym jest norma, a czym patologia? Kiedy szukać pomocy lekarza, a kiedy psychoterapeuty? Skąd biorą się depresje, fobie i lęki? Jak nie przeoczyć symptomów schizofrenii i jak z nią żyć?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można znaleźć na łamach 7 tomu „Poradnika Psychologicznego POLITYKI” z serii „Ja, My, Oni”, poświęconego chorobom i zaburzeniom psychicznym.
Artykuły, wywiady. Rzetelnie i ciekawie. Cena 14,99 zł.

W srodku m.in. wywiad: O życiu ze schizofrenią mówi autorka poświęconej tej chorobie książki „Ucieczka z piekieł” w rozmowie z Martyną Bundą.
Wywiad ten mozna przeczytac tez w internecie:
http://www.polityka.pl/psychologia/1513 ... om--7.read

Więcej o całym numerze pod adresem http://www.polityka.pl/psychologia/1513 ... om--7.read
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Poradnik psychologiczny "Polityki" nr 7

Post autor: moi »

Dziękuję za informację - poszukam w kiosku tego pisma i kupię :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Też nabrałem chęci, by ten poradnik nabyć. Obawiam się jednak, żeby nie był zbyt "popularnonaukowy" i nie opierał się na jakichś wydumanych, lewackich "widzimisiach", ale na rzetelnej wiedzy popartej naukowymi dowodami.
niewazne
zaufany użytkownik

Post autor: niewazne »

Widzialam reklame w tv. Ciekawa jestem realiow i profesjonalizmu tej gazety.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Kupiłem i przeglądam. Na temat schizofrenii jest 10 stron.
niewazne
zaufany użytkownik

Post autor: niewazne »

hmm moze jakies skany lub zdjecia? jestem bardzo ciekawa co tam jest napisane.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Ja czytam od dwóch dni i wydaje mi sie, że to bardzo rzetelnie jest zrobione. Wywiady z lekarzami, tabelka o Kępińskim ("Lekarz legenda"), wyjasnienia kiedy jest mozliwa przymusowa hospitalizacja, opis róznych typów osobowosci (m. in. schizotypowej i schizoidalnej), na tyle popularnonaukowe, żeby mozna było zrozumiec, ale tez na tyle dokładne i szczegółowe, że mozna się sporo dowiedzieć i uporządkować wiedzę. No i nadaje sie nie tylko do samodzielnej lektury, ale też żeby pokazać komus z rodziny, żeby lepiej cos zrozumiał.
Ostatnio zmieniony pn lut 28, 2011 10:24 pm przez czejenka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Czejenka mogłabyś w skrócie napisać co pisze o zaburzeniach schizotypowych?
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ja to kupiłem i polecam wszystkim, którzy mają cokolwiek wspólnego ze sprawami psychiatrycznymi!!! Są może drobne uładzenia, czy jakieś elementy z którymi można byłoby popolemizować, ale naprawdę warto wydać te kilkanaście złotych i to po prostu mieć na własność!!!

---------------------------

No więc doczytałem się że SCHIZOFRENIA JEST CHOROBĄ O PODŁOŻU BIOLOGICZNYM!! :evil:

Doczytałem się, że SCHIZOFRENIA JEST CHOROBA CAŁEGO ORGANIZMU!! :evil:

Oczywiście się z tego powodu nie utopię, ani nie podpalę w proteście :wink:
ale po prostu ręce opadają! :( :( :(

Autentycznie: opadają ręce!!!

Bo prezentowane informacje nie odpowiadają obiektywnej współczesnej wiedzy o schizofrenii! Może dlatego, że jest to publikacja dla tzw. masowego odbiorcy?
Mam wielką nadzieję, że to jest ta przyczyna, a nie wiara większości psychiatrów!
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

hvp2 pisze:SCHIZOFRENIA JEST CHOROBĄ O PODŁOŻU BIOLOGICZNYM!! :evil:
... SCHIZOFRENIA JEST CHOROBA CAŁEGO ORGANIZMU!! :evil:
Myślę, że masówka.
Gazeta ma trafić tak do robotnika z budowy, jak do policjanta czy krawcowej. Dlatego musi być napisana prosto, krótko i zwięźle.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Robotnik z budowy raczej nie sięgnie po to pismo ;)

Co do podłoża biologicznego - napisane jest to dokładnie tak:
Schozofrenia uważana jest za jedna z poważniejszych chorób o podłożu biologicznym. Choruje na nią ok. 1 % populacji (...).

Przyczyny:
nie tylko biologiczne.

Na całym swiecie prowadzi sie badania dotyczące schizofrenii; opracowano wiele teorii majacych wyjaśnić jej przyczyny. Jedną z bardziej znanych, autorstwa Robina Murraya, Daniela Weinbergera i Nancy Andreasen, jest koncepcja neurorozwojowa.
Zakłada ona, że choroba jest nastepstwem zaburzeń strukturalnych i czynnosciowych mózgu. Zmiany powstaja w bardzo wczesnym okresie kształtowania się osrodkowego układy nerwowego, czyli podczas ciązy matki, pod wpływem działania róznych szkodliwych czynników, sa to mi.in infekcje wirusowe , zatrucia toksynami, urazy okołoporodowe. Istotne znaczenie maja także predyspozycje genetyczne (choć nie zachodzi tu dziedziczenie wprost). Każdy z tych czynników lub ich współwystepowanie moze, ale nie musi, doprowadzic do pojawienia się w przyszłości objawów schizofrenii.

Ważna rolę we współczesnej psychiatrii odgrywa równiez teoria podatności i stresu, podkreslająca szczególne znaczenie podatności biologicznej i czynników środowiskowych; to własnie ich interakcja doprowadzic może do pierwszego epizodu choroby i do jej nawrotów. Podatnośc jest tutaj rozumiana jako specyficzna cecha ośrodkowego układu nerwowego, uwarunkowana genetycznie, wpływająca na proces neuroprzekaźnictwa (czyli na przesyłanie sygnałów w komórkach nerwowych). To swoista wrazliwość biologiczna, przejawiająca się reagowaniem w silny, dysfunkcjonalny sposób na bodźce stresogenne, zaburzające równowage organizmu. Stres, w najogólniejszym ujęciu, jest reakcją mobilizująca pracę całego organizmu w odpowiedzi na te własnie bodźce. Mogą one być natury fizycznej, psychicznej i społecznej; moga być zarówno przyjemne, jak i nieprzyjemne. Konsekwencją, zwłaszcza długotrwałego stresu, bywa wyczerpanie, przeciążenie organizmu, a u osób z podatnością do zachorowania na schizofrenię - uaktywnienie choroby.
(s. 71)
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Irish, proszę - o zaburzeniach schizotypowych:
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychiatrycznego o zaburzeniu mozna mówić, jesli człowiek źle funkcjonuje w swojej kulturze ze wzgledu na sposób w jaki:
- zachowuje sie,
- przeżywa zdarzenia,
- postrzega siebie i innych,
- reaguje emocjonalnie,
- wchodzi w związki.
(...)

Charakterystyczne dla osób dotknietych schizotypowym zaburzeniem osobowości jest dziwaczne myslenie, czasem na granicy kontaktu z rzeczywistością. Ludzie ci bywają przesądni lub skłonni dostrzegać przekazywane im specjalne znaki w zwyczajnych wydarzeniach lub przedmiotach. Mogą doznawac niezwykłych odczuć - że przebywaja poza swoim ciałem albo ze obce głosy wymawiają ich mysli. Wielu z nich dziwnie prowadzi rozmowy - robia liczne dygresje, siegają po niejasna metafory, skaczą z tematu na temat. Są samotni - nie dążą do poznawania nowych ludzi, w kontaktach z nimi przezywaja silny niepokój. Osobom z tym zaburzeniem może się wydawać, że sa obiektem szczególnej uwagi innych. Na przykład, ze inni pasażerowie specjalnie zmieniają miejsce, by w pociagu nie siedzieć obok nich. Odczuwaja, że sa nielubiane, ale nie rozumieja dlaczego.
s. 45
Korat
zaufany użytkownik

Post autor: Korat »

Irish, jeśli chodzi o zaburzenia schizotypowe to polecam ci to co zamieściłem tutaj:
viewtopic.php?f=11&t=3245&start=15
Wszelkie popularnonaukowe źródła z którymi się spotkałem nie podejmują problemu objawów negatywnych, a o schizotypii traktują tylko w kontekście dziwiactw i innych objawów które są fajne i efektowne dla obserwatora, nie to co nudne i nieciekawe objawy negatywne.
F21- insipid schizotypal
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”