Odbiór osób po kryzysie psychicznym przez otoczenie
Moderator: moderatorzy
Odbiór osób po kryzysie psychicznym przez otoczenie
- w linkowanym artykule głównie depresja, choć wypowiada się i babka z diagnozą schizofrenii paranoidalnej. Ciekawa głównie druga połowa artykułu - opis problemów, z jakimi na co dzień zmaga się część z nas. Przykre, że nawet osoby po skończonych studiach wykonują głównie proste prace poniżej kwalifikacji. O odwracaniu się rodziny i "znajomych" nawet nie wspomnę.
https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/osob ... zy/kwg1q91
https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/osob ... zy/kwg1q91
Re: Odbiór osób po kryzysie psychicznym przez otoczenie
Dużo prawdy jeśli chodzi o to, że po kryzysie trzeba się podnieść, nieważne czy to schizofrenia czy inna diagnoza, trzeba walczyć i tyle...
Muszę to wysłać mojej terapeutce.
Ale ja jestem "roztargniona" przez chorobę i sama bałabym się odpowiadać za czyjeś zdrowie lub pieniądze, a nawet powstanie jakiegoś projektu.
Do pracy fizycznej też się nie nadaję i poza tym deklasacja.
Pozostaje renta. Tak mi się wydaje.
Życie osobiste.
Miałam wiele wydumanych powodów, żeby się z nikim nie wiązać, ale prawdą jest, że dwóch kandydatów uciekło jeden bo usłyszał słowo schizofrenia, drugi bo mu nabredziłam.
Matka się o mnie troszczyła.
Ale ja jestem "roztargniona" przez chorobę i sama bałabym się odpowiadać za czyjeś zdrowie lub pieniądze, a nawet powstanie jakiegoś projektu.
Do pracy fizycznej też się nie nadaję i poza tym deklasacja.
Pozostaje renta. Tak mi się wydaje.
Życie osobiste.
Miałam wiele wydumanych powodów, żeby się z nikim nie wiązać, ale prawdą jest, że dwóch kandydatów uciekło jeden bo usłyszał słowo schizofrenia, drugi bo mu nabredziłam.
Matka się o mnie troszczyła.
Ostatnio zmieniony śr lis 01, 2023 6:01 pm przez Pamal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Nigdy nie założę rodziny i nigdy nie zrobię kariery.Ale nigdy też nie zamierzam siebie karać za to złymi emocjami.Kiedyś czułem się gorszy,ale ile można.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
Ale przypuszczam, że ludzie ze schizofrenią są różni.
Nie wszyscy np mają zaburzenia poznawcze czy jakieś ograniczenia umysłowe a wrzuca się wszystkich do jednego wora.
Nie wszyscy np mają zaburzenia poznawcze czy jakieś ograniczenia umysłowe a wrzuca się wszystkich do jednego wora.
Dokladnie ludzie ze schizofrenia sa bardzo różni.Jeden luzak przycpie za duzo i dostaje diagnoze jak i
nadwrazliwiec poddany nawet krotkotrwalemu stresowi.
Natomiast uwaga schizofrenicy nie traca intelektu https://psychozy.pl/schizofrenia/ Problemem jest prawdopodobnie chroniczny brak koncentracji
nadwrazliwiec poddany nawet krotkotrwalemu stresowi.
Natomiast uwaga schizofrenicy nie traca intelektu https://psychozy.pl/schizofrenia/ Problemem jest prawdopodobnie chroniczny brak koncentracji
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Wielokrotnie spotkałem się z dyskryminacją na rynku pracy z powodu choroby.Z odrzuceniem przez bliską osobę także.Nawet w takiej firmie jak zakład brukarski na rozmowie o pracę usłyszałem,że oni takich nie przyjmują bo boją się,że popracuje miesiąc i kolejne pół roku ucieknę na zwolnienie lekarskie - miałem wiele takich rozmów i moim błędem było,że pierwsze lata przepracowałem w zakładzie pracy chronionej i nie mogłem ukryć że mam grupę inwalidzką.Mój jedyny związek w którym były plany na przyszłość rozpadł się po tym jak trafiłem do szpitala.Ponoć jej rodzina nie zaakceptowała by kogoś kto był w psychiatryku.Wtedy też straciłem przyjaciela.Co prawda mieliśmy jeszcze sporadyczny kontakt,ale chyba się przestraszył i nie wiedział jak ma się wobec mnie zachować.Z tym trzeba się pogodzić,tak było,jest i będzie.Ja nauczyłem się,że stawianie siebie w roli ofiary do niczego dobrego nie prowadzi.Najpierw okażą ci współczucie a zaraz po tym pójdą do innych z którymi będą się dobrze bawić i nie będą czuli się w obowiązku pocieszania czy litowania nad kimś.Osoby chore psychicznie też potrafią być rasistami,nie tolerować osób z kręgu LGBT i nie jesteśmy jako grupa społeczna lepsi od innych
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Catastrophigłupek
- bywalec
- Status: Upośledzony
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum