Moja sytuacja finansowa .

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
PuszkinKochajacyLayle
bywalec

Moja sytuacja finansowa .

Post autor: PuszkinKochajacyLayle »

Od przyszłego miesiaca zaczynam brać nadgodziny
Szef mi kazał sprawdzić w ZUS do jakiej kwoaty mogę dorobić
Jeżeli mi w maju nie zabiorą renty to myślę ze jakoś dociągnę do czasu upadku Tuska .
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Re: Moja sytuacja finansowa .

Post autor: Buszra82 »

Musisz bardzo pilnować limitów, bo niestety jeśli zarobisz za dużo będziesz musiał zwrócić świadczenie rentowe z miesiąca lub miesięcy gdzie zarobiłeś więcej, miałam taką sytuację, dodatkowo limity dorabiania do rent i emerytur są zmienne trzeba sprawdzać na bieżąco.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Nie jestem pewny na 100% ale teraz chyba jest tak ,że jak przekroczy się limit o np. 100zł to tylko te 100zł trzeba oddać ZUSowi tzw.”Złotówka za złotówkę” .Poza tym można rozliczać się z całego roku a nie z poszczególnych miesięcy.Chyba zawsze tak było z wyłączeniem rent socjalnych ale obecnie rentę socjalną także to dotyczy.Tak słyszałem ale być może się mylę.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

A Tusk nie odda władzy i będzie rządził przez najbliższe 20 lat.Uczcie się niemieckiego :D
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Poczytałem na stronie ZUSu bo sam byłem ciekawy i jest dokładnie tak jak powyżej napisałem.Trzeba do końca lutego zanieść do ZUSu zaświadczenie o dochodach za poprzedni rok.Pracodawca może nam dać zaświadczenie z sumą dochodów z całego roku lub z wyszczególnieniem każdego miesiąca.ZUS rozliczy nas w korzystniejszej dla nas opcji tzn. Jeśli np. w jednym miesiącu przekroczyliśmy limit ale w ujęciu rocznym się zmieściliśmy to rozliczy nas z całego roku(i za ten jeden miesiąc nie trzeba będzie zwracać ZUSowi kasy).
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Skoro możesz pracować to dlaczego bierzesz rente? Ach ta pazerność.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: wt gru 26, 2023 1:24 pm Skoro możesz pracować to dlaczego bierzesz rente? Ach ta pazerność.
Biorę dwie renty równocześnie.Chciałbyś tak,wiem o tym.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

Bo choruje? Dzis ma prace, a jutro moze poczuc sie gorzej i pracy nie bedzie mial, a to zawsze jakies zabepzieczenie dla potrzebujacych
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Nie jestem naiwny.Pobieram dwie renty tzn. rodzinną i socjalną ,pracuje powyżej jednego etatu i jeszcze pobieram zasiłek pielęgnacyjny.W sumie mam dochody przekraczające średnią krajową i jakbym mógł otrzymać coś jeszcze to bym brał nie zastanawiając się czy to „moralne” .Januszek myślał że dopiecze komuś swoimi wypocinami .
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Piotrek007 pisze: wt gru 26, 2023 1:29 pm
Catastrophique pisze: wt gru 26, 2023 1:24 pm Skoro możesz pracować to dlaczego bierzesz rente? Ach ta pazerność.
Nie, nie chce byc darmozjadem. Zarabiam w pracy wiecej niz kilka tych Twoich rencin.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

canngurro pisze: wt gru 26, 2023 1:35 pm Bo choruje? Dzis ma prace, a jutro moze poczuc sie gorzej i pracy nie bedzie mial, a to zawsze jakies zabepzieczenie dla potrzebujacych
Co z tego, ze choruje? Skoro pracuje to oznacza, ze jest do niej zdolny i branie renty w takiej sytuacji to czysta pazernosc, bycie darmozjadem.
A z samej renty i tak się nie utrzymasz.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

I tak jestes, twoja praca jest jalowa, nie daje zadnych efektow gdyz jestes czlowiekiem bez najmniejszych sladow empatii i opowiadasz o czyms w co sam nie wierzysz wiec tez przy okazji jestes niewiarygodny.
Renta rodzinna to nie jest chyba jako druga renta tylko jakis tam dodatek do socjalnej 300 moze 400zl czy sie myle
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: wt gru 26, 2023 1:44 pm
Nie, nie chce byc darmozjadem. Zarabiam w pracy wiecej niz kilka tych Twoich rencin.
Bajkopisarz .Sprzedałeś mieszkanie i wynająłeś mieszkanie w Warszawie,potem przeprowadziłeś się do wynajętego pokoiku a niedawno chwaliłeś się że wyprowadzasz się poza centrum czyli nawet na ten jeden pokoik Cię nie było stać.Pewnie zaraz napiszesz że to bzdury ale Ty sam ciągle oceniasz innych krytycznie na podstawie tego co piszą na forum więc ja także mogę w ten sposób ciebie oceniać.Piszesz że tak duźo zarabiasz a równocześnie „dorabiasz” na kasie w sklepie? Łżesz jak zwykle…
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Jak powtarzał mój ojciec, jak dają, to brać. Masz do tego prawo. Natomiast kwestia chorego systemu jest tutaj do ruszenia, ja po przepracowaniu 12 w wiekszosci we wspólnoście europejskiej, mam 700zł zasiłku z mopsu. NIe należy mi sie nic. Nie mam praw nawet do jakiejs minimal socjalnej.. Chodze w przeciekajacych butach. Samo to ze np przed 18 rokiem życia ktoś był raz,dwa,trzy u psychiatry i dostał diagnoze. Nawet po szkołach, jak by co moze na tej podstawie starać sie o socjalną. Jeden chłop w ostatniej klasie szkoły sie rozchoruje i dostanie socjalną, ktoś kto skończy i popracuje pare miesiecy, potem nie będzie przez 1-2 lata wiedział co sie z nim dzieje, kiedy nie będzie mógł pracować, a nie zgłosi wniosku na rente. Nie będzie miał prawa do nieczego, poza zasiłkiem z MOPSU na reszte życia...

To sie kur..a w pale nie mieśći jak ten chory system jest zbudowany... Nie wiem kto będzie ministrem polityki społecznej, ale na pewno napisze po zmiane władzy maila, do kogoś, kogo to ku..a może w końcu ruszy..!!!
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Piotrek007 pisze: wt gru 26, 2023 1:50 pm

Bajkopisarz .Sprzedałeś mieszkanie i wynająłeś mieszkanie w Warszawie,potem przeprowadziłeś się do wynajętego pokoiku a niedawno chwaliłeś się że wyprowadzasz się poza centrum czyli nawet na ten jeden pokoik Cię nie było stać.Pewnie zaraz napiszesz że to bzdury ale Ty sam ciągle oceniasz innych krytycznie na podstawie tego co piszą na forum więc ja także mogę w ten sposób ciebie oceniać.Piszesz że tak duźo zarabiasz a równocześnie „dorabiasz” na kasie w sklepie? Łżesz jak zwykle…
Tak, bo jak ktos zarabia wiecej niz Ty i nie jest pazerny na rente to od razu bajkopisarz. Oj Piotrek Piotrek. Nic o mnie nie wiesz ani o mojej sytuacj teraz wiec Ci co nieco nakresle - prowadze bardzo dobrze prosperującą firme i dorabiam sobie w sklepie.
Nie musze brac jałmużny od Państwa jak Wy, biadolić na komisji jaki to ja chory jestem - to jest naprawdę żałosne.
Czy mi w to wierzysz czy nie - to nie moj problem.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

dzisiaj sie nie oplaca sprzedawac mieszkac bo ceny wciaz szybuja w gorem lepiej wynajmowac i za samo to da sie wygodnie zyc. Trzeba jednak bardzo uwazac z najemcami bo dzis sa chronieni i maja znacznie wiecej praw niz kiedys, nawet do nieswojego mieszkania podobno
Ty na bank pobierasz rencine stad tez zakwalifikowales sie do tej twojej dziwnej pracy, a do tego tez dlatego miedzy innymi tak grzecznie lykasz leki, o ktorych tez nigdy nigdzie nie wspominasz, ani nazwy ani dawkowania nigdy nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: wt gru 26, 2023 1:56 pm
Piotrek007 pisze: wt gru 26, 2023 1:50 pm
Tak, bo jak ktos zarabia wiecej niz Ty i nie jest pazerny na rente to od razu bajkopisarz. Oj Piotrek Piotrek. Nic o mnie nie wiesz ani o mojej sytuacj teraz wiec Ci co nieco nakresle - prowadze bardzo dobrze prosperującą firme i dorabiam sobie w sklepie.
Nie musze brac jałmużny od Państwa jak Wy, biadolić na komisji jaki to ja chory jestem - to jest naprawdę żałosne.
Czy mi w to wierzysz czy nie - to nie moj problem.
Nie wierzę w ani jedno twoje słowo.Tak samo chwaliłeś się kiedyś że możesz zrobić prawko tylko nie masz na to czasu i masz inne priorytety ale w końcu pójdziesz do psychiatry po zaświadczenie które dostaniesz bez problemu… No i co? Nadal nie masz czasu? Jesteś forumowym bajkopisarzem i napiszesz wszystko żeby tylko zrobić na kimś wrażenie.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Ty Januszku wynajmujesz pokoik na obrzeżach miasta a ja sam wynajmuje komuś swoje mieszkanie i mam z tego parę groszy.Wiem że takie chwalenie się jest czymś żałosnym ale musiałem zniżyć się do twojego poziomu żeby z tobà „dyskutować”
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Niestety piotrze tak to wygląda, zniżyłeś sie do pyskówki dla przedszkolaków, czyj tata wiecej zarabia i kto co ma w domu.. Nie zamieniajmy merytorycznych, poważnych tematów i kwesti, w miejsce dla autystów..
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Bo już mnie irytuje ten pożal się Boże „człowiek sukcesu”
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
ODPOWIEDZ

Wróć do „nasze środowisko”