Dlaczego gry uczą i rozwijają?
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Dlaczego gry uczą i rozwijają?
Jeżeli chcecie wiedzieć, to możecie przeczytać mój bardzo prosty i krótki poradnik jak poprawnie grać w grę, by osiągnąć z tego maksimum korzyści.
Należy wiedzieć czym jest granie w grę typu FPS i co się tam w gruncie rzeczy dzieje. Ja zidentyfikowałem to w ten sposób:
"Granie w grę typu FPS polega na precyzyjnym celowaniu i eliminowaniu/zabijaniu/terminowaniu imitacji ludzkich wyświetlanych na ekranie monitora w jak najszybszy sposób"
Jaki rezultat daje mi taka prosta definicja? Przede wszystkim właściwą interpretację tego jaką czynność w danej chwili wykonuję, czyli innymi słowy spokój/równowagę. Jeżeli podejdę do tego typu gry z odpowiednim poziomem świadomości/nastawieniem, to jestem w stanie wyłączyć swoje emocje związane z tym, w jakiej fikcji będę się poruszał i co będę w niej robił, jednocześnie biorąc w niej czynny udział.
Wtedy dopiero gra staje się przyjemną pracą umysłu.
Należy wiedzieć czym jest granie w grę typu FPS i co się tam w gruncie rzeczy dzieje. Ja zidentyfikowałem to w ten sposób:
"Granie w grę typu FPS polega na precyzyjnym celowaniu i eliminowaniu/zabijaniu/terminowaniu imitacji ludzkich wyświetlanych na ekranie monitora w jak najszybszy sposób"
Jaki rezultat daje mi taka prosta definicja? Przede wszystkim właściwą interpretację tego jaką czynność w danej chwili wykonuję, czyli innymi słowy spokój/równowagę. Jeżeli podejdę do tego typu gry z odpowiednim poziomem świadomości/nastawieniem, to jestem w stanie wyłączyć swoje emocje związane z tym, w jakiej fikcji będę się poruszał i co będę w niej robił, jednocześnie biorąc w niej czynny udział.
Wtedy dopiero gra staje się przyjemną pracą umysłu.
Człowiek
Re: Dlaczego gry uczą i rozwijają?
a przygodowki rozwijają inteligencje, bo trzeba zagadki rozwiazywać
-
- bywalec
Każda gra jest dobra. Ja dałem akurat taki przykład, ale kiedyś też grałem w przygodówki point-and-click i szkoda, że teraz już takich nie robią, albo robią rzadko.
Człowiek
ja gram w klasyki, mozna kupic dzialajace na nowszych windowsach na gog.com
jakie sa twoje ulubione point-and-click przygodowki?
- amigo
- zaufany użytkownik
Syberia - fajna gierka, ale dla mnie była jakaś trudna.

sciagnalem sobie Syberia - The World Before, ale na razie nie bede gral, nie dam rady psychicznie.
z point-and-click przygodowek lubie Broken Sword, super giera
z point-and-click przygodowek lubie Broken Sword, super giera
zobacze, akurat do kupienia za troche ponad dolar na gog.com
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Broken Sword są najlepsze.
Jest wyprzedaż ładna serii Sherlock Holmes na steamie, chyba się skuszę
Jest wyprzedaż ładna serii Sherlock Holmes na steamie, chyba się skuszę

kupiłem 2 pierwsze czesci Syberii, ale na razie nie bede grał, bo nie dam rady psychicznie.