Czy ktoś z Was bierze haloperidol?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Re: Czy ktoś z Was bierze haloperidol?
Wolę sobie po prostu nie wyobrażać co by się ze mną działo gdyby tą substancję podawano mi np.przez dwa tygodnie.Lekami przy odpowiednich dawkach i wiedzy można doprowadzić człowieka do obłędu.Ja sam brałem masę leków i działo się ze mną prawie za każdym razem to co pan opisuje jako "powiększenie" widzianego obrazu,odczuć.Doświadczyłem na własnej skórze,że leki na schizofrenię mogą prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
-
- admin
- Status: webmaster
Bardzo w to wątpię. Mogłeś mieś wrażenie, że nasilenie się choroby pochodzi z leków, lecz to mogło być tylko wrażenie.irish24 pisze:...Doświadczyłem na własnej skórze,że leki na schizofrenię mogą prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego.
-
- bywalec
Drogi panie administratorze .Haloperidol byl stosowany powszechnie jako srodek wywolujacy choroby psychiczne wsrod dysydentów w ZSRR i deportowanych emigrantów w USA.Pisze pan w jednym miejscu ze tolerował pan ten "lek " dobrze a w trakcie krótkiego filmu opisuje swoje negatywne doświadczenie z nim związane.Zastanawia mnie juz od dluzszego czasu pana zdanie ."Poszedłem do zakładu psychiatrycznego aby ich przekonać ze jestem zdrowy psychicznie".To dlaczego pan przyjmował haloperidol gdy uwazal pan ze jest zdrowy psychicznie .Wszystko co nastapilo pozniej moglo byc następstwem tej pierwotnej, nierozważnej decyzji.
-
- admin
Czy możesz podać jakieś źródło tych rewelacji ? Sam fakt podawania haloperidolu zdrowym w ZSRR nie dowodzi, że wywołuje on choroby.lektor pisze:.Haloperidol byl stosowany powszechnie jako srodek wywolujacy choroby psychiczne wsrod dysydentów w ZSRR
Pierwszy lek podano mi wbrew mojej woli.lektor pisze:... dlaczego pan przyjmował haloperidol gdy uwazal pan ze jest zdrowy psychicznie .
-
- bywalec
Faktycznie ,nie ma duzo artykulow w sieci na ten temat.Jest kilka np.Vladimira Bukowskiego ale przesluchania rosyjskich dysydentow sa blokowane przez media amerykanskie ,o rosyjskich nie warto wspominac.Moim zdaniem najblizszym znaczeniowo efektem ubocznym choroby (zaburzenia umyslowego) po zazywaniu neuroleptyku ,a szczegolnie haloperidol jest NMS(Neuroleptic Malignant Syndrome) ktory jest niekiedy porownywany z choroba parkinsona ,ciezka depresja i probami samobojczymi.
-
- zarejestrowany użytkownik
Biorę ten lek od około 2 lat z przerwami. Na początku było strasznie, spałam po 12 godzin-tylko tyle mogłam, bo praca...a mogłabym o wieeeele dłużej, zespół parkinsona, mroczki przed oczami, ale z każdym m-cem było lepiej, choć teraz biorę dawkę minimalną-1/4 tabletki, więcej nie mogę ze względu na pracę, to ze skutków ubocznych pozostała mi tylko senność...no i niestety przyplątała sie depresja...
-
- zaufany użytkownik
zbyszek pisze:Bardzo w to wątpię. Mogłeś mieś wrażenie, że nasilenie się choroby pochodzi z leków, lecz to mogło być tylko wrażenie.irish24 pisze:...Doświadczyłem na własnej skórze,że leki na schizofrenię mogą prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego.
Niech pan za przeproszeniem przestanie już gadać te swoje mantry.Pan w bardzo wiele rzeczy wątpi,to już nie mój problem.Sceptycyzm i racjonalność także może przyjmować chorobliwe formy.Powinien pan zostać rzecznikiem firm farmaceutycznych ze swoim obiektywizmem.Ja nie choruje na schizofrenie paranoidalną tylko prostą więc potrafię powiedzieć co jest wynikiem działania leku a co nie.Wszystkie ciężkie stany jakie miałem następowały po wzięciu leku a NIGDY,POWTARZAM N.I.G.D.Y nie wystąpiły kiedy leków nie brałem.Brałem te leki aby zasnąć.Poza tym nie napisałem,że miałem objawy wytwórcze tylko początek tych stanów.Używam słów typu "mogą" prowadzić a nie,że muszą.Pan widzi to co chce.Wszystkie bodźce szczególnie wizualne,cienie na ścianie urastały do dużych rozmiarów w mojej głowie,wszystko naokoło przytłaczało mnie niewyobrażalnie.Wszystkie bodźce jednocześnie wbijały się w moją świadomość.Mój umysł był jednocześnie skupiony na wielu obrazach naraz,czułem jakbym zagłębiał się w nie,coś w nich widział,uruchamiały się silne ciągi skojarzeń tych kształtów,ja to nazywam wir skojarzeń,za którymi umysł nie jest w stanie nadążyć.Tworzy się machina napędzająca lęk.Czułem się ze wszystkich stron osaczony przez obrazy majaczące naokoło.Musiałem zamknąć oczy,zrobić kilkanaście głębokich wdechów aby się trochę uspokoić aby ten stan minął.Wszystkie te stany miałem w krótkim czasie po wzięciu leku.
the formless."
the formless."
-
- zaufany użytkownik
"irish24" ma wg mnie rację.Obserwowałam mego syna przez ca 8 lat. Dwukrotnie w ciągu choroby zażywał leki ,różne leki , lekarz ciągle je zmienial, bo po każdych czuł się b. źle.Nie powiedzial mi ,jakie ma objawy uboczne,tylko ,że czuje się fatalnie po lekach i pewnego dnia przestał je zażywać.Schizofrenia prosta objawia się zupelnie inaczej niz paranoidalna.Moim zdaniem sch. paranoidalna jest o wiele,wiele łagodniejszą odmianą oraz rokuje dlugoterminowe remisje.Schizofrenia prosta stale się rozwija , mimo leczenia.Człowiek musi nauczyć się z nią żyć .Nie ma innego wyjścia.Syn mojej b. dobrej i dużo starszej koleżanki też choruje na sch. prostą.Ma on ca 50 lat.Zaakceptował ,jeżeli tak można ująć tę chorobę, ale jego życie to wegetacja , z tego co wiem od matki.Cale szczęście ,że pochodzi z dobrze sytuowanej rodziny ,dzieki temu, wyjeżdza na dlugie wycieczki zagraniczne razem z matką,które do tej pory miały korzystny wpływ na jego psychikę.Leków też nie bierze.
-
- admin
Ależ w pełni się zgadzam, że po lekach (neuroleptykach) człowiek "czuje się źle". Sam to doświadczam. Większość z nich w różny sposób, lecz najczęściej jakoś "przymula". Jednak tu chodziło o to, czy neuroleptyki mogą ("prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego") tj. wyzwalać chorobę.
-
- zaufany użytkownik
Tego nie wiem, ale wydaje mnie sie,że moj syn oprócz tzw. przymulenia mial inne objawy, które spowodowały przerwanie leczenia. Syn mój nigdy się nie poddawal , kiedy widział sens walki. Chciał żyć pelnią życia i dlatego popełnił s..
-
- bywalec
Ciezkie zadanie mi zadales Zbyszku.Malo psychiatrów i psychologów zajmuje się zagadnieniem czy neuroleptyki moga spowodował zaburzenia umysłowe ,ale znalazłem poradnik dla lekarzy jakie sa skutki odstawienia np.Haldolu (Haloperidolu) np.www.prozactruth.com .Wsrod licznych zaburzeń psychosomatycznych sa także zaburzenia psychiatryczne np.:zbyszek pisze:Jednak tu chodziło o to, czy neuroleptyki mogą ("prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego") tj. wyzwalać chorobę.
-emocjonalne zaklocenie stanu umysłowego,amnezja,ataki leku,halucynacje słuchowe,zaklocenia w koncentracji,depersonalizacja,depresja,dezorientacja,braki w stabilności emocjonalnej,ekscytacja,poczucie nierealności,zapominanie ,bezsennosc,podrażnienie i wiele innych.
Czyli podawanie haloperidolu osobie zdrowej moze spowodować wystąpienie psychozy ,szczególnie po zaprzestaniu podawania "leku".
-
- bywalec
Dalej wnikając w materie watpliwosci Zbyszka musicalem trochę zglebić poradnik dla lekarzy www.prozactruth.com .Bardzo obiecująco wygladaja badania kliniczne pacjentów zakladow psychiatrycznych w zakresie skuteczności i skutków ubocznych przyjmowania zyprexy .Z tych badan wynika ze 6 tyg. zazywanie zyprexy moze przyczynic się do wystąpienia objawów psychotycznych u pacjentów którzy ich nie mieli .wowzbyszek pisze:Jednak tu chodziło o to, czy neuroleptyki mogą ("prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego") tj. wyzwalać chorobę.
-
- zaufany użytkownik
Ale te objawy psychotyczne są chwilowe czy rozwija się pełnoobjawowa choroba psychiczna?
-
- zaufany użytkownik
Sam początek mechanizmu psychotycznego nie musi być od razu chorobą.Może się pojawiać coś na kształt pół urojeń.Ktoś kto miał np.jeden epizod psychotyczny nie staje się automatycznie schizofrenikiem,nie staje się chory.Stan ten może minąć i nigdy nie pojawić się więcej.zbyszek pisze:Jednak tu chodziło o to, czy neuroleptyki mogą ("prowadzić do powstawania mechanizmu psychotycznego") tj. wyzwalać chorobę.
the formless."
the formless."
-
- admin
Internet jest cierpliwy. Podaj dokładniej miejsce.lektor pisze:www.prozactruth.com
-
- bywalec
Na tej stronie pod -Other Medications sa linki do roznych leków np.:zbyszek pisze: Podaj dokładniej miejsce.
1. Haldol(czyli amerykańska nazwa haloperidol) z cała lista zaburzeń odstawieniowych (Haldol withdrawal) i sa m.in. psychiatric disorders -czyli lista zaburzeń psychicznych zarejestrowana po odstawieniu leku.
2.Zyprexa.w dolnych czesciach strony po Urogenital System jest objaśnienie .
Zdarzenie zarejestrowane przez co najmniej 2% pacjentów leczonych zyprexa (uwzględnia ono tylko większa liczbę skarzacych się niz ci którym podano placebo)
Sa to m.in. zamieszanie emocjonalne,depresja,halucynacje,wrogosc,nerwowosc,reakcje paranoidalne,nienormalny tok mylenia itp.
Podane sa także liczne kombinacje zyprexy i innych psychotropów które prowadza do skutków ubocznych i możliwych zaburzeń psychicznych.
-
- admin
Chyba przeoczyłeś zdanie kilka akapitów powyżej:
To oznacza, że dane pochodzą nie ze średniej społecznej, lecz z grupy pacjentów, czyli osób, które i tak mogą doświadczać urojeń. Mówiąc lapidarnie nie wiadomo, czy te urojenia miały miejsce z powodu zyprexy, czy pomimo zyprexy, co mogłoby oznaczać, że badana osoba doświadczyła urojeń, bo wzięła za mało zyprexy, a nie za dużo !The information below is derived from a clinical trial database for ZYPREXA consisting of 8661 patients ...
-
- bywalec
Tracę chyba czas .A jakie to ma znaczenie czy grupa kontrolna wynosiła 6000 pacjentów ,czy 50 mln.Jednej grupie A podano placebo a drugiej grupie B podano zyprexe .Po pewnym czasie stwierdzono ze grupa B wykazuje statystycznie więcej negatywnych symptomów,niz grupa A ,lacznie z zaburzeniami psychicznymi.
PS.Znalazłem tez stronę; SOS Drug Info:Haldol(haloperidol)gdzie masz informacje o efektach ubocznych zazywania haloperidolu (interesują mnie tylko efekty na psychikę)np.często -powoduje on brak wglądu w swoje postępowanie,zawieszanie się.Czasami-pogarsza symptomy psychotyczne,zmiany nastroju,leki,podniecenie i depresja.Rzadko-próby samobójcze.
PS.Znalazłem tez stronę; SOS Drug Info:Haldol(haloperidol)gdzie masz informacje o efektach ubocznych zazywania haloperidolu (interesują mnie tylko efekty na psychikę)np.często -powoduje on brak wglądu w swoje postępowanie,zawieszanie się.Czasami-pogarsza symptomy psychotyczne,zmiany nastroju,leki,podniecenie i depresja.Rzadko-próby samobójcze.
Ostatnio zmieniony pt lis 19, 2010 11:20 am przez lektor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
[quote="lektor"]Tracę chyba czas .
Lektor-głową muru nie przebijesz
"Hare Kryszna Hare Kryszna
Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare"...
Lektor-głową muru nie przebijesz
"Hare Kryszna Hare Kryszna
Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare"...
the formless."
the formless."
-
- zaufany użytkownik
Tak, ja dostałam haloperidol w szpitalu w czasie pierwszej wizyty w ostrej psychozie i pomógł mi natychmiast, potem brałam go w zmniejszonej dawce przez miesiąc