Czy Neuroleptyki Uzależniają ?
Moderator: moderatorzy
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Re: Czy Neuroleptyki Uzależniają ?
Z Toba tez się nie zgadzam.
Ja wiem swoje i moje dane sa prawdziwe. Pochodzą z ustnego bezposredniego przekazu podczas wielogodzinnych dysput z moim wybitnym psychiatra, znanym i cenionym w całej Malopolsce, i nie mam kompletnie powodow by mu nie ufac lub powatpiewac w owe informacje.
Ja wiem swoje i moje dane sa prawdziwe. Pochodzą z ustnego bezposredniego przekazu podczas wielogodzinnych dysput z moim wybitnym psychiatra, znanym i cenionym w całej Malopolsce, i nie mam kompletnie powodow by mu nie ufac lub powatpiewac w owe informacje.
Zgadzam się w 100% z przegłosowanym.
Powszechnie wiadomo, że leczenie neuroleptykami to leczenie objawowe. Nie wiem, skąd Anton bierzesz inne informacje.
Nie wiesz, Anton, że nawet autorytety się mylą?
Samo to, że tak mówi twój lekarz, już bym mu nie wierzył.
Nie wiesz, Anton, że nawet autorytety się mylą?
Samo to, że tak mówi twój lekarz, już bym mu nie wierzył.
Leki nie uzależniają ale powodują zmiany w mózgu które są nieodwracalne. Gdzieś czytałem że mogą one te zmiany zwiększać ryzyko psychozy po długim czasie stosowania leków ale to niekoniecznie prawda.
Nie zawsze wszystko się rozregulowuje bo niektórzy odstawiają leki i nic im nie jest albo maja 2 lata do nawrotu
To podobno 1/3 czyli nie tak mało . Nawrót zaś bywa po roku lub dwóch co też daje kawał czasu.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Oficjalnie nie ale wydaje mi sie ze tak. Organizm przyzwyczaja sie zyc pod chemia i chyba pozniej po latach inaczej juz nie potrafi.
- Józef80
- zaufany użytkownik
U mnie po odstawieniu neuroleptyku wraca choroba po kilku dniach. Ale u mnie przebieg jest w ogóle aktywny to więc nie jest wyznacznikiem, a może jest?
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Ja sie robie nerwowy i raczej po prostu zaczynam zle sie czuc. Jestem w remisji wiec choroba tak latwo mi nie nawraca ale pojawia sie skolowanie, apatia oraz bol glowy, jeszcze moze rozkojarzenie.
Ja w porozumieniu z lekarzem miałam zmniejszyć leki, ale gdybym źle się czuła to można by było później je uzupełnić. Niestety też zaczęłam się źle czuć. Porozmawiałam z moją psycholog. I zaleciła mi to zmniejszenie przełożyć na okres wiosny, wtedy wiele osób dobrze się czuje, aura jest sprzyjająca i korzystna. Zrobię tak. A na razie zostaje przy starych dawkach.Antonio Kontrabas pisze: ↑czw lut 03, 2022 9:05 pm
Ja sie robie nerwowy i raczej po prostu zaczynam zle sie czuc.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
- amigo
- zaufany użytkownik
Nie tyle co uzależniają, ale po odstawieniu neuroleptyków wraca choroba.
Ale nie jest tak jak po odstawieniu narkotyków. W sensie ze czujemy "głód" I mamy objawy abstynencji.
Ale nie jest tak jak po odstawieniu narkotyków. W sensie ze czujemy "głód" I mamy objawy abstynencji.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Sęk w tym, że gdyby nie było co leczyć to by się nie brało leku, odstawia się, to choroba wraca.
Możliwe jest jednak (dziś o tym czytałem), że neuroleptyk blokując receptory powstrzymuję chorobę, ale odstawienie leku, powoduję nagłą nadprodukcję i na chwilę choroba wraca szybko i mocniej.
Czemu ty się, zła godzino,
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
.
Ostatnio zmieniony ndz mar 13, 2022 9:03 am przez Chad, łącznie zmieniany 1 raz.
- amigo
- zaufany użytkownik
Neuroleptyki nie uzależniają tylko pomagają.
A co do kwestii ich odstawienia to skutkiem jest nawrót choroby a nie "głód".
A co do kwestii ich odstawienia to skutkiem jest nawrót choroby a nie "głód".
Ja zauważyłam, że neuroleptyki nie tyle uzależniają, co rozleniwiają nasz system nerwowy, nasze funkcjonowanie.
Są potrzebne oczywiście, i trzeba je brać, ale nasz organizm przestaje sam sobie radzić z funkcjonowaniem poznawczym i emocjonalnym.
Podczas nagłego odstawienia robi się stres organizmu , najlepiej zmniejszać dawki.
W moim przypadku, zamierzam spróbować żyć bez leków, ale ja silnych psychoz nie mam, czasem usłyszę jakiś głos, najbardziej mi dokucza totalne zmęczenie, takie naprawdę zniewalające. I lęki - być może jedno połączone z drugim, huśtawki nastrojów. Spróbuję sobie poradzić sama lub w miarę sama, odstawiając jak pisałam leki.
Próbowałam to zrobić, zmniejszyć miesiąc temu i nie udało się, bo samopoczucie było koszmarne, ale moja psycholog powiedziała, żebym poczekała na miesiące wiosenne, klimat wiosenny. Kiedy organizm jest najbardziej zrelaksowany.
Są potrzebne oczywiście, i trzeba je brać, ale nasz organizm przestaje sam sobie radzić z funkcjonowaniem poznawczym i emocjonalnym.
Podczas nagłego odstawienia robi się stres organizmu , najlepiej zmniejszać dawki.
W moim przypadku, zamierzam spróbować żyć bez leków, ale ja silnych psychoz nie mam, czasem usłyszę jakiś głos, najbardziej mi dokucza totalne zmęczenie, takie naprawdę zniewalające. I lęki - być może jedno połączone z drugim, huśtawki nastrojów. Spróbuję sobie poradzić sama lub w miarę sama, odstawiając jak pisałam leki.
Próbowałam to zrobić, zmniejszyć miesiąc temu i nie udało się, bo samopoczucie było koszmarne, ale moja psycholog powiedziała, żebym poczekała na miesiące wiosenne, klimat wiosenny. Kiedy organizm jest najbardziej zrelaksowany.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
- amigo
- zaufany użytkownik
Niektóre neuroleptyki są smaczne ; brałem truskawkowy risperdal, cytrynową olanzapine i miętowy clonazepam.