BENZODIAZEPINY - UZALEZNIENIE

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

BENZODIAZEPINY - UZALEZNIENIE

Post autor: amigo »

Wszystkie leki z grupy benzodiazepin wykazuja po dluzszym czasie zazywania uzaleznienie psychiczno-fizyczne.Nie nalezy ich brac przez wiecej niz 3. tyg.
Skutki odstawienia psychiczne :niepokój, lęk i ataki paniki,drażliwość, skłonność do irytacji, agresji,fobie społeczne,bezsenność,koszmary nocne i inne zaburzenia snu,osłabienie pamięci i koncentracji,myśli paranoidalne, depersonalizacja
Skutki odstawienia fizyczne :
pobudzenie psychoruchowe,skurcze mięśni,dreszcze,suchość i metaliczny smak w ustach,bóle brzucha, mdłości, wymioty, biegunka,
Miejcie to na uwadze. :geek:
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: BENZODIAZEPINY - UZALEZNIENIE

Post autor: miś wesołek »

Pielęgniarka mi powiedziała, że jestem wyjątkowy, gdyż po 6 latach brania średnio 6 mg alprazolamu (xanax, afobam, zomiren, alpragen, alprox), odstawiłem z dnia na dzień (źródełko wyschło) i nic nieprzyjemnego się nie zdarzyło. Zaś w szpitalach psychiatrycznych, dla odstawiających benzodiazepiny jest przewidziany okres zamknięcia dłuższy niż dla tych nadużywających alkoholu czy narkotyków; około 60 dni. Może telepać. Tu możecie przeczytać, bo choć to pożyteczna i tętniąca wiedzą strona www., to jednak są takie przypadki, jak JA - którym po odstawieniu nic się nie dzieje: https://benzo.org.uk/polman/index.htm
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Możesz mieć inne skutki uboczne niż telepanie. Te leki są bardzo szkodliwe brałeś je bardzo długo i jeszcze nagle odstawiłeś.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Prawdziwa "jazda" Zaczęła się u mnie po 3-4 letnim ciągu na Klonazepamie ( dawki dochodziły do 10 mg na dobę).
Ręce mi się trzęsły, walka żeby trafić kluczem do dziurki, szczekoscisk, biegunka. _ latałam do kibla parę razy dziennie. Nie możność ustania w miejscu.
Totalna bezsenność a za razem zmęczenie.Na dodatek totalne roztrzesienie.
Jak gadałem z recepcjonista to się pytał czy mi się coś stało? Ktoś mnie pobił? Okrad? A ja ledwo wydukalem, że chce zapłacić za nocleg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „benzodiazepiny”