Zwiększone ryzyko choroby Parkinsona u osób ze schizofrenią

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Re: Zwiększone ryzyko choroby Parkinsona u osób ze schizofrenią

Post autor: AcidHouse »

a która kobieta takiego pesymistę jak ty by zechciała, w dodatku człowieka odpowiadającego na każde zaczepki i podatnego na zranienie.
To ty generalizujesz i myślisz, że skoro nie masz efektów ubocznych to wszyscy pozostali tak mają lub będą mieć (ja osobiście też nie mam, ale prawdy bronię).
Nie obchodzi mnie z kim się spotykasz, ale mało wiarygodne grono jeśli to są mengelowcy, a świat obserwujesz przez ciemne okulary, bo wiesz, że bez leków długo nie pożyjesz.
Skoro jesteś taki zdrowy to dlaczego bierzesz duże dawki leków, co zaznaczyłeś w wątku gdzie forumowicze podawali swoje wymiary min. wagę ?
Taki jesteś mądry, a co będzie jak pokażesz kiedyś swoją nieskalaną twarz na kanale Youtube i będziesz powtarzał te bzdury. Skutek będzie opłakany, bo większość pracy w social mediach zajmie blokowanie nieprzychylnych tobie osób.
Ale ty oczywiście masz swoje zajęcia, czyli wylewanie żółci na forum, prowadząc moralizatorstwo, ale jak jest to każdy wie (statystyki forum, ilość twoich postów i widzenie burzy tam, gdzie jej nie ma).
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Nie chce tracić więcej czasu na jakieś podawanie linków, czyli plucie tobie tak naprawdę w twarz, byś tego nie widział.
Ja swoją dyskusję w tym wątku na tym zakończę.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Jesteśmy "dopaminergiczni", jawnym jest, że schizofrenia łączy się z wyrzutami dopaminy, która się gdzieś tam cofa w szczelinach synaptycznych ("wychwyt zwrotny"), a "parkinson" z jej zubożeniem. "Nie każdy parkinsonizm jest chorobą Parkinsona", mogą to być "atypowe parkinsonizmy", można doczytać w gąszczu artykułów internetowych. U mnie wpisali "parkinsonizm wtórny", bo głowa mi latała tak, jakbym miała chorobę sierocą (na rysperydonie). W psychiatrykach spotkałam kilka osób z takimi objawami, tzn. drżeniami mięśni, różnie "rozlokowanymi". Postawa ciała też się wtedy zmienia, bo dopamina wpływa na napięcie mieśniowe całego ciała. Nawet pozycja, w jakiej śpimy, ma tu swoje znaczenie. Jest też stupor i hebefrenia, ale u mnie chyba nie jest aż tak bardzo heavy..? Stałam się jednak orędowniczką systematycznego zażywania leków, tzn. właściwego dopasowania, chociaż bycie królikiem doświadczalnym mam już za sobą. (Mogę tylko gdybac, gdzie bym była teraz bez leków przez te wszystkie lata.)
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

AcidHouse pisze: śr sty 20, 2021 4:28 pm a która kobieta takiego pesymistę jak ty by zechciała, w dodatku człowieka odpowiadającego na każde zaczepki i podatnego na zranienie.
To ty generalizujesz i myślisz, że skoro nie masz efektów ubocznych to wszyscy pozostali tak mają lub będą mieć (ja osobiście też nie mam, ale prawdy bronię).
Nie obchodzi mnie z kim się spotykasz, ale mało wiarygodne grono jeśli to są mengelowcy, a świat obserwujesz przez ciemne okulary, bo wiesz, że bez leków długo nie pożyjesz.
Skoro jesteś taki zdrowy to dlaczego bierzesz duże dawki leków, co zaznaczyłeś w wątku gdzie forumowicze podawali swoje wymiary min. wagę ?
Taki jesteś mądry, a co będzie jak pokażesz kiedyś swoją nieskalaną twarz na kanale Youtube i będziesz powtarzał te bzdury. Skutek będzie opłakany, bo większość pracy w social mediach zajmie blokowanie nieprzychylnych tobie osób.
Ale ty oczywiście masz swoje zajęcia, czyli wylewanie żółci na forum, prowadząc moralizatorstwo, ale jak jest to każdy wie (statystyki forum, ilość twoich postów i widzenie burzy tam, gdzie jej nie ma).
Mnostwo atakow, insynuacji i wycieczek personalnych na ktore wybacz, kompletnie nie chce mi sie odpowiadać.
Chodzi o to, ze jestem bardzo szczesliwym i zadowolonym z zycia czlowiekiem i leki ani diagnoza kompletnie mi w tym nie przeszkadzają.
Życzę Ci tego samego.
No i to co napisalem na temat lekow to czyste fakty, i dobrze o tym wiesz. Zamiast to podwazyc odpowiedziales mi wycieczkami osobistymi.
Typowe, ale nie bede w to wchodzil.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Acid, trochę przesadzasz. Zaśmiecasz wątek i obrażasz użytkownika. Warna chyba chcesz.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Gdzie indziej Acid pytal sie kiedy zostanie moderatorem ;).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Post autor: Sportowiec »

Przygłupy z dzierewni, którzy nawet wykształceń rolniczych nie mają. Na pogrzebach nie płaczcie, a najlepiej na nich się niepojawiajcie!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

1. "Neuromelanina chroni mózg przed wolnymi rodnikami, wpływa na jakość snu, a jej brak może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona."
2. "neuromelanina: ta postać naturalnego pigmentu występuje w obrębie układu nerwowego - spotkać ją można m.in. w tzw. miejscu sinawym czy substancji czarnej - produkowana jest ona przez komórki nerwowe i obecnie jej funkcja nadal pozostaje nie do końca jasna."
3. "Neuromelanina, jak już wspomniano, wchodzi przede wszystkim w skład układu nerwowego, jednak nie tylko. Oprócz tego występuje także w tęczówkach, odpowiadając za ich kolor, a także w nadnerczach."
4. "aby tryptofan [z niego serotonina, dopamina z tyrozyzny] mógł się przedostać do mózgu, nic nie może go hamować, np. inne aminokwasy. Poważnym „hamulcowym” tego procesu jest właśnie kortyzol, czyli hormon produkowany przez korę nadnerczy pod wpływem stresu."
4.2 "Dopamina jest syntetyzowana także w kanalikach nerkowych i nerkowch naczyniach krwionośnych, pęcherzykach płucnych, trzustce oraz naczyniach krwionośnych płuc i serca..."
4.3. Tryptofan (aminokwas): "wytwarzanie serotoniny, udział w wytwarzaniu melatoniny, zmniejszenie nadpobudliwości i napięcia, wpływ na laktację, wpływ na regulację noradrenaliny czy dopaminy, wytwarzanie (...) chemicznego filtra UV produkowanego w gałce ocznej".
4.4 W wyniku hydroksylacji tryptofanowej (...) powstaje 5-hydroksytryptofan. "Enzym ten bierze udział w szlaku biosyntezy serotoniny. Reguluje także jej poziom. Hydroksylaza tryptofanu bierze także udział w biosyntezie melatoniny."
ŚPIJ DZIECINO, OCZKA ZMRUŻ.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”