Wywiad z J. Stukanem, psychologiem i psychoterapeutą

Moderator: moderatorzy

Guzik
zaufany użytkownik

Re: Wywiad z J. Stukanem, psychologiem i psychoterapeutą

Post autor: Guzik »

Do Dawid Warsaw
1. Dawidzie jak można porównywać przyznanie się do winy kiedy jest się niewinnym w wyniku tortur do twierdzenia że nie ma się ptaków głowie kiedy się je czuje i rzeczywiście ich tam nie ma. Nie mówię o poglądach politycznych tylko o chorobie.

2. „Zadajesz mi takie pytanie, jak np. byś chciała, żebym dał ci odpowiedź na pytanie "Jak żyć?" Czy ty uważasz, że odpowiedź jest taka prosta jak magiczne wyciągnięcie królika z kapelusza?”
Nie Dawidzie, ja zwyczajnie nie wiedziałam jak mam rozumieć Twoją odpowiedź, więc zwyczajnie zapytałam czy tak miałam to zinterpretować.

3. Nie wierzę w żadne czarodziejskie różdżki i czarowników. Lekarze i leki to nie jest żadna złudna nadzieja czasem to jedyna nadzieja, nadzieja nie zawieszona w próżni tylko na doświadczeniu.

4. DawidzieWarsaw znam Hanię, jak słyszałeś nie ma cudów, nie mogłeś nic zaradzić nawet znając możliwą przyczynę problemów, psychiatra nie maskuje problemów tylko powinien leczyć chorobę, można leczyć się psychiatrycznie i jednocześnie być pod opieką psychologa. Nawet rozwiązanie problemów nie może zatrzymać ciągu urojeń. Psychiatra to nie przyjaciel z którym rozmawiasz o swoich problemach życiowych, co nie znaczy że są one mu obojętne, psychiatrzy również pytają o rodzinę, o przeżycia, o uczucia.

5. Psychotropy to nie alkohol, nie rozumiem tego porównania. Poczytaj forum, zobaczysz że są osoby które biorą leki z obawy przed powrotem psychozy, które szukają odpowiedniejszych leków bo niektóre mają nieznośne skutki uboczne, ale pozwalają one żyć, funkcjonować. Nie wierzę że kiedykolwiek byłeś w szpitalu psychiatrycznym. Mi lekarz pokazywał przypadki nie leczonej schizofrenii z niektórymi osobami nawet nie jest możliwa rozmowa bo z ich ust wydobywa się monolog, bełkot, nie można ich poznać, bo nie ma z nimi kontaktu, wtedy lekarz nie szuka przyczyn tylko leczy skutki.

6. „Coś jak soteryjny azyl dla kogoś, kto mówi, że ma ptaki w głowie? Czemu nie.”
Czyli azyl i oczekiwanie aż osoba sama wyjmie sobie ptaki z głowy, przecież to jest moment aby wbić sobie w głowę nóż, przywiązał byś taką osobę pasami? Aby nie zrobiła sobie krzywdy i wtedy rozmawiał o problemach? A kiedy osoba chciała by iść do chirurga na operację chirurgiczną bo to dziobie i boli i cierpienie to Ty byś powiedział nie, nie nie, porozmawiajmy o rodzinie? Nie zawsze można zdiagnozować sytuację rodzinną, dla Ciebie wszystko jest takie proste, a ja pytam co to daje w leczeniu np. urojeń? Omamów? Przekonania że ktoś chce zabić? Że zniszczyć? Że nikt na świecie nie lubi? Dawidzie nawet nie masz pojęcia! Nawet nie wiesz jak mnie boli to co piszesz, jak mnie trzęsie kiedy ja Ci odpowiadam a Ty i tak nic nie zrozumiesz! Co miało by zmienić zmiana miejsca pobytu? Myślisz o przeprowadzce? Do innego miasta? Mieszkania? Nie rozumiem! Co to by miało zmienić? Po co? Do czego to miałby być krok? Do nowego życia? Bez cierpienia? Bez bólu? Jak? JAK?! Czy to sprawiło by że ptaki znikną, że diabły sobie pójdą, zmieniło by się przekonanie że ktoś chce zabić?! Gdybyś kiedykolwiek był w szpitalu wiedział byś że nawet tam pacjent ma prawo odmówić przyjmowania leków!! Się jej robi, się jej robi, lekarze ratują jej życie!! Aby choroba nie doprowadziła do takiego stanu z którego z Hanią się teraz śmiejemy, chociaż to przecież śmieszne nie jest, choroba nie jest śmieszna, to jak człowiek któremu nikt nie pomógł mówi ciągi absurdów bez ładu i składu, z którym nie można rozmawiać kontaktu nawiązać – to nie jest śmieszne, to jest przerażające!

7. Nie mam siły.

8.
zbyszek pisze:Dawid miałby leczyć się na schizofrenią, a zaprzecza istnieniu tej choroby. To jest niespójne.
Zobacz Dawidzie to jest jasna i oczywista niespójność! To tak jak byś mówił że codziennie rano smarujesz bułkę masłem twierdząc jednocześnie że coś takiego jak masło nie istnieje. Nie rozumiesz? Żaden artykuł nie zmieni tego że to jest niespójne. Żadne odniesienia, publikacje, źródła nie sprawią że Twoje argumenty "dlaczego psychiatria jest szkodliwa" będą argumentami za tym że psychiatria jest szkodliwa, to że wskazujesz nam osobę która twierdzi tak samo jak Ty nie znaczy że ona zna prawdę, że ona jedyna wie jak jest, że to jest słuszne że to jest prawdziwe, co z tego że napiszesz wielkimi literami że to DOWODY NAUKOWE co to zmienia, inni też mają dowody naukowe ale Ty uważasz że jedne i jedyne są prawdziwe i nie są mitem nie mając na to żadnych dowodów. Ptolemeusz miał swoje dowody naukowe, Kopernik też miał swoje dowody naukowe, a kto wie czy nie urodzi się Seler który będzie miał dowody naukowe na to że ziemia rzeczywiście jest płaska i trzyma ją słoń. Nie ma dowodu naukowego na który jest dowód naukowy, wszystko opiera się na jakiś aksjomatach, faktach bazowych i twierdzeniach, każdy naukowiec pracuje w swoim paradygmacie, a Ty wiesz który jest słuszny, nie akceptujesz faktów które potwierdzają inną teorię, jesteś fanatykiem.
Nobody-333
zaufany użytkownik

Post autor: Nobody-333 »

Guzik pisze:Gdybyś kiedykolwiek był w szpitalu wiedział byś że nawet tam pacjent ma prawo odmówić przyjmowania leków!!
Oczywiście że ma prawo odmówić , co nie znaczy że ich nie dostanie :lol:

Guzik w całym tym artykule pisałeś w miare logicznie , ale to zdanie cie dyskwalifikuje . No chyba że jesteś psychiatrą w jakimś szpitalu i pozwalasz swoim pacjentom na niebranie leków :wink:
Awatar użytkownika
pawelpabianice
zaufany użytkownik

Post autor: pawelpabianice »

Wywiad z panem Stukanem, to zwykła reklama jego książeczki. Chyba nie powinna mieć tu miejsca.
Ta książeczka wcale nie jest odkrywcza w swej treści. Zwraca uwagę na fakt, że diagnoza depresji jest nadużywana - z tym się można zgodzić. Zawiera nawet błąd dotyczący mechanizmu działania inhibitorów MAO / a może było to uproszczenie ?/. Przepisane elementy klasyfikacji chorób.
Wręcz banalna - zupełnie nie warta swojej ceny. Napisana ewidentnie w celach komercyjnych.
Pozdrawiam. Paweł.
kuni
zaufany użytkownik

Post autor: kuni »

"Jeszcze sie taki nie narodzil zeby wszystkim dogodzil." "Latwiej rozbic czasteczke atomu niz zmienic ludzki poglad oraz ludzka glupote". Do takich zaliczam psychiatrie i antypsychiatrie oraz ich poglady.
Tyle pogladow ile ludzi. Tyle teorii ile ludzi. Tyle problemow ile ludzi. To co dla ciebie pasuje nie musi dla mnie pasowac. To co tobie smakuje nie musi mi smakowac. Tolerancja to tez nie lada sztuka.
Pojecie "zdrowy" "chory" to tez pojecie wzgledne. Nauka i pseodonauka to juz chyba roznica.
Wiara lub niewiara w cos ? To zalezy wiele od kultury i wychowania. "Wiem ze nic nie wiem". Dobry psycholog potrafi toba manipulowac poniewaz zdobyl wiedze w tym kierunku. "Zyj swoim zyciem a nie innych". "Siegaj po laur! Ale nie z cudzej glowy". Pozdrawiam
stratovarius
zarejestrowany użytkownik

Post autor: stratovarius »

Psychiatria ze zwyklych problemow zyciowych robi choroby psychiczne. Stygmatyzuje ludzi i oslabia ich poczucie wlasnej wartosci. Wmawia ze bez ich wspanialomyslnej opieki nie jestesmy w stanie funkcjonowac. Ze wszystkich kategorii chorob psychicznych tak naprawde chorobami sa tylko F00-F09. F10-F19 to po prostu chlanie, ćpanie, lekomania, palenie i wszelkie inne nalogi. Sa to nalogi a nie choroby psychiczne. F20-F29 to glownie schizofrenia na temat ktorej jest mnostwo artykulow naukowych udowadniajacych iz nie jest choroba psychiczna. F30-F39 - nie wolno ci byc zbyt smutnym ani nawet zbyt szczesliwym bo podpadasz pod ta kategorie. F40-F48 - zyjemy dzis w szybkim tempie, jest XXI wiek i stad te ich tzw "nerwice", jakos ludzie w krajach typu Kazachstan gdzie sie spokojnie zyje rzadziej na to zapadaja, podobnie w Polsce za komuny jak panstwo przynajmniej teoretycznie oferowalo wieksza opieke. Nerwica, stres i leki przed roznymi rzeczami ktore ma kazdy z nas w jakims stopniu to nie sa choroby psychiczne. F50-F59 - bulimia i anoreksja to sa zwykle nalogi tak jak te z drugiej kategorii ktore mozna samemu silna wola wyeliminowac i jest wiele osob co wyszly z tego bez wspanialodusznej pomocy psychiatry. F60-F69 - zle sie zachowujesz w stosunku do innych ludzi - jestes chory i tylko psychiatra moze cie uratowac. F70-F79 - uposledzenie trudno nazwac choroba gdyz jest wrodzonym i nieodwracalnym i nie dajacym sie leczyc defektem. Np. w zespole Downa nie da sie cofnac dodatkowego chromosomu. F80-F89 - j.w. autyzm jest wrodzony wobec tego trudno go okreslic mianem choroby. F90-F98 - ADHD to najwieksza obok "nerwicy", "borderline" i "depresji" kompromitacja wspolczesnej psychiatrii, jest to pseudozaburzenie wymyslone zeby szarlatani mogli sciagac kase od rodzicow za terapie ich dzieci ktore w rzeczywistosci sa calkiem zdrowe tylko bardziej rozbiegane od rowiesnikow, co mija z wiekiem w miare dorastania. F99 - blizej nieokreslone - to oddaje sens calej psychiatrii ;) w psychiatrii nic nie jest okreslone naukowo, na liczbach jak przy innych chorobach gdzie mozna zrobic badania i konkretnie sie dowiedziec czy jest sie zdrowym czy chorym. Psychiatria to narzedzie represji wobec jednostek bardziej wrazliwych i inteligentnych niz szara masa spoleczenstwa. A metoda represji jest stawianie "diagnoz" - czyli nic innego jak stygmatyzacja i pietnowanie odmiennosci. W wiekszosci przypadkow odmiennosci niegroznej dla ani samego pacjenta ani jego otoczenia.
Nobody-333
zaufany użytkownik

Post autor: Nobody-333 »

stratovarius - to co napisałeś nadaje sie na osobny temat :) tutaj na 2 stronie mało osób to przeczyta ....
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

Dawid Bonus 2000 mogli byście odpowiedzieć na moje posty umieszczone w tym dziale

ps. sory Zbyszek że zaśmiecam troche forum ale niechce mi się pisać to samo wiadomość dwa razy na priva
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Bonus jeszcze nigdy nikomu nie odpowiedzial na zadne argumenty na zadnym forum. To jest typowa prowokacja.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze:To stek obraźliwych przyrównań. Jakie "oszukańce opowiastki" masz na myśli ? Prawie każdy z uczestników naszego forum opowiada o swoich konkretnych przeżyciach, o faktach swojej choroby. Jeśli zaliczysz to do "oszukaństw" obrażasz naszych uczestników. Nie podjąłeś polemiki jaką z Twoimi poglądami zanotowaliśmy pod adresem viewtopic.php?f=36&t=5977

Oj Zbyszek chyba nie wychwyciłeś sensu i w ogóle nie czytałeś wywiadu.Ten lekarz przecież nie pisał o schizofrenii tylko o depresji,cierpieniu i innych "zaburzeniach".Nie wiem dlaczego uciszyłeś Dawida.Tak dla zasady?Fakt już tu go i tak nie ma na tym forum.Depresja to nie jest choroba,tak samo jak adhd czy inne.Sam po antydepresantach miałem myśli samobójcze a co dopiero po lekach przecipsychotycznych.Często używasz też zbyt mocnych słów nieadekwatnych do sytuacji typu "stek obraźliwych pomówień" itd
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

pawelpabianice pisze:Wywiad z panem Stukanem, to zwykła reklama jego książeczki. Chyba nie powinna mieć tu miejsca.
Ta książeczka wcale nie jest odkrywcza w swej treści. Zwraca uwagę na fakt, że diagnoza depresji jest nadużywana - z tym się można zgodzić. Zawiera nawet błąd dotyczący mechanizmu działania inhibitorów MAO / a może było to uproszczenie ?/. Przepisane elementy klasyfikacji chorób.
Wręcz banalna - zupełnie nie warta swojej ceny. Napisana ewidentnie w celach komercyjnych.
Czytałeś tą książkę?Jeśli nie to nie obrażaj autora człowieku.

the formless."

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 5:09 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Wszystkich jeszcze nie obraziłem.Mogę obrazić jedynie sam siebie,tak uważam.Czasami używam mocnych słów w reakcji na inne,które uważam za szkodliwe.Czasami nie potrafię inaczej reagować za co przepraszam.Jak pisałem gdzieś nie jestem tak wyrafinowany i poprawny jak niektórzy.Jednak coś w tym jest,że nie potrafię zauważyć swojej winy a innych widzę.Jednak się do tego w przeciwieństwie do niektórych przyznaje.Zbyszek np.potrafi czasami przyznać komuś rację,rozważyć,że może zrobił błąd.Jednak chwilę potem szuka potwierdzenia,że tak nie jest.

the formless."

Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Dobry wywiad na depresję nie ma leków poza dziurawcem
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”