Jaki zamiennik leku Ketrel zażywacie?
Moderator: moderatorzy
Re: Jaki zamiennik leku Ketrel zażywacie?
Kwetaplex.
Od 1 września 2020 roku lek Alcreno(Quetiapine Accord) nie będzie refundowany.
Obecnie Kventiax 25 mg (2 tabletki wieczorem) i Kwetaplex XR 50 mg (1 tabletka wieczorem). Pierwszy lek "normalny", drugi - o przedłużonym uwalnianiu. Wcześniej brałem olanzapinę (gdzieś do XII 2019). Na oddziale dziennym zmienili mi olanzapinę na kwetiapinę. Możliwe, że po kwetiapinie więcej śpię i często się wybudzam. Po olanzapinie też mogłem spać dość dużo, ale chyba tak się nie wybudzałem. Biorę małe dawki, nie mam rozpoznania F20, tylko F21 (zaburzenia schizotypowe).
- pycioslawa
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Bralam Ketilept Retard.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
.W jakiej dawce? Pycioslawa.
- pycioslawa
- moderator
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Aktualnie Kwetaplex 200 mg(1-0-2) i Kwetaplex 100 mg 1 rano.Jest dla mnie o wiele lepszy niż tańszy zamiennik o nazwie:Bonogren.Chyba lepiej dopłacić te kilka złotych i żyć w zdrowszym świecie.
- pycioslawa
- moderator
Podziwiam, ze bierzesz kwetiapine rano i jestes w stanie zyc.
- Catastrophique
- bywalec
Ja 3x dziennie Kwetaplex i calkiem niezle mi sie zyje.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
- pycioslawa
- moderator
Ja, kiedy przyjelam 25 za dnia bylam jak zombie. Kiedy przyjmuje wieczorem - po jakims czasie jestem jak zombie. Niezaleznie jaka dawka. Dlatego podziwiam.
Jaki zamiennik Ketrel jest dla was najlepszy?
Nie zamieniam.Biorę właśnie Ketrel 200 mg(1-0-2) i ketrel 100 mg 1 rano.Poprostu jest najlepszą dla mnie Kwetiapiną.Biore też sulpiryd 200 mg(2-2-0) i 1 tabletkę Cloranxen 10 mg wieczór.Czuję się dobrze.Psychoza wycofała.
- pycioslawa
- moderator
Ja się uzależniłam od Ketileptu Retard. Nie polecam nikomu być w takim stanie jak ja na odstawieniu.
w przeszłości byłam na kombinacji abilify oraz kwetiapiny pod postacią Pinexet SR (tabletki o przedłużonym uwalnianiu) i nawet nie było tak źle chociaż kwetiapina działała na mnie sedacyjnie i czułam osłabienie wieczorem , dawkowanie wyglądało tak, że rano zażywałam abilify a wieczorem pinexet SR, podkreślam SR czyli ten o przedłużonym stopniowym uwalnianiu; nie było takiego bum od razu i dawka się uwalniała stopniowo; minusem jest to, że właściwie nigdy tego leku pod taką nazwą nie było w aptece i zawsze trzeba go było sprowadzać , nie wiem czy obecnie jest jeszcze w sprzedaży nie sprawdzałam, miałam dawkę 300 mg i ile dobrze pamiętam
obecnie jestem na kombinacji abilify oraz lamotriginy w postaci leku symla i z pierwszej diagnozy schizofrenia zmieniono mi diagnozę na chad, czuję się bardzo dobrze na tej kombinacji, czasem myślę jeszcze o wypróbowaniu latudy z powodu tego, że jest jeszcze nowszym lekiem ale nie ma pewności , że na latudzie było by jeszcze lepiej , a mogło by się popsuć, więc póki co nic nie kombinuje
obecnie jestem na kombinacji abilify oraz lamotriginy w postaci leku symla i z pierwszej diagnozy schizofrenia zmieniono mi diagnozę na chad, czuję się bardzo dobrze na tej kombinacji, czasem myślę jeszcze o wypróbowaniu latudy z powodu tego, że jest jeszcze nowszym lekiem ale nie ma pewności , że na latudzie było by jeszcze lepiej , a mogło by się popsuć, więc póki co nic nie kombinuje
też kupuję zamiennik : Bonogren Płacę za opakowanie 3,20zł.