Modlitwa różańcowa przynosi ulgę w schizofrenii i pomaga uwolnić umysł

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
hagonbc
bywalec
Status: szlachta nie pracuje
Gadu-Gadu: 24522233

Modlitwa różańcowa przynosi ulgę w schizofrenii i pomaga uwolnić umysł

Post autor: hagonbc »

Modlitwa różańcowa przynosi ulgę w schizofrenii i pomaga uwolnić umysł.

Oto kilka cytatów papieży i świętych, aby zachęcić was do odmawiania tej potężnej modlitwy.

Różaniec jest „bronią” na te czasy. – Święty Ojciec Pio

Kochajcie Maryję i czyńcie wszystko, co możecie, aby Ją ludzie kochali. Odmawiajcie ku Jej czci różaniec. Czyńcie to zawsze (…). Przylgnijcie do różańca. Okazujcie wdzięczność Maryi, bo to ona dała nam Jezusa. Modlitwa różańcowa jest syntezą naszej wiary, podporą naszej nadziei, żarem naszej miłości. – Święty Ojciec Pio

Dajcie mi armię odmawiającą Różaniec, a ja podbiję świat – błogosławiony papież Pius IX

Najlepszą metodą modlitwy jest odmawianie Różańca. – Święty Franciszek Salezy

Niektórzy ludzie są tak głupi, że myślą, że mogą przejść życie bez pomocy Matki Boskiej. Kochajcie Madonnę i odmawiajcie różaniec, ponieważ Jej Różaniec jest bronią przeciwko złu dzisiejszego świata. Wszystkie łaski dane przez Boga przechodzą przez Najświętszą Matkę. – Święty Ojciec Pio

Przyjdź do Madonny. Kochaj ją! Zawsze odmawiaj Różaniec. Odmawiaj go dobrze. Mów go tak często, jak to możliwe! Bądźcie duszami modlitwy. Nigdy nie przestawajcie się modlić, to jest najważniejsze. Modlitwa porusza Serce Boga i zyskuje niezbędne łaski! – Święty Ojciec Pio

Różaniec jest księgą niewidomych, w której dusze widzą i w której rozgrywa się największy dramat miłości, jaki widział świat; jest księgą prostaczków, która wprowadza ich w tajemnicę i wiedzę bardziej satysfakcjonującą niż wykształcenie innych ludzi; jest to księga starców, których oczy zamykają się pod cieniem tego świata i otwierają na materię świata przyszłego. Moc Różańca jest nieopisana. (abp Fulton Sheen)

Jeśli pragniesz kogoś nawrócić do pełni wiedzy o naszym Panu i Jego Mistycznym Ciele, naucz go Różańca. Stanie się jedna z dwóch rzeczy. Albo zaprzestanie on odmawiać Różaniec – albo otrzyma dar Wiary. (abp Fulton Sheen)

Różaniec jest najdoskonalszą formą modlitwy i najskuteczniejszym sposobem na osiągnięcie życia wiecznego. Jest lekarstwem na każde nasze zło, źródłem wszystkich naszych błogosławieństw. Nie ma doskonalszego sposobu modlitwy. – Papież Leon XIII

Nikt nie może żyć w grzechu i odmawiać Różańca: albo zrezygnuje z grzechu, albo zrezygnuje z odmawiania Różańca – biskup Hugh Doyle

Odkąd Dziewica Maryja nadała wielkie znaczenie odmawianiu Różańca, nie ma takiego problemu materialnego czy duchowego, narodowego czy międzynarodowego, którego nie dałoby się rozwiązać przy pomocy Różańca i własnych wyrzeczeń. Nie ma problemu, powiadam wam, bez względu na to, jak trudny on jest, którego nie można rozwiązać przy pomocy Różańca Świętego. – Siostra Łucja dos Santos z Fatimy

Różaniec jest najpotężniejszą bronią, jaką możemy się bronić na polu walki.- Siostra Łucja dos Santos z Fatimy

Różaniec Święty to potężna broń. Używaj jej z ufnością, a skutek wprawi cię w zadziwienie. – Święty Josemaria Escriva

I bez wahania poradziłem ci abyś odmawiał Różaniec: Błogosławiona monotonia zdrowasiek, która oczyszcza monotonię twoich grzechów! – Święty Josemaria Escriva

Smutny to sposób, żeby nie odmawiać Różańca: odłożyć go na ostatnią godzinę dnia. – Święty Josemaria Escriva

Ciągle odkładasz Różaniec na potem, a wreszcie go nie odmawiasz z powodu senności. Jeżeli nie dysponujesz innym czasem, odmawiaj go niepostrzeżenie na ulicy. To pomoże ci nadto pamiętać o obecności Bożej. – Święty Josemaria Escriva

Pielęgnuj żywe nabożeństwo do Matki Bożej. Ona umie szlachetnie odwzajemniać podarunki, które Jej składamy. Nadto, jeżeli odmawiasz codziennie, z duchem wiary i miłości Różaniec święty, Pani postara się poprowadzić cię bardzo daleko drogą swego Syna. – Święty Josemaria Escriva

Różańca nie odmawia się jedynie wargami, mamrocząc zdrowaśki jedna po drugiej. Tak mamroczą świętoszkowie i świętoszki. Dla chrześcijanina modlitwa ustna musi być zakorzeniona w sercu tak, aby podczas odmawiania różańca, umysł mógł zagłębiać się w kontemplacji każdej z tajemnic. – Święty Josemaria Escriva

Różaniec Święty – radosne, bolesne i chwalebne tajemnice życia Najświętszej Maryi Panny splatają się w wieniec chwały, którą nieustannie powtarzają Aniołowie i Święci w niebie…, i ci, którzy kochają Matkę tu, na ziemi. – Święty Josemaria Escriva

Czyż nie jest logiczne, że [w Różańcu] łączymy się z Matką Bożą, która jest Matką naszą i mówimy Jej te wszystkie piękne rzeczy, które są w Różańcu? „Ojcze nasz”, które wyszło z ust Jej Syna Jezusa, „Zdrowaś Maryjo”, które zachowuje woń Anioła oraz wszystkie pochwalne wezwania w „Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu. – Święty Josemaria Escriva

Różaniec jest szczególnie ważny dla tych, którzy pracują umysłowo lub studiują, gdyż owe pozornie monotonne szczebiotanie dzieci do swej Matki w modlitwie do Najświętszej Maryi Panny niszczy wszelki zarodek próżności i pychy. – Święty Josemaria Escriva

Trzeba, abyśmy dziś i zawsze widzieli w różańcu potężny oręż, który umożliwi nam zwycięstwo w naszych wewnętrznych zmaganiach i który będzie pomocą dla każdej duszy. – Święty Josemaria Escriva

Istnienie piekła jest prawdą naszej wiary, szatan istnieje! Tylko modlitwą różańcową można go pokonać (św. o. Pio).

Różaniec jest najpotężniejszą bronią odpędzającą demony… Poza tym różaniec Maryi ma wielką wartość nie tylko jako narzędzie do pokonania tych, którzy nienawidzą Boga i wrogów religii, ale również dlatego, że zachęca, podtrzymuje i przybliża do naszych dusz cnoty ewangeliczne… Jeśli pragniecie pokoju w swoich sercach, w domach i na wsiach, zbierajcie się każdego wieczoru, aby odmawiać Różaniec. Nie pozwól, by choć jeden dzień minął bez odmawiania tej modlitwy, bez względu na to, jak bardzo jesteś obciążony wieloma troskami i pracami. (Ojciec Święty Pius XI).

Uzbrój się w broń Boga, Różaniec Święty, a zmiażdżysz głowę diabła i nie ulegniesz żadnym jego pokusom. Dlatego nawet sama materialna postać różańca jest tak straszna dla diabła, że święci wykorzystywali ją, aby go spętać i wygnać z ciał tych, którzy byli spętani. Takie zdarzenia nieraz zostały opisane (św. Ludwik Maria Grignion de Montfort).

Zawsze odmawiajcie różaniec, róbcie to tak często, jak tylko jest możliwe. Szatan zawsze próbuje zniweczyć tę modlitwę, lecz nigdy tego nie osiągnie. To jest modlitwa Tego, który jest Panem wszystkiego i wszystkich. A Matka Boża nauczyła nas tej modlitwy, jak kiedyś Pan Jezus nauczył nas „Ojcze nasz” (św.o.Pio).

Różaniec jest potężną bronią, by zwyciężyć szatana, pokonać pokusy, zdobyć Serce Pana Boga, otrzymać łaski od Matki Bożej (św. o. Pio).

Różaniec jest przedłużeniem Zdrowaś Maryjo, którym można uderzyć, zwyciężyć i zniszczyć wszystkie piekielne moce (św. Jan Bosko).

Ledwie się obudzisz, nie pozostawiaj ani sekundy szatanowi, zaczynaj odmawiać Różaniec – nawet wtedy gdy pracujesz: myjesz naczynia czy cokolwiek innego robisz – bo wtedy nie dajesz miejsca szatanowi, żeby pracował w twoich myślach. A poza tym kroczysz w wolności i zawsze jesteś spokojny (św. o. Pio).

Kochajcie Maryję i starajcie się, by Ją kochano. Odmawiajcie zawsze Jej różaniec i czyńcie dobro. Dzięki tej modlitwie szatan spudłuje swe ataki i będzie pokonany, i to na zawsze. Jest to modlitwa do Tej, która odnosi triumf nad wszystkim i nad wszystkimi (św. o. Pio)

Jedno tylko Zdrowaś Maryjo dobrze powiedziane wstrząsa całym piekłem (św. Jan Vianney).

Zdrowaś Maryjo odmawiane dobrze, czyli uważnie, z nabożeństwem i pokorą, jest według świadectwa świętych nieprzyjacielem szatana, którego zmusza do ucieczki; jest młotem, który go miażdży; jest uświęceniem duszy; radością aniołów, śpiewem wybranych, pieśnią Nowego Testamentu; rozkoszą Maryi i chwałą Trójcy Przenajświętszej. Zdrowaś, Maryjo jest rosą niebieską, co sprawia, że dusza staje się płodna; jest czystym i pełnym miłości pocałunkiem, jaki składamy Maryi; jest czerwoną różą, którą Jej ofiarujemy, kosztowną perłą, którą Jej składamy w ofierze; jest czarą ambrozji i boskiego nektaru, który Jej dajemy. Wszystkie te porównania pochodzą z ust świętych. (św. Ludwik Maria Grignion de Montfort).

Uzbrójcie się bronią Boga, uzbrójcie się w różaniec, a zmiażdżycie głowę szatana i pozostaniecie niewzruszeni wobec wszelkich jego pokus (św. Ludwik Maria Grignion de Montfort).

Odkąd szatan został zwyciężony pokorą i Męką Jezusa Chrystusa, nie może on już prawie nigdy napaść na duszę uzbrojoną rozmyślaniem tych tajemnic, a jeśli ją napadnie, zostaje haniebnie zwyciężony (ks. kard Roger Hugues)

Wszystkim walczącym ludziom Kościół wkładał do ręki różaniec święty. Najwybitniejsi papieże odsyłali walczących z mocami ciemności do różańca (Sługa Boży Stefan Wyszyński).

Oto przykład, który pomoże ci zrozumieć skuteczność Różańca. Pamiętasz historię Dawida, który pokonał Goliata? Jakie kroki podjął młody Izraelita, aby obalić giganta? Uderzył go w środek czoła kamieniem z procy. Jeśli uważamy, że Filistyn reprezentuje zło i wszystkie jego moce: herezję, nieczystość, dumę, możemy uznać „zdrowaśki” różańca za małe kamienie z procy, które mogą obalić wroga.

Czy nie widziałeś często biednych starych kobiet, które są najbardziej wierne pobożnemu odmawianiu Różańca? Ty musisz także zrobić wszystko, co możliwe, aby recytować tą modlitwę z zapałem. Zejdź na dół, do stóp Jezusa: dobrze jest być małym w obecności tak wielkiego Boga. – Dom Columba Marmion, Chrystus, Ideał Kapłana

Jeśli nie praktykujecie żadnego innego nabożeństwa w życiu duchowym, odmawiaj różaniec. Dzięki temu zdobędziesz wszystko, czego potrzebujesz, i pokonasz wrogów swojej duszy. Dzięki niej odnajdziesz spokój i radość w trudach życia. Pokonaj diabła – odmawiaj różaniec!
Awatar użytkownika
hagonbc
bywalec

Smok zostanie związany. Modlitwa, która pokonuje szatana – ks. Gobbi

7.10.1983, We Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Różańcowej Matka Boża, w Ford Lauderdale (Floryda, USA) podyktowała ks. Gobbi słowa (orędzie nr 275) o niezwykłej mocy prostej modlitwy, jaką odmawiać mają należący do Jej
zastępu w Ruch Maryjnym. Przesłanie to nosi szczególny tytuł: SMOK ZOSTANIE ZWIĄZANY.

Oto to przesłanie:

a) Umiłowani synowie, każdego dnia toczycie walkę przeciw szatanowi, walczycie z jego przebiegłymi i niebezpiecznymi pokusami, z potężną armią zła. Oprócz specjalnej pomocy udzielanej wam przez Aniołów Pańskich potrzebujecie jeszcze niezawodnej i niezwyciężonej broni. Tą bronią jest wasza modlitwa.

b) Modlitwą możecie zawsze wyrwać nieprzyjacielowi zdobyty przez niego teren. Możecie sprawić, że wykiełkują pączki dobra na pustyni zła i grzechu. Przede wszystkim możecie uwolnić ogromną ilość dusz, którą szatanowi udało się uwięzić. Modlitwa posiada potężną moc. W dziedzinie dobra wznieca ona reakcję łańcuchową, mocniejszą niż reakcje atomowe.

c) Moją szczególnie ulubioną modlitwą jest Różaniec Święty.

d) W czasie Moich licznych objawień zawsze zapraszam do odmawiania go. Jednoczę się z tymi, którzy go odmawiają i proszę o to wszystkich – z niepokojem i matczyną troską.

e) Dlaczego Święty Różaniec jest tak skuteczny?

f) Ponieważ jest modlitwą prostą, pokorną, która kształtuje was duchowo do małości, łagodności i prostoty serca.

g) Szatanowi udaje się zdobyć dziś wszystko przez ducha pychy i buntu wobec Boga. Rodzą w nim przerażenie ci, którzy postępują za waszą Niebieską Mamą, drogą małości i pokory. Modlitwa różańcowa – którą gardzą wielcy i pyszni – odmawiana jest z wielką miłością przez Moich małych i ubogich, przez dzieci, przez pokornych i cierpiących, przez bardzo wielu wiernych, którzy przyjęli Moje zaproszenie.

h) Pycha szatana zostanie znowu pokonana przez pokorę małych. Czerwony Smok poczuje się ostatecznie upokorzony i pokonany, kiedy go zwiążę. Nie posłużę się w tym celu grubym łańcuchem, lecz słabym sznurkiem – Różańcem Świętym.

i) Jest to modlitwa, którą odmawiacie ze Mną.

j) Kiedy Mnie zapraszacie do modlitwy za was, wysłuchuję prośbę i dołączam Mój głos do waszego. Łączę Moją modlitwę z waszą.

k) Modlitwa taka jest zawsze skuteczna, ponieważ wasza Niebieska Mama – to wszechmoc błagająca.

l) Kiedy Ja proszę, zawsze otrzymuję, ponieważ Jezus nigdy nie może odpowiedzieć na to, o co prosi Jego Matka.

m) Różaniec to modlitwa jednocząca głosy Kościoła i ludzkości, ponieważ nigdy nie jest zanoszona tylko w swoim własnym imieniu, lecz w imieniu wszystkich.

n) Rozważając jego tajemnice dochodzicie do zrozumienia planu Jezusa, widocznego w całym Jego życiu – od Wcielenia do urzeczywistnienia się Jego chwalebnej Paschy. Przez to wnikacie coraz bardziej w tajemnicę Jego Odkupienia.

o) Poprzez waszą Niebieską Mamę dochodzicie do zrozumienia tajemnicy miłości. Przechodząc drogą Jej Serca, dochodzicie do posiadania ogromnego skarbu Bożej i żarliwej miłości Serca Chrystusa.

p) Przez częste powtarzanie w czasie Różańca modlitwy, której nauczył was Jezus: – uczycie się oddawać Ojcu doskonałą chwałę.

q) Odmawianie: , wychowuje was do stałego adorowania Trójcy Przenajświętszej.

r) Wasza Niebieska Mama prosi was dziś o używanie Różańca Świętego – najskuteczniejszej broni do walki w wielkiej bitwie, pod wodzą Niewiasty obleczonej w słońce.

s) Przyjmijcie Moje zaproszenie i mnóżcie wasze Wieczerniki modlitwy i braterstwa. Poświęcajcie się Mojemu Niepokalanemu Sercu, odmawiajcie często Różaniec. Wtedy potężny czerwony Smok zostanie całkowicie związany tym łańcuchem i zakres jego działania będzie się coraz bardziej zmniejszał. Na końcu, bezsilny, zostanie całkowicie unieszkodliwiony.

t) Wtedy wszystkim ukaże się cud tryumfu Niepokalanego Serca.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Re: Modlitwa różańcowa przynosi ulgę w schizofrenii i pomaga uwolnić umysł

Post autor: pawel534 »

Ja też wierzę w moc różańca a schizofrenia bierze się ponoć z uzależnień w sferze seksualnej choć ja myślę że może chodzić o wszelkie uzależnienia też.
seler
zarejestrowany użytkownik

Post autor: seler »

Ja codziennie odmawiam różaniec... to taka moja broń na smutki tego świata.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Ja sie nie modle i nie chodze do kosciola, kiedys mialem urojenia na tym tle i teraz boje sie w to zaglebiac.
Awatar użytkownika
hagonbc
bywalec

seler pisze: pn sty 20, 2020 3:44 pm Ja codziennie odmawiam różaniec... to taka moja broń na smutki tego świata.
Bardzo ładnie powiedziane. Ja też różańcem "leczę się" ze stanów depresyjnych, niepokoju, lęku. Trzeba tylko zaufać że Matka Boża rzeczywiście "słyszy" nasze modlitwy i wspomaga nas. Ważne jest też aby różaniec odmawiać z pokorą - to jest podstawa. I oczywiście z wiarą co już napisałem wyżej :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”