Od czego pochodzi nazwa schizofrenia?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Status: SCHPRNK
- Gadu-Gadu: call me bajbe
Od czego pochodzi nazwa schizofrenia?
Schizofrenia... mi się wydawało że kiedyś polonistka powiedziała w ogólniaku, że to oznacza 'piękne myśli'. Spałem często na lekcjach przez klozapol i nie wiem może się przyśniło...
Szukam miłości. 

-
- bywalec
Re: Od czego pochodzi nazwa schizofrenia?
Schizofrenia (stgr. σχίζειν, schizein, „rozszczepić” i stgr. φρήν, φρεν-, phrēn, phren-, „umysł”)- znalazłem na Wikipedii:)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
-
- zaufany użytkownik
Karuna ta nauczycielka chyba czytała literaturę piękną o tym i z stąd te wnioski.
Pozdro
Generał Tup
Pozdro
Generał Tup
-
- zaufany użytkownik
- Status: SCHPRNK
- Gadu-Gadu: call me bajbe
-
- zaufany użytkownik
schizofrenia nie znaczy nic, to słowa albo wyraz któremu ktoś nadał jakiś sens. nawet chomsky stawia sobie pytanie o istnieniu słów i znaczeń, trzeba zdefiniować co to znaczy "co to znaczy?"
-
- bywalec
O. Dobre pytania. Co to znaczy "co to znaczy"? Dlaczego "dlaczego"? Kiedy "kiedy"? Po co "po co"?
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
-
- zaufany użytkownik
dobre pytania to takie na które znasz odpowiedź, co to znaczy "co to znaczy" - to znaczy nadawać czemuś cel, sens, rzeczywitość jest zrozumiała, nie czyńmy ją liczbą zespoloną.Catastrophique pisze: ↑wt sie 20, 2019 3:58 am O. Dobre pytania. Co to znaczy "co to znaczy"? Dlaczego "dlaczego"? Kiedy "kiedy"? Po co "po co"?
-
- bywalec
Za skomplikowane to dla mnie.
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
-
- bywalec
Wytłumacz stwierdzenia używając podstawowych słów w jezyku polskim:) hehe:)delta_ pisze: ↑śr sie 21, 2019 12:19 pmdobre pytania to takie na które znasz odpowiedź, co to znaczy "co to znaczy" - to znaczy nadawać czemuś cel, sens, rzeczywitość jest zrozumiała, nie czyńmy ją liczbą zespoloną.Catastrophique pisze: ↑wt sie 20, 2019 3:58 am O. Dobre pytania. Co to znaczy "co to znaczy"? Dlaczego "dlaczego"? Kiedy "kiedy"? Po co "po co"?
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
-
- zaufany użytkownik
Psychoza rozszczepieniowa. Tożsamość znika, ego znika, obrona ego znika i wszystko się rozpada w mak. Można to zinterpretować na sposób średniowieczny, wchodzą do człowieka różne duchy, wychodzą, znowu wchodzą, znowu wychodzą a potem z żywiciela tych duchów zostają zgliszcza.