Memantyna, Donepezil, Rywastygmina - i inne leki na pamięć i koncentrację

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Rexio
zaufany użytkownik

Memantyna, Donepezil, Rywastygmina - i inne leki na pamięć i koncentrację

Post autor: Rexio »

Leki, które stosuje się przy problemach z pamięcią lub koncentracją to:
- Memantyna(alzhaimerowski)
- Rywastygmina(alzhaimerowski)
- Donepezil(alzhaimerowski)
- Piracetam(poprawia ukrwienie mózgu i nie pamiętam jeszcze co)
- Winpocetyna(poprawia ukrwienie mózgu)
- Nicergolina(poprawia ukrwienie mózgu)

Brał ktoś z was te leki i czy odczuliście jakąś poprawę w intelekcie? Mi kiepsko wychodzą testy diagnostyczne funkcji poznawczych i w życiu też mi ciężej, bo jestem ciągle rokojarzony, mylę się w mowie, nie pamiętam co czytałem i co do mnie kto mówił, mam znaczne problemy z liczeniem.

Psychiatra upiera się, że ona we mnie nie widzi takich problemów :? Tak samo było na oddziale dziennym. Kiedy lekarz zlecił mi badanie i kiepsko ono mi wyszło, to on na to "pewnie był pan zmęczony".

Dopiero kiedy poszedłem do dobrego neurologa, to zostały mi przepisane leki alzhaimerowskie(choć otępienia nie mam), ale neurolog powiedziała, że mam encefalopatię.

Poprawa była, ale tylko w zakresie mowy - zacząłem płynnie i czysto mówić. Niestety memantynę musiałem odstawić, bo znacznie zaburzała mi widzenie, a donepezil reagował z kwetiapiną - nie mogłem się dobudzić.

PS. Te trzy pierwsze leki bardzo trudno dostać, trzeba trafić do naprawdę dobrego neurologa lub psychiatrę.
Awatar użytkownika
Xoredas
zaufany użytkownik
Status: Brak

Re: Memantyna, Donepezil, Rywastygmina - i inne leki na pamięć i koncentrację

Post autor: Xoredas »

Ja brałem kupiony w aptece Ginkofar była poprawa w myśleniu ale nie wiem czy w zapamiętywaniu ten lek nie zaszkodzi czy tam suplement .Poprawa będzie po 3 miesiącach nie wiem czy do niego wrócić.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

A ile masz lat i ile się leczysz?

Mi dużo pomogło regularne czytanie książek,można powiedzieć,że to czasochłonne,ale zaletą jest,że to nie chemia,naturalny sposób,udowodniony,że działa na mózg usprawniając go.Słyszałem w audycji profesora,który mówił,że gdzie gość miał złe wyniki mózgu,nie pracował umysłowo,tylko czytał książki i był w stanie załatwić sprawę w banku.

Na koncentrację też metoda naturalna proponuje nauczyć się i grać w szachy,też człowiek rozwija w sobie planowanie.

Te sposoby dużo więcej mi dały niż jakieś leki,ale jak ktoś woli może próbować leki,tylko musi się liczyć z skutkami ubocznymi.Niestety jest trend ,że na wszystko tabletka,a to zła droga,bo są metody dużo zdrowsze.Niektórymi lekami można sobie bardzo zaszkodzić.

Naturalnie gdy nic nie robimy z umysłem,nie ćwiczymy go przy takiej chorobie jak schizofrenia,to skutki mogą być bardzo szybkie w różnych utrudnieniach życiowych.Nawet człowiek zdrowy gdy nie ćwiczy umysł ma pewne pogorszenia,taka jest biologia.

Dzisiejszy styl życia już z niektórych zrobił ludzi bardzo chorych.Ile jest Depresji,Bezsenności i Parkinsona?
Rexio
zaufany użytkownik

Mam 28 lat. W tamtym roku czytałem sporo książek, bo objawy negatywne się zmniejszyły, ale nie zauważyłem, żeby jakoś to poprawiło intelekt.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

To jeszcze nie masz efektu spadku jaki jest po 30sce.Wtedy mózg się starzeje i pewne rzeczy spadają.A efekty daje czytanie jak jest regularne.

Tu jest fajnie napisane jakie sa efekty

https://party.pl/porady/zwiazki-i-seks/ ... 109939-r1/

fragment

Słowa są podstawą naszego myślenia. Dzięki nim wyrażamy uczucia, ale też opisujemy fakty i sytuacje z życia. Badania pokazują, że czytanie poprawia intelekt oraz procesy poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja. Oglądanie telewizji nie daje takich efektów. Dzieci, które od małego były oswojone z czytaniem, w przyszłości wyciągają lepsze wnioski i szybciej się uczą. Co więcej, gdy analizuje się sytuację bohaterów, wciela się w ich role. Uczy to odmiennych punktów widzenia. Ta umiejętność pozwala zrozumieć innych ludzi, a to z kolei poprawia relacje, jakie tworzymy w społeczeństwie. Regularne czytanie książek wpływa bowiem na wydajność pracy mózgu. Proces starzenia można więc spowolnić, sięgając po książki. Angażowanie umysłu w czytanie lektury zmniejsza ryzyko Alzheimera 2,5-krotnie w stosunku do osób nieczytających, ponieważ brak aktywności osłabia działanie mózgu
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

To jeszcze młody jesteś i pewnymi mocnymi lekami możesz sobie krzywdę zrobić.W schizofrenii się najbardziej starzeje mózg i jak nie będziesz go ćwiczył ,to problemy będą się pogłębiać.Żadne leki nie pomogą usprawnić mózgu,tak jak naturalny trening.Chyba,że ma się pewne uszkodzenia,to trzeba wtedy to brać,ale nie w takim młodym wieku mocne leki na Parkinsona.Wtedy można jeszcze dużo zrobić z mózgiem,choćby dokształcać się w czymś.

Właśnie warto mieć długą edukację,uprawiać sport,uczyć się języka.O otępienie w tej chorobie łatwo.Książki też pomagają,ale to nie dzieje się w rok,tylko trwa latami,trzeba polubić czytanie,to dużo pomaga w tej chorobie unikać myślenia chorobowego,większy jest spokój wewnętrzny,pomaga to nawet w samotności,daje wiedzę do rozmów.Jest fajnym odpoczynkiem od cierpienia w chorobie.
Rexio
zaufany użytkownik

Przecież brałem już te leki i te na alhzaimera też. Przepisał mi je neurolog, bo zauważył u mnie też encefalopatię. Brałem ze dwa miesiące i nie odczułem, żadnej wielkiej poprawy. :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”