Czy 100 mg kwetaplex wystarczy- razem z 30 mg abilify?

kwetiapina, ketilept, ketipinor, seroquel

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Czy 100 mg kwetaplex wystarczy- razem z 30 mg abilify?

Post autor: jojo »

Od niedawna biorę 100 mg kwetaplex, zamiast jego 150 mg xr... Głównym lekiem jest 30 mg abilify.

Czy dawka 100 mg kwetaplex będzie wystarczająca? Czy odczuję jakoś przejście z leku xr na normalny?

Czy możliwe, że jednak to abilify mnie zamula, mimo że jak je biorę to czuję, że słabo działa?

Czy zawsze w nocy będę odczuwać niepokój?

Kiedy mój organizm zareaguje na przejście ze 150 mg kwetaplex xr, na 100 mg jego zwykłego odpowiednika?

Przepraszam, że piszę trochę chaotycznie, ale odczuwam lekki niepokój... W nocy dwa dni po zmianie dawkowania fatalnie spałam... Ale to chyba efekt placebo, bo nowa dawka leku działa gdzieś tak po miesiącu.

Mam rację? :icon-mrgreen:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
bogdan
zaufany użytkownik

Re: Czy 100 mg kwetaplex wystarczy- razem z 30 mg abilify?

Post autor: bogdan »

100mg kwetiapiny to dziennie jednorazowo? Przecież ona ma bardzo krótki czas połowicznego rozpadu. Czy to ma być na noc ta setka?
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Bogdan, przepraszam za nieścisłość... Tak, biorę kwetaplex na noc... Oraz abilify...

Czy biorę za małą dawkę kwetaplex?

Źle spałam biorąc samo abilify. Wybudzałam się, siedziałam po kilka godzin przy kompie i znów szłam spać...
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

A nie lepiej porozmawiac o tym z Twoim lekarzem?
Przeciez to powazna sprawa Jojo. Kto na forum rozpisze Tobie leki oraz dawkowanie? Od tego jest specjalista psychiatra.
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

Anton ma rację, ale kwetiapina na noc w takiej dawce może Ci pomóc w zaśnięciu, więc widzę sens zalecenia psychiatry.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

jojo pisze:Od niedawna biorę 100 mg kwetaplex, zamiast jego 150 mg xr... Głównym lekiem jest 30 mg abilify.

Czy dawka 100 mg kwetaplex będzie wystarczająca? Czy odczuję jakoś przejście z leku xr na normalny?

Czy możliwe, że jednak to abilify mnie zamula, mimo że jak je biorę to czuję, że słabo działa?

Czy zawsze w nocy będę odczuwać niepokój?

Kiedy mój organizm zareaguje na przejście ze 150 mg kwetaplex xr, na 100 mg jego zwykłego odpowiednika?

Przepraszam, że piszę trochę chaotycznie, ale odczuwam lekki niepokój... W nocy dwa dni po zmianie dawkowania fatalnie spałam... Ale to chyba efekt placebo, bo nowa dawka leku działa gdzieś tak po miesiącu.

Mam rację? :icon-mrgreen:
Tak się składa że biore 600 mg kwetaplexu xr. I też miałem próbe przejścia na zwykły ketrel. Zakończyło się to fatalnie. I to pod kontrolą lekarza. Miałem omamy, halucynacje, urojenia. Pozatym na dawce 600 mg ketrelu strasznie spada ciśnienie.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:A nie lepiej porozmawiac o tym z Twoim lekarzem?
Przeciez to powazna sprawa Jojo. Kto na forum rozpisze Tobie leki oraz dawkowanie? Od tego jest specjalista psychiatra.
Anton, ale dawki leków zmieniam pod kontrolą psychiatry. On uważa, że samo abilify jest dobre, ale ja się przekonałam, że jest dla mnie za słabe i że potrzebuję innego leku na sen, oraz jako zabezpieczenie przed nawrotem.

Jak coś będzie nie tak, to mam znów wrócić do kwetaplex xr 150 mg.

Brałam kiedyś 150 mg kwetiapiny lub czegoś podobnego, ale nie xr, tylko zwykłe. I jak zwykle nie czułam się cukierkowo...

Dobrze współpracuję z moim lekarzem i on wie, że źle reaguję na duże dawki leków- z wyjątkiem abilify, oraz prawdopodobnie serdolect- lekarz kazał mi ograniczyć zwiększanie dawki, w razie braku skuteczności.

Bogdan masz rację, kwetaplex ma mi pomóc zasnąć...

Wczoraj po raz pierwszy od dawna poszłam spać około 22, a nie około 21...

Ale mam pytanie, czy biorąc pod uwagę to, że 100 mg kwetaplex to uzupełnienie, nie główny lek, nadal będzie miał działanie przeciwpsychotyczne? Bo w moim odczuciu abilify to słaby lek.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Nadal biorę 30 mg abilify i 100 mg kwetaplex i uważam, że ów drugi lek działa dobrze przeciwpsychotycznie.

Abilify zwalcza natrętne myśli, które nadal się pojawiają, zmniejsza mój apetyt, oraz apatię. Groziła mi chyba anhedonia, ale czasem częściej oddaję się mojemu hobby, czyli korzystaniu z kompa. Rzadziej grywam w gry, ale potrzebuję prostej rozrywki. Rzadziej oglądam telewizję, czasem siedzę w ciszy, ciesząc się, że nie słyszę żadnych głosów. Nadal nie mogę czytać książek.

Z rzadka przed zaśnięciem miewam hipnagogi, zwłaszcza jeżeli dzień przyniesie mi sporo emocji.

Czasami chodzę spać o 22, więc jest poprawa. Wybudzam się czasem o 9 lub 10 więc nie sypiam ciągle do 12.

Udało mi się pomyślnie przejść na zwykły kwetaplex i uważam, że on zwalcza pozytywy, gdy abilify zwalcza negatywy.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Po pogorszeniu, na skutek traumy wywołanej spotkaniem ze starym zboczeńcem, objawy powróciły i znów biorę 150 mg kwetaplex xr, od około dwóch lub trzech dni... Jak nie będzie poprawy, w ciągu dwóch lub trzech tygodni, to dołożę zwykły kwetaplex w dawce 100 mg... O tym oczywiście zadecyduje lekarz... Nie chcę od razu brać 300 mg kwetaplex xr...

Żałuję, że u mnie nastąpiło pogorszenie... Powinnam była bardziej doceniać brak wkurzających objawów. Jak nie będzie lepiej, to wcześniej pójdę do doktora... :(
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Od 12 grudnia zażywam dodatkowo 50 mg zwykłego kwetaplex. Dawkę zwiększyłam po rozmowie z moim lekarzem.

On uważa, że jak kiedyś będzie lepiej, to znów będę mogła brać 100 mg kwetaplex. Na razie nie biorę tego pod uwagę.

Czyli zażywam 150 mg kwetaplex xr + 50 mg jego zwykłego odpowiednika i nadal 30 mg abilify.

Nigdy jeszcze nie zażywałam 200 mg kwetiapiny.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Obecnie, od paru miesięcy, zażywam 150 mg kwetaplex xr i dodatkowo 100 mg jego zwykłego odpowiednika.

Bo miałam drugie pogorszenie, musiało być ze mną naprawdę źle, skoro lekarka, do której poszłam, bo do mojego lekarza skończyły się numerki, kazała mi brać od razu 100 mg, a nie połowę tej dawki... Co zalecił mi wcześniej mój lekarz.

Czyli czasem trzeba korygować dawkę neuroleptyku, w zależności od objawów.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

jak sa objawy pozytywne pogorszenie stanu trzeba zwiekszyc dawke
na abilify nie chce sie spac i jesc
https://bazalekow.mp.pl/lek/67909,Kweta ... -powlekane
a kwetaplex troche na spanie na sennosc
dawka podtrzymujaca abilify to 15 mg na dobe
zalezy jakie masz objawy
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

jojo pisze: pn wrz 17, 2018 6:30 pm Obecnie, od paru miesięcy, zażywam 150 mg kwetaplex xr i dodatkowo 100 mg jego zwykłego odpowiednika.
Bo miałam drugie pogorszenie
Czytałam sporo opracowań na temat stosowania kwetiapiny w zależności od dawek, i w leczeniu schizofrenii działanie terapeutyczne zaczyna się od 400 mg/dobę.
LaDopamina
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Unreal, mój lekarz wie, że najlepiej działają na mnie małe dawki leków... Przedtem wystarczyło tylko 150 mg kwetaplex xr.

Wyjątkiem jest abilify, którego muszę brać największą dawkę, bo inaczej nie poskromi mojego wielkiego apetytu, zwłaszcza że zwiększyłam kwetaplex.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Czytałam sporo opracowań na temat stosowania kwetiapiny w zależności od dawek, i w leczeniu schizofrenii działanie terapeutyczne zaczyna się od 400 mg/dobę.
http://bipolarnews.org/?p=251
LaDopamina
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

moze kwetaplex zamienic na
amisan 200 mg na dobe nie ma takiego apetytu po nim
albo apo suprid niby dobry nie bralem
sciagnac leki z zagranicy np latude nie tyje sie po niej jak ma sie krewnych w anglii np
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

piotrs pisze: czw gru 27, 2018 9:39 pm

sciagnac leki z zagranicy np latude nie tyje sie po niej jak ma sie krewnych w anglii np
Uważasz że brytyjski lekarz psychiatra tak po prostu lekką ręką wypisze latude? Komu? Na jakiej podstawie? Że niby w Polsce jest ktoś ciężko chory psychicznie? Zastanów się.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Mam za sobą dwa pogorszenia i związane z tym zwiększanie dawki kwetaplex, czyli pochodnej ketrelu... Wpierw lekarz zwiększył mi dawkę o 50 mg zwykłego kwetaplex i nic nie przytyłam... Później jedna lekarka, do której poszłam, kazała mi brać 100 mg kwetaplex, razem z 150 kwetaplex xr i nim się obejrzałam, przytyłam 6 kilo. :( Totalnie mnie to załamało... Mój psychiatra pozwolił mi odstawić zwykły kwetaplex, czyli zażywam jego 150 mg, xr, oraz 30 mg abilify.

W razie ponownego pogorszenia, mam dodatkowo brać 50 mg zwykłego kwetaplex.

Mój lekarz wie, że dobrze toleruję tylko niskie dawki leków, z wyjątkiem abilify.

Wie też, że choruję na schizofrenię paranoidalną i widocznie przepisuje mi najmniejszą skuteczną dawkę leku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ketrel”