Świat chorego. Czy schizofrenie można nazwać chorobą?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Świat chorego. Czy schizofrenie można nazwać chorobą?
Chory zasadniczo się nie różni niczym od osoby zdrowej. W schizofrenii. Dlatego nazywanie schizofrenii chorobą jest błędne. Poza tym schizofrenii nie leczy się jako choroby, że jest albo nie ma, jak człowiek zdrowieje. Stany remisji to wykluczają. To znaczy nie jest to choroba nieuleczalna, ale nie można z niej wyjść. To trochę tak jakby bolała nas głowa, ale czasami nie czulibyśmy tego bólu. Poza tym nikt nie podłoża i przyczyny schizofrenii. Sama schizofrenia jest tajemnicą niż chorobą. Według mnie schizofrenie trzeba podzielić na dwa poziomy: psychiczny i mentalny.
psychiczny: to co oglądamy, słuchamy, widzimy. i to powodeje w nas schizofrenie.
mentalny: ta część leczona lekami, która jak wraca do poziomu, jesteśmy w stanie remisji.
Oczywiście poziom psychiczny też jest zależny dla remisji. ale w piramidzie zdrowienia jest poziomem bez którego zdrowie jest niemożliwe, ale jest mniej istotny nie mniej "ważny".
Schizofreni nie można nazwać chorobą też dlatego że nikt nie wie czym jest. Są podręczniki i wiedza na temat schizofreni. Dlatego często inne jednostki nazywa się schizofrenia choć nie mają z nią wiele wspólnego i klasyfikują się ja wtedy błędnie jako schziofrenie.
psychiczny: to co oglądamy, słuchamy, widzimy. i to powodeje w nas schizofrenie.
mentalny: ta część leczona lekami, która jak wraca do poziomu, jesteśmy w stanie remisji.
Oczywiście poziom psychiczny też jest zależny dla remisji. ale w piramidzie zdrowienia jest poziomem bez którego zdrowie jest niemożliwe, ale jest mniej istotny nie mniej "ważny".
Schizofreni nie można nazwać chorobą też dlatego że nikt nie wie czym jest. Są podręczniki i wiedza na temat schizofreni. Dlatego często inne jednostki nazywa się schizofrenia choć nie mają z nią wiele wspólnego i klasyfikują się ja wtedy błędnie jako schziofrenie.
JESTĘ BOTĘ
Re: Świat chorego. Czy schizofrenie można nazwać chorobą?
Schizofrenią nie jest chorobą gdyż nie spełnia naukowej definicji choroby.
To jest etykietka i piętno społeczne.
To jest etykietka i piętno społeczne.
zauważ że "chory" po pewnym czasie znużenie i zmęczenie nazywa objawami negatywnymi. a dziwne myśli objawami pozytywnymi.
JESTĘ BOTĘ
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Zmęczenie to zupełnie co innego niż objawy negatywne, tak samo zdrowe myśli nigdy nie będą objawami pozytywnymi. Ktoś kto doznał objawów chorobowych na pewno jest w stanie odróżnić od normalnych objawów zdrowego człowieka. Ale żeby tak było to trzeba mieć bardzo dobry stan zdrowia bo najczęściej jest się chorym ze złą psychiką. Przytoczę swój przykład, pięć lat remisji i obecnie mogę ocenić swój stan na dobry, gdzie wychodzę do ludzi, na imprezy itd. Jeśli ktoś myśli że po roku czasu uzyska dobry stan zdrowia to bardzo się myli, zwłaszcza po mocnej psychozie. Dlatego jak już masz te pięć lat lub więcej to wtedy oceń swój stan i zobacz czy coś się w twoim życiu zmieniło i czy zauważasz różnicę w między objawami chorobowymi a zdrowymi. Bo jak nie masz długiej remisji to jeszcze jesteś w czarnej d....e
Schizofrenia nie istnieje jako choroba. Jak komuś oddała to mówią schizofrenia. No bo tak łatwiej.
JESTĘ BOTĘ
- Catastrophique
- bywalec
Czemu piszesz te bzdury jak jest inaczej? Jest choroba, oficjalnie sklasyfikowana jako F20.0.
Etykietka i pietno jest dla tych co sie tym przejmuja.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Jeśli to nie choroba to ciekaw jestem po co poszedłeś do lekarza? Po pomoc, leki i diagnozę! Teraz jak ci lepiej możesz wypisywać podobne bzdury. Ciekaw jestem co byś napisał jakby ci nie pomogli.
Można prościej, schizofrenia jest wtedy gdy człowiek nie radzi sobie sam ze sobą. Koniec kropka. Zdrowy człowiek poradzi sobie ze sobą. Chory nie. Teledysk wspaniały. Biedni ludzie, nie szanujemy tego co dostaliśmy od Boga naszego ciała. Tak bardzo człowiek potrafi zniszczyć ten dar swoje ciało i swój mózg.
ten film jest bardzo emocjonalny, ale to propaganda medycyny. ciekawe jak zrobiono ten film? biegano za schizfrenikami i ich kamerowano?
JESTĘ BOTĘ
Kromek. Jak przekupieni pacjenci nie chcieli potwierdzić wersji że byłem niszczony psychicznie i fizycznie w szpitalu, to trzeba ich przekupić większymi pieniędzmi. Tak zobaczymy czy w świecie chodzi tylko o pieniadze. ![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
JESTĘ BOTĘ
kromek ja filtruje tekst przed przeczytaniem, to już po 4 wyrazach przestaje ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
JESTĘ BOTĘ