Co zwiększa lub zmniejsza dopaminę ?
Moderator: moderatorzy
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Co zwiększa lub zmniejsza dopaminę ?
Ostatnio wyczytałem że papierosy zwiększają dopaminę i zainteresował mnie ten temat.
A więc : co zwiększa lub zmniejsza dopamine (oprócz neuroleptyków i narkotyków) ?

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Co zwiększa lub zmniejsza dopamine ?
Zgaduję - seks, sport i jedzenie czekolady? 

- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
No to chyba obniżają, a co zwiększa ?moi pisze:Zgaduję - seks, sport i jedzenie czekolady?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Dlaczego obniżają? Przecież dopamina, podobnie jak serotonina, jest nazywana "hormonem szczęścia"?Mniszek pisze:No to chyba obniżają, a co zwiększa ?moi pisze:Zgaduję - seks, sport i jedzenie czekolady?
Re: Co zwiększa lub zmniejsza dopaminę ?
banany zwiekszaja.
zreszta dopamina jest troche jak cisnienie krwii - zalezy od nastroju i interpretacji bodzcow, stresow itd.
papierosy niekoniecznie zwiekszaja co zatrzymuja w mozgu.
w schizofrenii typowej to raczej jest powazny problem z pozniejszym przetwarzaniem dopaminy, albo z uszkodzeniem innego typu ktorego gromadzenie sie nieszczesnej dopaminy jest skutkiem, bo byly prypadki ze wymietli schizofrenikom dopamine z mozgu az dostawali parkinsona, a oni nadal mieli objawy wytworcze (rzadkie a jednak) wiec cos mi tutaj nie pasuje...
zreszta dopamina jest troche jak cisnienie krwii - zalezy od nastroju i interpretacji bodzcow, stresow itd.
papierosy niekoniecznie zwiekszaja co zatrzymuja w mozgu.
w schizofrenii typowej to raczej jest powazny problem z pozniejszym przetwarzaniem dopaminy, albo z uszkodzeniem innego typu ktorego gromadzenie sie nieszczesnej dopaminy jest skutkiem, bo byly prypadki ze wymietli schizofrenikom dopamine z mozgu az dostawali parkinsona, a oni nadal mieli objawy wytworcze (rzadkie a jednak) wiec cos mi tutaj nie pasuje...
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Wiązanie objawów wytwórczych tylko i wyłącznie z dopaminą jest nieporozumieniem.Później pseudo lekarze dziwią się,że komuś nie pomaga.Każdy człowiek jest inny.Ma ciało i ducha,które są jednością.Ja osobiście wierzę,że na schizofrenię mogą mieć wpływ inne byty,demony itd.Nauka szuka tylko w mózgu i wszystko chciałaby wyleczyć chemiczną kapsułką.Psychoza moim zdaniem to wylewanie się podświadomości na powierzchnię.Wylewanie się wszystkich wcześniejszych izolowanych emocji i traum,których nie przeżyliśmy świadomie.Rzeczy z którymi się nie pogodziliśmy.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Czekolada to może jedynie dać impuls do zwiększenia poziomu serotoniny.Każda rzecz,która sprawia nam przyjemność powoduje wzrost serotoniny.Na dopaminę wpływają inne rzeczy.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dopamina:
Jednak nie radzę eksperymentów, bo nas dotyczy chyba dopamina w trochę innej części mózgu i na innych receptorach.wikipedia pisze:Cechą większości substancji uzależniających jest bezpośrednie lub pośrednie nasilenie dopaminergicznej impulsacji w układzie mezolimbicznym, co przejawia się zwiększonym stężeniem dopaminy w jądrze półleżącym przegrody. Główne działanie kokainy polega na stymulowaniu wydzielania dopaminy w mózgu
Zwiększa poziom dopaminy> nikotyna, tyrozyna(biale mięso, itp), Ltyrozyna, Lewodopa(prekursor dopaminy), kokaina, i jeszcze kilka innych substancji
Zmniejsza poziom dopaminy> cała nasza potężna gama neuroleptyków, ktore blokują receptory dopaminowe.
Co do tych substancji, mozliwych do kupna na wolnym rynku, to nie proponuję używania. Większosc neuroprzekazników jest syntetyzowana dopiero w mozgu i ich proste prekursory jak: 5-htp, tryptofan(serotoniny prekursory) i prekursory dopaminy(tyrozyna, ltyrozyna) nie przejdą bariery krew mózg. Jedynie lewodopa jest najlepszą substancją do tworzenia dopaminy, bo jest glownym prekursorem. Aczkolwiek bez zaleceń lekarza nie proponuje cudować z poziomami dopaminy, serotoniny domowymi sposobami. Po pierwsze są małe efektywne, a po drugie będą deptać wątrobę niepotrzebnie. Zreszta dostanie lewodopy jest nieosiągalne. Dają ją tylko w przypadku parkinsona. Lekarze tak naprawdę d otej pory nie wiedzą, co powoduje schizofrenię. Czy duzy stan dopaminy, czy mały. Aczkolwiek to wiele zależy od tego jaki jest stan danego neuroprzekaznika w danym ukladzie mozgu. Prawdodpobnie jesli jest niski stan dopaminy w korze czołowej, to człowiek jest słabo inteepersonalny, bojazliwy, wylękniony, pozbawiony pewnosci wlasnej osoby. Przez to podobno rosnie poziom dopaminy w ukladzie limbicznym przez co człowiek ma jazdy przesladowcze. Myslę, iż wielką nadzieją są takie leki jak Abilify. W jednej czesci podnoszą dopaminę, a w innej obnizają. Co z tego jak kazdy czlowiek jest inny, jego choroba jest inna. Więc jeden lek działa na jednego, na kogos innego nie działa.
Co do nikotyny, ktora zwieksza dopaminę> papieros działą na mnie masakrycznie. Już nawet nie probuje. Jak zapale jednego mocnego papierosa, to mam zawroty głowy, lęki 10 razy mocniejsze, podwojne widzenie, zalewaja mnie zimne poty. Masakra. Nie wiem jak niektorzy schizofrenicy mogą jarać.Pozdro
Zmniejsza poziom dopaminy> cała nasza potężna gama neuroleptyków, ktore blokują receptory dopaminowe.
Co do tych substancji, mozliwych do kupna na wolnym rynku, to nie proponuję używania. Większosc neuroprzekazników jest syntetyzowana dopiero w mozgu i ich proste prekursory jak: 5-htp, tryptofan(serotoniny prekursory) i prekursory dopaminy(tyrozyna, ltyrozyna) nie przejdą bariery krew mózg. Jedynie lewodopa jest najlepszą substancją do tworzenia dopaminy, bo jest glownym prekursorem. Aczkolwiek bez zaleceń lekarza nie proponuje cudować z poziomami dopaminy, serotoniny domowymi sposobami. Po pierwsze są małe efektywne, a po drugie będą deptać wątrobę niepotrzebnie. Zreszta dostanie lewodopy jest nieosiągalne. Dają ją tylko w przypadku parkinsona. Lekarze tak naprawdę d otej pory nie wiedzą, co powoduje schizofrenię. Czy duzy stan dopaminy, czy mały. Aczkolwiek to wiele zależy od tego jaki jest stan danego neuroprzekaznika w danym ukladzie mozgu. Prawdodpobnie jesli jest niski stan dopaminy w korze czołowej, to człowiek jest słabo inteepersonalny, bojazliwy, wylękniony, pozbawiony pewnosci wlasnej osoby. Przez to podobno rosnie poziom dopaminy w ukladzie limbicznym przez co człowiek ma jazdy przesladowcze. Myslę, iż wielką nadzieją są takie leki jak Abilify. W jednej czesci podnoszą dopaminę, a w innej obnizają. Co z tego jak kazdy czlowiek jest inny, jego choroba jest inna. Więc jeden lek działa na jednego, na kogos innego nie działa.
Co do nikotyny, ktora zwieksza dopaminę> papieros działą na mnie masakrycznie. Już nawet nie probuje. Jak zapale jednego mocnego papierosa, to mam zawroty głowy, lęki 10 razy mocniejsze, podwojne widzenie, zalewaja mnie zimne poty. Masakra. Nie wiem jak niektorzy schizofrenicy mogą jarać.Pozdro
właśnie nikotyna działa na wielu schizofreników wyciszająco, pozwala żyć.
prawdopodobnie nie tylko zwiększa ilość dopaminy, ale w pewien sposób zmienia jej mechanizm działania.
prawdopodobnie nie tylko zwiększa ilość dopaminy, ale w pewien sposób zmienia jej mechanizm działania.
W ogóle nie czaję, jak mozna chorować na schizofrenię i jarać szlugi. Dla mnie to niepojęte. Tu już nie rozchodzi się o sam fakt nikotyny i jej działania, ale o wdychanie tlenku węgla i innych substancji. Paranoja jakaś. Napisałeś, że nikotyna działa w jakiś sposób kojąco, no moze i działa, bo te osoby oprocz tego, ze chorują na schizę, to jarają już z 20 lat i są uzaleznieni. Niestety wiele badań wskazuje, że papierosy mają duży wpływa na powstanie, rozwój tej choroby.neurotyk pisze:właśnie nikotyna działa na wielu schizofreników wyciszająco, pozwala żyć.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
panpanpan pisze:neurotyk pisze:Niestety wiele badań wskazuje, że papierosy mają duży wpływa na powstanie, rozwój tej choroby.
daj linka, albo podaj źródło tych informacji, bo jakoś nie moge uwierzyć
Dopaminę można podnieść (dostępnymi środkami) przez stosowanie l-tyrozyny wraz z połączeniem z witaminą B6 C oraz kwasem foliowym , takie połączenie ułatwia przewodnictwo tyrozyny do mózgu
dawki l-tyrozyny 1500 mg witaminy B6 200-300 mg witaminy C 1500 - 2500 mg
i około 50 mg kwasu foliowego.
Również zwróciłabym uwagę na poziom witamin z grupy B w ogóle u osób tzw 'chorych psychicznie' a zwłaszcza niedobory kwasu foliowego w organizmie.
Niedobór owych witamin powoduje wiele tzw. 'jazd' czyli w konsekwencji ich braku mogą powstać tzw. 'stany psychotyczne'
Również zwróciłabym uwagę na poziom witamin z grupy B w ogóle u osób tzw 'chorych psychicznie' a zwłaszcza niedobory kwasu foliowego w organizmie.
Niedobór owych witamin powoduje wiele tzw. 'jazd' czyli w konsekwencji ich braku mogą powstać tzw. 'stany psychotyczne'
Hm... Skąd zaczerpnęłaś te konkretnie dawki???nuitt pisze:Dopaminę można podnieść (dostępnymi środkami) przez stosowanie l-tyrozyny wraz z połączeniem z witaminą B6 C oraz kwasem foliowym , takie połączenie ułatwia przewodnictwo tyrozyny do mózgu
Bo np. 300 mg B6 to jest bardzo dużo - można sobie rozregulować układ hormonalny i np. nabawić się obwodowej neuropatii czuciowej.
Więc trzeba to robić pod kontrolą lekarską (np. u endokrynologa).
Z kolei nadmiar witaminy C może zaostrzać czy wręcz powodować chorobę wrzodową, bo witamina C to przecież kwas (askorbinowy).
- moi
- moderator
- Kontakt:
Też mi się wydaje, że to przesadzone dawki - dzienna dawka witaminy B6 wynosi ...2 mg! Nadmiar B6 powoduje problemy neurologiczne! Z witaminą C jest inaczej, bo jej nadmiar usuwany jest w moczu, ale sądzę, że skoro zalecana dzienna dawka to zaledwie 60 mg - to nie należy przesadzać z większą ilością. Aby przyswoić taką ilość witaminy C, wystarczy zjeść pół kiwi, 100-gramową porcję brokułów, miseczkę bigosu, jednego grejpfruta albo kanapkę z dżemem truskawkowym (ziemniaki większość witaminy C tracą podczas gotowania, szczególnie w wodzie z solą). Przy przeziębieniu i grypie można przejściowo przyjmować nawet do 400 mg na dobę tej witaminy.hvp2 pisze: Hm... Skąd zaczerpnęłaś te konkretnie dawki???
Bo np. 300 mg B6 to jest bardzo dużo - można sobie rozregulować układ hormonalny i np. nabawić się obwodowej neuropatii czuciowej.
Co jeszcze wyczytałam?
http://www.babyboom.pl/rodzina/zdrowie/ ... inowy.htmlNiestety, nie ma dowodów, by tak duże ilości kwasu askorbinowego miały korzystniejsze działanie od dawek zalecanych (60-100 mg). Potwierdzają to badania. U zdrowych ochotników przyjmujących 1 g witaminy C na dobę nie udało się wykazać korzystnego wpływu tej witaminy na poziom cholesterolu czy trójglicerydów. U pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową nie udało się uzyskać nawet najmniejszej poprawy, pomimo podawania aż 3 g kwasu askorbinowego dziennie. Co gorsza, okazało się, że w tak dużych dawkach kwas askorbinowy, zamiast wymiatać wolne rodniki, może zwiększać ich produkcję, a zamiast zapobiegać nowotworom - sam je powoduje (np. u szczurów zwiększał częstość występowania raka pęcherza moczowego)! Nie wykazano, by witamina C zapobiegała przeziębieniu lub skracała czas jego trwania - co najwyżej łagodzi objawy. W zbyt dużych dawkach witamina C wywołuje działania niepożądane Dawki nieprzyswojone wydalane są przez nerki, w których może dochodzić do tworzenia się kamieni moczowych. Przechodząc przez przewód pokarmowy, kwas askorbinowy podrażnia żołądek, może powodować niestrawność i biegunkę.
Pozdrawiam.m.
Dopaminę zwiększa gorzka czekolada, przejrzałe banany i brak seksu ( bo jest sprzężona odwrotnie z prolaktyną).
LaDopamina
- piotrs
- zaufany użytkownik
jak zaduzo dopomany trzeba brac psychotropy bo schizofrenia
jak za malo to depresja
taj spacer slonce
magnez niacyna witamina b6 i b3 najlepiej w orzechach wloskich ziemnych nie powoduje nudnosci
jak w tabletkach
truskawki cos slodkiego zjesc
zakochac sie
poczytac w internecie o DOPAMINIE
jak za malo to depresja
taj spacer slonce
magnez niacyna witamina b6 i b3 najlepiej w orzechach wloskich ziemnych nie powoduje nudnosci
jak w tabletkach
truskawki cos slodkiego zjesc
zakochac sie
poczytac w internecie o DOPAMINIE
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
…. ale to stary temat.... Ja zakładałem, ale dawno temu.
- Piotrmanowy-Nick
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: Usunięte
Co zwiększa dopaminę?
W uproszczeniu: kokaina, amfetamina - w bardzo dużym stopniu.
Co zmniejsza?
neuroleptyki.
Wszystko zależy od stopnia w jakim działają na tę dopaminę. Papierosy chyba nie aż tak silnie. Albo czekolada. Albo seks.
Ale są substancję naprawdę mocno wplywające. Crack na przykład
W uproszczeniu: kokaina, amfetamina - w bardzo dużym stopniu.
Co zmniejsza?
neuroleptyki.
Wszystko zależy od stopnia w jakim działają na tę dopaminę. Papierosy chyba nie aż tak silnie. Albo czekolada. Albo seks.
Ale są substancję naprawdę mocno wplywające. Crack na przykład
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
Podobno "oczekiwanie na nagrodę" oraz "nowe zabawki". Chciałam wykorzystać pierwszy mechanizm i notowałam tytuły książek z brytyjskiego amazona na kartce, marząc o kupnie w przyszłym roku. Podziałało, ale na krótko. Drugi mechanizm niestety daje większego kopa dopaminowego
((((