Jezyk angielski
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: studet
Jezyk angielski
Mam pytanie jak uczycie sie angielskiego? Wszedzie gdzie wejde na strony typu bbc wszystko po emisji. Jakos nie moge trafic na transmisje live. Koledzy w niedoli pomozecie. Jak. Mam zacAc? Mam szanse dostac prace tylko nie wiem jak ten jezyk przyswoic choc troche zmierzajac w poziom komunikatywny. Z niemieckim nie ma tak jakos problemu .
Re: Jezyk angielski
Wypożyczałam z biblioteki filmy anglojęzyczne, głównie dokumentalne i oglądałam z angielskimi napisami.
Na egzaminie CPE miałam potem reading i listening exceptional. Tyle, że chodziłam na dobry kurs więc nie wiem co mi pomogło. Ale mówienie obałam
Niestety popełniłam samobójstwo wchodząc z koleżanką, która pracowała w brytyjskiej firmie, przez głupią lojalność i nie mogłam się z nią dogadać. Zresztą może to głupia wymówka, powinnam była znać formy słabe. Ale przedtem mówiłam podobno dobrze tylko po amerykańsku.
Z tego wniosek moja metoda nie była najlepsza do rozumienia języka potocznego.
Na egzaminie CPE miałam potem reading i listening exceptional. Tyle, że chodziłam na dobry kurs więc nie wiem co mi pomogło. Ale mówienie obałam

Z tego wniosek moja metoda nie była najlepsza do rozumienia języka potocznego.
Ostatnio zmieniony pn lip 31, 2017 10:17 pm przez Pamal, łącznie zmieniany 4 razy.
Jeśli chodzi o czytanie trzeba dobrać odpowiedni poziom
np tu przy każdym tekście jest poziom trudności.
https://etc.usf.edu/lit2go/
Albo można czytać na kindle tam są dobre słowniki
Ostatnio zmieniony pn lip 31, 2017 9:56 pm przez Pamal, łącznie zmieniany 1 raz.
A jak uczyć się niemieckiego?
Chyba wydania Oxford world classics na kindle mają dobre przypisy, czytając "Middlemarch" prawie wszystko rozumiałam właśnie dzięki tym przypisom. Niestety odstawiłam eliceę i moja wytrwałość skończyła się na 20%.
Ostatnio zauważyłam, że za wyjątkiem powieści więcej zapamiętuję z książek trudnych gdy czytam w przekładzie, także teraz więcej czytam po polsku, na przykład przekład "Czterech miłości" mi się podoba albo "Sapiens".
Ostatnio zauważyłam, że za wyjątkiem powieści więcej zapamiętuję z książek trudnych gdy czytam w przekładzie, także teraz więcej czytam po polsku, na przykład przekład "Czterech miłości" mi się podoba albo "Sapiens".
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: studet
Dzięki pamal. Niemiecki wymaga systematyczności i trzeba mieć w sobie wiele samozaparcia, żeby systematycznie poznawać. Pomogło mi to, że w szkole miałem go do szkoły średniej jako obowiązkowy, a później jako drugi język. Na początek polecę ci się osłuchać, żebyś miał chęci do czytania w tym języku. Włącz dowolny niemiecki kanał i po prostu wsłuchaj się, nie myśl nad szkolnymi regułami gramatycznymi. Na portalu deutschewelle.de zmieniając język na German masz sporo artykułów wiadomości. Sam słuchając tego języka przypomnisz sobie reguły. Następnie zacznij czytać w tym języku.Co do słowników trudno mi polecić jeden dobry. Mam różne wersje langescheidta choć najczęściej korzystałem z internetowych. Czasem są słowa, które trzeba szukać na internetowym duden.de Czasem musiałem tłumaczyć z niemieckiego na angielski.I dopiero polski. Tobie znając już trochę angielski będzie łatwiej, ale reguły gramatyczne tylko w niektórych przypadkach się sprawdzają, bo w niemieckim są trzy szyki i są stosowane różnie w zależności od rodzaju tekstu(prawnicze to zmora, bo wcale mimo słownictwa nie zawsze się sprawdza). Ja sporo słownictwa nauczyłem się dzięki tłumaczeniu tekstów i oglądania telewizji niemieckiej. Jeżeli mieszkasz w Krakowie lub Warszawie są obszerne biblioteki Goethe Institut, które są zasobne nie tylko w książki, ale i w filmy i płyty. Ewentualnie biblioteki Instytutu Austriackiego, ale ich nie znam to się nie wypowiem. Od roku szukam rodowitych Niemców do rozmowy na thetandempartners.org można tego też spróbować. To by było na tyle.Zdrowia i motywacji.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nauka każdego języka obcego składa się z 4 elementów: 1) mówienia, 2) rozumienia ze słuchu co do ciebie mówią, 3) czytania i 4) pisania.
1) Tutaj nic się nowego nie wymyśli, trzeba rozmawiać z ludźmi po angielsku. Najlepiej wyjechać do Anglii, nawet wyjazd na 2 tygodnie na kurs bardzo, bardzo dużo daje. Ludzie po takim wyjeździe przełamują się i dość dobrze mówią po angielsku.
2) Oglądać programy po angielsku, na początku z napisami angielskimi. Trzeba oglądać nawet jak nic się nie rozumie, człowiek przyzwyczaja się do akcentu i rozróżniania wyrazów.
3) Najlepiej kupić sobie dobry słownik i czytać teksty po angielsku z netu z zakresu swojego hobby, czyli co nas interesuje i ciekawi. Ale też newsy codziennie.
4) Tłumaczyć z polskiego na angielski różne teksty.
Najlepiej znajdź sobie jakiś dobry kurs online, albo zapisz się na kurs stacjonarny.
1) Tutaj nic się nowego nie wymyśli, trzeba rozmawiać z ludźmi po angielsku. Najlepiej wyjechać do Anglii, nawet wyjazd na 2 tygodnie na kurs bardzo, bardzo dużo daje. Ludzie po takim wyjeździe przełamują się i dość dobrze mówią po angielsku.
2) Oglądać programy po angielsku, na początku z napisami angielskimi. Trzeba oglądać nawet jak nic się nie rozumie, człowiek przyzwyczaja się do akcentu i rozróżniania wyrazów.
3) Najlepiej kupić sobie dobry słownik i czytać teksty po angielsku z netu z zakresu swojego hobby, czyli co nas interesuje i ciekawi. Ale też newsy codziennie.
4) Tłumaczyć z polskiego na angielski różne teksty.
Najlepiej znajdź sobie jakiś dobry kurs online, albo zapisz się na kurs stacjonarny.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Alex1950
- zaufany użytkownik
http://dziennik-edukacyjny.pl/artykuly/ ... tostuff.pl
Czy ktoś może korzystał z tej formuły? Wszystko bardzo fajnie wygląda, ale czy po dwóch tygodniach będę umiał perfekcyjnie angielski. Raczej sceptycznie do tego podchodzę. Chociaż na dole strony jest sporo komentarzy o tej formule.
Czy ktoś może korzystał z tej formuły? Wszystko bardzo fajnie wygląda, ale czy po dwóch tygodniach będę umiał perfekcyjnie angielski. Raczej sceptycznie do tego podchodzę. Chociaż na dole strony jest sporo komentarzy o tej formule.
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
nie rozumiem czegoś: ten poziom trudności jest od 1 do 12? 12 to najtrudniejszy?pamal pisze: ↑pn lip 31, 2017 9:54 pm Jeśli chodzi o czytanie trzeba dobrać odpowiedni poziom
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
To chyba kolejne numery klas w amerykańskiej szkole. Czyli od 1 do 12.
Słuchanie równolegle z patrzeniem na tekst przyspiesza czytanie moim zdaniem. Potem szybciej czytam.
Za kogo ja się uważam. Nie skończyłam nawet anglistyki. Co więcej, nie miałabym ochoty już studiować a kiedyś było to moje największe marzenie.