Jestem wolnym człowiekiem bo: ?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Jestem wolnym człowiekiem bo: ?
Czy uważasz się z wolnego człowieka? Co czyni Ciebie wolnym?
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
Re: Jestem wolnym człowiekiem bo: ?
Podwójna myśl zawarta w traktacie teologicznym - "O wolności chrześcijańskiej" Marcina Lutra z 1520 r. w oparciu o 1 List do Kor. 9:19 najlepiej ujmuję moją wolność:
"Chrześcijanin jest przez wiarę, to znaczy według wewnętrznego człowieka, panem wszystkich rzeczy i nikomu niepodległym, ale przez miłość, to znaczy w zewnętrznym swoim życiu, sługą wszystkich i wszystkiemu podległy."
Wydaję się to pozornie sprzeczne i jeśli ktoś pragnie zrozumieć to jak najlepiej zachęcam poznać źródło.
"Chrześcijanin jest przez wiarę, to znaczy według wewnętrznego człowieka, panem wszystkich rzeczy i nikomu niepodległym, ale przez miłość, to znaczy w zewnętrznym swoim życiu, sługą wszystkich i wszystkiemu podległy."
Wydaję się to pozornie sprzeczne i jeśli ktoś pragnie zrozumieć to jak najlepiej zachęcam poznać źródło.
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2017 9:48 pm przez Tal, łącznie zmieniany 3 razy.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Nikt nie jest wolny. Wszyscy jesteśmy niewolnikami kogoś lub czegoś.
Człowiek prawdziwie wolny byłby ludzkim potworem.
Człowiek prawdziwie wolny byłby ludzkim potworem.
Wolność daje bycie fair, że gdy pomyśli się o kimś, to bez poczucia wstydu i wyrzutów sumienia.
Kiedyś gdzieś to pisałam:
Freedom, baby… is never having to say you're sorry.
~The Devil's Advocate
Kiedyś gdzieś to pisałam:
Freedom, baby… is never having to say you're sorry.
~The Devil's Advocate
LaDopamina
nie jestem wolny bo zyje w panstwie
Wolność to brak ograniczeń? Wolność to czyste sumienie? Wolność to szczęście? Wolność to nauka bo tylko ona nie zna granic?
My Way My Generation
Nie czujecie się wolni bo jesteście zamknięci we własnym więzieniu.
Ja jestem wolny, bo mogę tak wiele, choć bym chciał więcej to i tak potrafię docenić to co mam
Ja jestem wolny, bo mogę tak wiele, choć bym chciał więcej to i tak potrafię docenić to co mam

- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Jestem wolnym człowiekiem bo jestem sobą.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Re: Jestem wolnym człowiekiem bo: ?..
..a miłość (w szerokim tego znaczeniu) !? nie czyni przypadkowo człowieka wolnym !?
..a miłość (w szerokim tego znaczeniu) !? nie czyni przypadkowo człowieka wolnym !?
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
Jestem wolnym człowiekiem bo liczę się ze zdaniem tylko tych o których wiem że im na mnie zależy.
My Way My Generation
Czy wolność jest człowiekowi potrzebna?
I dlaczego tak łatwo ją oddajemy?
I dlaczego tak łatwo ją oddajemy?
My Way My Generation
-
- bywalec
Wolność polega na tym aby nie musieć z niej korzystać, wystarczy po prostu mieć świadomość , że może się wszystko, a wszelkie zakazy narzucane jednostce przez władzę jest zawsze pogwałceniem naszego prawa do naturalnej swobody
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Gdyby każdy mógł robić co mu się podoba, wtedy byłby chaos (anarchia). Państwo jest gwarantem swobód wyrażonych w konstytucji...
My Way My Generation
-
- bywalec
WTF?!?! jakich *słowo niedozwolone* swobód?? to co jest nasrane w konstytucji ma się nijak do rzeczywistości, państwo każe sobie płacić daninę w postaci podatków, nie możesz wyrazac swojego zdania w wielu kwestiach, nie możesz przechodzić nie będąc na pasach bądz gdy nie pali się zielone światełko bo zapłacisz, na swojej działce nie możesz wyciać sobie własnego drzewa które sam zasadziłeś. To że masz wybór miedzy tym czy iść do biedronki czy tesco to jeszcze nie jest swoboda obywatelska, chociaż niektórym do szczęscia niewiele potrzeba:P
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
A gdybyś miał samochód i ktoś wszedłby ci pod koła na czerwonym świetle, co byś powiedział? Że ma do tego prawo, gdyż jest tak samo wolny jak ty?
My Way My Generation
Ja czuję się wolnym ,bo dala Boga nie ma rzeczy nie możliwych ,to wszystko jest możliwe i wszystko może nas spotkać.