Jeden głos czy więcej głosów ? Ile głosów słyszycie ?

Moderator: moderatorzy

jblazys
bywalec

Re: Jeden głos czy więcej głosów ? Ile głosów słyszycie ?

Post autor: jblazys »

:D uważam jak jeden głos wystempuje a stego co widza stale brdziś o jacek jak byś miał go na sumienie głosy wiele wystompują albo wewnąż pozawewnąsz jak nieumiesz tego odrużnić powienieć popraśować nad sobą a nie wśrud ludzi onim bredziś a ty niechserz się leszyć tylko marz naług alkohl poczytaj onlne
Awatar użytkownika
refurb
zarejestrowany użytkownik

Post autor: refurb »

moim zdarza się opisywać wydarzenia które nastąpią za pare chwil

jest kilka

czasami mówią dniami nocami, czasami cichną na dnie i noce

to są myśli i to nie są myśli

niektórych głosy dręczą, dla mnie są zazwyczaj bardzo miłe i uprzejme a czasem nawet żartują :)
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

refurb pisze:moim zdarza się opisywać wydarzenia które nastąpią za pare chwil
Mój jeden głos czasami tak robi, jest to niepokojące. Potrafi opisać ze szczegółami to co się wydarzy np. 5 minut później :shock:
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Na razie przeważają pojedyncze głosy, ale jakby ze sobą rozmawiają... Komentują moje zachowanie... Nie wydają mi żadnych poleceń...

Po zwiększeniu dawki drugiego leku, czyli kwetaplex xr, oczekuję poprawy.

Nienawidzę halucynacji słuchowych, przeważających rzekomych i z rzadka właściwych. :evil:

Nadal mam wgląd... Zwiększyłam dawkę leku, bo nie chcę od nowa uczyć się żyć z objawami, zwłaszcza że towarzyszą im czasem urojenia, a nie chcę by przyjechał po mnie... :auto-ambulance:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Wczoraj, jak zasypiałam, słyszałam wiele głosów... Rozmawiały na mój temat i komentowały moje przykre wspomnienia... Czy to nadal hipnagogi?

Miałam też lekkie urojenia, ale dziś, jak kilka razy się budziłam, to już nic nie słyszałam i nic sobie nie roiłam...

Miałam poczucie, że skończył się jakiś etap w moim życiu, ale to z pewnością było urojeniowe, bo coś we mnie wierzyło, że głosy wkrótce odejdą... Jak znam życie hipnagogi, o ile to one są, będą mi nadal dokuczać...

W sensie zastanawiam się czy to są hipnagogi czy już omamy słuchowe.

Te drugie słyszę za dnia...
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

jojo, miedzy hipnagogami a urojeniami moze byc cienka granica. Hipnagogi to wytwory naszego umyslu, natomiast omamy to wytwory umyslu, w ktore wierzymy. Z punktu widzenia neurologicznego, to noca podczas zasypiania mozg przestawia sie powoli na marzenia senne i zaciera sie biochemicznie granica miedzy jawa a marzeniami sennymi. Wyobraznia wlewa sie wtedy do swiadomosci - stad hipnagogi, omamy itd. Tu nie ma roznicy czy glosy byly hipnagogami, czy glosami - to Twoj umysl je wytworzyl podczas zasypiania.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Głosy pomału cichną, czasem słyszę tylko szmery, szepty, z rzadka niewyraźne słowa. Dobrze, że zachowałam wgląd i zwiększyłam dawkę drugiego leku. Teraz słyszę pojedynczy, raczej damski głos, ale bardzo, bardzo niewyraźnie.

Urojeń prawie nie mam... Trauma, po pewnym niemiłym spotkaniu, nadal pozostała. :(
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Wieczorem, w niedzielę, miałam tak wyraźne omamy słuchowe, że aż się przestraszyłam i następnego dnia poszłam do mojego psychiatry. Przystał na to, bym na razie zwiększyła kwetaplex zwykły o 50 mg i nadal brała jego 150 mg xr. Lekarz uważa, że nie jestem w bardzo złym stanie, bo nawet jak miewam urojenia, to sobie to uświadamiam, czyli zachowałam wgląd. Na szczęście w domu czuję się bezpiecznie. :)
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Post autor: Erika_Kohut »

Ja mam pojedyncze w odstępach czasowych. Nigdy kilka na raz. Tzn. może kiedyś tak było, ale teraz tak nie jest. Są pojedyncze oraz czasami słyszę muzykę. Powtarzające się zdeformowane fragmenty.
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Głosy pomału zanikają... Urojeń nadal nie mam... Nadal mam wgląd... Teraz na ogół słyszę pojedyncze głosy... Przeważają szumy, szmery...
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Teraz, mimo wyłączonego radia, w moim pokoju i ściszonego w kuchni, nie mam żadnych omamów słuchowych.

Widocznie, jak bardzo chce się poprawy, to ona szybciej nastąpi.

Trzeba też żyć w zgodzie z sobą i bliskimi, przepracować traumy i dbać o higienę zdrowia psychicznego... Oraz regularnie brać dawki leków przepisane przez godnego zaufania psychiatrę i zwiększać je tylko po skonsultowaniu się z nim.

Zmniejszać dawki można tylko jak jest widoczna poprawa i za zgodą lekarza, który powinien być autorytetem.
błądząca
bywalec

Post autor: błądząca »

[quote="jojo"

Zmniejszać dawki można tylko jak jest widoczna poprawa i za zgodą lekarza, który powinien być autorytetem.[/quote]

O ile "nasz" lekarz jest DLA NAS AUTORYTETEM.
Z lekarzami bywa różnie, wie chyba o tym każdy chory. Zwłaszcza z psychiatrami. Wiadomo jeden jest bardziej otwarty, pomocny, zadaje dużo pytań, SŁUCHA pacjenta, np. jakie ma efekty uboczne zażywanych leków itd., a inny lekarz po prostu , nazwę to , że zbywa pacjenta, wie od niego lepiej (wiele rzeczy pewnie wie lepiej, ale bez przesady, że lepiej od pacjenta się orientuje jakie to chory może miec skutki uboczne lub jak na niego dany lek działa- chodzi o prawdziwe objawy działania na konkretnym chorym, a nie szereg skutków ubocznych wypisanych na ulotce).
Wiem, że psychiatrzy wyciągaja wnioski z obserwacji, doświadczeń z leczenia innych chorych itp., ale według mnie , lekarz do głowy czy organizmu chorego NIE wejdzie i nie czy komuś "pasuje" w miarę ten lek czy nie.

Piszę to z moich doświadczeń, oczywiście każdy może miec swoje zdanie w tym temacie.Jednak znależć dobrego lekarza, według mnie ciężko. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, nie zawsze ma sie rodzine , znajomych, którzy poleca jakiegoś dobrego, sprawdzoego lekarza. Opinie z neta, typu rankingi lekarza, też nie zawsze się sprawdzają, sama się sparzyłam, bo komenty może napisac każdy i "pojechać" po lekarzu równo lub co się częściej zdarza, popisać psalmy pochwalne;).

Wracając do wątku tematu:
w psychozie miałam nawet 6 czy 7 głosów, jeden kobiecy , reszta męskie. Podobno im więcej głosów się słyszy, tym gorzej, tak gdzies wyczytałam w necie (nie pamiętam adresu strony).

Teraz na lekach słysze jeden, góra dwa głosy, tylko męskie, i to już bardziej jako szepty czy różne dżwięki, piski, niż całe rozmowy na mój temat. I to już dość rzadko, do paru razy w miesiącu, a nie praktycznie całymi dniami i nocami, jak kiedyś.
Awatar użytkownika
hole
zaufany użytkownik
Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.

Post autor: hole »

Słyszałam wiele głosów w głowie, które się ze mnie naśmiewały, mówiły mi różne przykre rzeczy, oraz jeden głos kobiety, którą również widziałam.
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
próbuję choć trochę odpocząć od tych wszystkich głosów
nienarodzonych kurczaków w mojej głowie
Awatar użytkownika
bryczines
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 61742860

Post autor: bryczines »

Słyszę glosy. Swój głos (jakbym była starsza, albo byłabym dzieckiem), mojej mamy (za bardzo donośny), kobiety/grupy kobiet (zazwyczaj mówią mi prawdę), męski głos(krzyczy, przeklina, wyzywa innych) i krzyki/płacz ludzi. Czasami zdarzy mi się usłyszeć głos nienaturalny, od którego boli mi głowa i robi się słabo.
Trzeba zaakceptować to, że nie wszyscy widzą świat tak, jak ty go widzisz..
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

W tym momencie nie mam ale jak już są to słyszę kobiecy.
One się pojawiają i znikają.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
krms82
zaufany użytkownik

Post autor: krms82 »

lea pisze: pt kwie 22, 2016 6:05 pm A co to za znaczenie, skoro głosy, to twoje myśli i wyobrażenia o nas samych i o tym jak według nas jesteśmy odbierani przez inne osoby, głosy nie powstają od tak sobie, ale praca nad sobą, na przykład psychoterapia mogą pomóc, wgłębienie się w tematykę tego co mówi ci tak zwany "głos" może ci pomóc z jakiego na przykład lęku lub wydarzenia on powstał i w ten sposób możesz go wyeliminować, a przynajmniej próbować pokonać lub zrozumieć w jakich sytuacjach przychodzi do Ciebie ten "głos".

Pozdrawiam.
A co gdy ja to wiem ale mam odsłonięcie i nie mogę tego przedyskutować bo wydaje mi się że ludzie słyszą mój głos wewnętrzny i mam lęk a gdy się lekam to mam negatywne myśli one nnakrecaja lęk i tak w koło.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Aktualnie tylko jeden mechaniczny głos kobiecy powtarzający: "wyrzucą cię ze studni".

Prawdopodobnie nie chodzi o studnię tylko o sto dni.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Czym jest 100dnia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”