mama schizofreniczka czy wujek tez? pomocy

Moderator: moderatorzy

wanessa
zarejestrowany użytkownik

mama schizofreniczka czy wujek tez? pomocy

Post autor: wanessa »

Witam,
Moja mama od 15 lat choruje na schizofrenie.
Od pewnego czasu zastanawiam sie czy mamy brat rowniez nie ma tej choroby. On zawsze był "inny", taki "dziwak" wiecznie samotny, zero znajomych, ciagle sam w domu (nawet w świeta był sam). Gdy go odwiedzalismy (a jestesmy najblizsza rodzina) nie wpuszczał nas do mieszkania. Zaznacze że zarowno ja, jak i członkowie rodziny nie widzielismy go ok 7 lat, ciągle siedzi sam w domu. Nie ma nawet telefonu aby sie z nim skontaktowac.
Jest chorobliwie oszczedna osobą, bardzo nerwową, źle sie o wszystkich wypowiada, obraza niezyjacych rodzicow, wypomina rzeczy sprzed 30lat, no i ta ciagla samotnosc.....
Wujek jest od 40 lat na recie - w dzieciństwie przeszedł zapalenie opon mozgowych.
Czy konsekwencja jego zachowania jest własnie zapalenie opon mozgowych, czy moze to schizofrenia?????
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

Re: mama schizofreniczka czy wujek tez? pomocy

Post autor: lea »

Witaj,

Twój post nie wskazuje na to aby twój wujek był chory na schizofrenie więc nie masz się o co martwić.

Pozdrawiam
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Gosia1247
zaufany użytkownik

Post autor: Gosia1247 »

Witam,
Moim zdaniem wujek może mieć schizofrenię prostą.Zachowanie na to wskazuje.Znałam osobę , która zachowywala się podobnie i miała stwierdzoną sch.prostą. Powinien się udać do lekarza. Z doswiadczenia wiem,że osoby mające takowe objawy unikają lekarzy .Jest to sprawa wyjątkowo trudna.Może zakończyć się próbą samobójczą.
wanessa
zarejestrowany użytkownik

Post autor: wanessa »

co do samoabojstwa to nie mam podejrzen, a co do lekarza to nawet nie ma o czym mowic, przeciez ja z nim nie mam kontaktu, od lat unika kontaktu z ludzmi. Nartwi mnie, ze to moze byc drugi przypadek w mojej bliskiej najblizszej rodzinie
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

Post autor: jeremi »

a czy wujek zagraża komukolwiek?
jeśli nie, to nie macie prawa wystąpić o przymusowe leczenie.

a zresztą...
Krzysztof_81 pisze:tutaj nikt nie powie na podstawie tego co napisałaś co jest twojemu wujkowi.
kropka.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

W rodzinie mogą powtarzać się skłonności urojeniowe, które zaburzają losy człowieka, lecz to jeszcze nie musi być choroba. Może siedzi w domu, bo mu smutno i nie ma do kogo wyjść ? Choroba jest dopiero wtedy, gdy stwierdzi to lekarz. Namów go na wspólną wizytę u psychologa, mówiąc, że to Ty potrzebujesz do własnego spokoju, co chyba jest zgodne z prawdą !
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Zostaw wujka w spokoju!
Jak jest na rencie, to chyba nic dziwnego że jest oszczędny!!!
To jest po prostu konsekwencja wysokości renty!

Poza tym:
1. przebyte zapalenie opon mózgowych mogło zostawić jakieś ślady w mózgu (zmiany organiczne).

2. istnieje pojęcie "spektrum schizofrenii", w skład których wchodzi np. schizoidia, zaburzenia schizotypowe itp. zaburzenia nie spełniające wszytkich kryteriów schizofrenii. Tylko np. cechy charakteru, a brak objawów psychotycznych.

NIE RÓB Z WUJKA NA SIŁĘ PACJENTA PSYCHIATRYCZNEGO
BO MU TYM ZASZKODZISZ I ZROBISZ WIELKĄ KRZYWDĘ!!!
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

hvp2 pisze:NIE RÓB Z WUJKA NA SIŁĘ PACJENTA PSYCHIATRYCZNEGO
BO MU TYM ZASZKODZISZ I ZROBISZ WIELKĄ KRZYWDĘ!!!
Otóż to.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „mój rodzic jest chory”