Grzebanie w komputerze

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Grzebanie w komputerze

Post autor: Wspaniale »

Co jakiś czas zauważam u siebie w komputerze (win7), że ktoś przejmuje nad
nim kontrolę. Pokrywa się często to z akcjami ogłaszanymi w mediach. Potem wszystko wraca do normy mimo iż nie byłem w stanie nic na to zaradzić. Cofanie systemu nie skutkuje, okazuje się niemożliwe nawet o jeden dzień wstecz. Znikają mi zdjęcia, pojawiają się pliki, których na pewno nie ściągałem. Są programy, których nie jestem w stanie wyrzucić nawet z konta wbudowanego administratora. Nie mogę na przykład wgrać innej przeglądarki poza Operą i Firefoxem, ponieważ nie działają, podobnie jak inne programy do odtwarzania muzyki niż jeden bardzo przestarzały. Wszelkiej rodzaju maści programy typu Avast czy Adwcleaner nic nie wykazują.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Re: Grzebanie w komputerze

Post autor: Unknown »

Jakis 'haker' sie do ciebie przyczepil, pisze haker w cudzyslowie, gdyz opisywane szczeniackie wyglupy sa ponizej krytyki i obrazilabym hakerow z prawdziwego zdarzenia nazywajac tak atakujacego cie mentalnie uposledzonego gnojka... Jak sie laczysz z siecia? Jezeli nie masz czasu lub umiejetnosci by sie pozbyc tego pasozyta, a nie chcesz placic komus za zalatwienie go albo zglaszac tego na policje - zrob format i reinstalacje systemu, korzystaj pozniej tylko z dobrze zabezpieczonych sieci oraz uzywaj zapory.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Jeśli już, to ich podejrzewam lub pokrewne, więc niczego zgłaszać nie będę.
Mam internet na kablu, nie wifi. Reinstalację przeprowadzałem kiedyś, z dwa razy. Firewalla oczywiście używam. Ale bywało, że był wyłączany zdalnie podobnie jak program antywirusowy. Dobrze zabezpieczona sieć czyli? Korzystam tylko z jednego miejsca w domu. Router z solidnymi hasłami.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ktos ma dostep zdalny do routera, siec jest podlaczona do innego (ukrytego) pc lub podrzucili ci pluskwe hardware (mniej prawdopodobne, ale mozliwe - zabawki szpiegowskie np. na allegro kosztuja grosze). Podejrzewasz kogos z otoczenia?
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Jedną osobę mi wrogą w bardzo dobrych stosunkach będącą z innymi osobami, które mnie od lat zwalczają. Kiedy padł mi router i ogólnie komputer, ta osoba świadcząca pół amatorsko (choć ma zarejestrowaną firmę) usługi informatyczne na moje zlecenie wymieniała wówczas kartę sieciową, bo się okazało, że uległa przepaleniu, router, coś tam jeszcze. Ale nie spuszczałem jej z oczu na sekundę, a sama niczego nie wkładała do komputera swojego - pendrive, płyta. Po jej wyjściu odłączyłem co się dało i zmieniłem wszystkie hasła na wypadek, gdyby je mogła śmignąć.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Tak wiec juz wiesz gdzie szukac, na twoim miejscu zresetowalabym router i wymienilabym podmienione przez nia podzespoly - znajdz innego informatyka, a wczesniej sprawdzila jeszcze komp w poszukiwaniu spyware, ktore tez mogli pozniej ukryc (rootkity). Po formatach i wgraniu systemu gdy polaczysz sie z routerem znow maja kontrole nad pc?

Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Wspaniale, a nie pomyślałeś że masz jakąś infekcję, której antywirus nie wykryje, bo jest zbyt słaby? Może przeskanuj kompa jakąś live CD... Najlepiej załóż temat na jakimś forum, np. komputerowym, zajmującym się usuwaniem infekcji, opisz im symptomy infekcji i może Ci ją usuną.

Aha, za nic w świecie nie używaj czegoś takiego jak: Combo Fix, bo czytałam, że on często zamiast pomóc, może całkiem położyć system. (Czytałam kiedyś o nim...)

Więc uważam że teoria, że jakiś haker się na Ciebie uwziął, nie musi być słuszna... Wpierw poszukaj jakiegoś dobrego forum komputerowego, podaj im wymagane logi i może wówczas rozwiążesz swój problem.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Zmień system opracyjny i zmień dostawce internetu spróbuj z mobilnym internetem na przykład.
Może używaj Tor (sieć anonimowa).

A najlepiej to wyrzuć komputer w cholere przez okno i po problemie.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Unknown pisze:zresetowalabym router i wymienilabym podmienione przez nia podzespoly
Masz na myśli jego wyłączenie i włączenie czy na nowo konfigurację? Kartę sieciową kupiłem już dawno temu inną i sam ją wpakowałem. Fabrycznie nową
z dala od swojego domu, gdzie nikt mnie nie zna. Tamta jego była używana z demobilu.
Po formatach i wgraniu systemu gdy polaczysz sie z routerem znow maja kontrole nad pc?
To się dzieje raz na jakiś czas i trwa do kilku dni. W tym czasie próbuję cofnąć system - jak pisałem - błąd, nie cofnięto, więc nic nie naprawiłem w ten sposób. Anti-Malware wielokrotnie sprawdzał i nic nie znalazł. Potem wraca wszystko 'samo z siebie' do normy.
Matt pisze: A najlepiej to wyrzuć komputer w cholere przez okno i po problemie.
Jeden już spaliłem w piecu Potem uległem i kupiłem nowy.
jojo pisze: nie pomyślałeś że masz jakąś infekcję, której antywirus nie wykryje, bo jest zbyt słaby?
Pomyślałem. Używam Avasta, który nic nigdy nie znajduje. Używałem skanerów online, to samo.
Może przeskanuj kompa jakąś live CD...
Tego już kiedyś używałem bez efektów.
Aha, za nic w świecie nie używaj czegoś takiego jak: Combo Fix, bo czytałam, że on często zamiast pomóc, może całkiem położyć system.
Próbowałem, namieszał mi, pozmieniał rozszerzenie wszystkich plików, potem z tym się kopałem.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Chodzilo mi raczej o hard reset z uzyciem szpilki lub igly, a pozniej skonfigurowanie ustawien - koniecznie zmien hasla dostepu po przywroceniu do ustawien fabrycznych. Domyslne haslo routera znajdziesz np. na str. producenta.

Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

W tym routerze jest przycisk do resetowania. A hasło domyślne do konta
admin - admin, a dla konta user - user. Na spodzie routera jest to na naklejce.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

Zmień domyślne hasła na routerze. Najlepiej na takie które są przypadkowymi ciągami liter, jeśli to nie pomoże postaw raz jeszcze system. Tylko nie ustaw później raz jeszcze tych samych haseł na routerze. Jeśli ktoś jest na tyle sprytny by łamać czyjeś routery to robi to w jakimś celu, np byu mieć darmowy internet, po to by się bawić raczej tego nikt nie robi...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

zigi pisze:Zmień domyślne hasła na routerze. Najlepiej na takie które są przypadkowymi ciągami liter
To zrobiłem na samym początku. Konto admin - hasło: admin, konto user, hasło - user. Dziwna rzecz dzieje się z kontem usera. Mimo zmian wielokrotnych na inne po jakimś czasie skanując Avastem dostaję informację, że hasło jest ponownie ustawione na user - pewnie przy każdym resecie routera, a pada mi średnio raz dziennie połączenie i muszę go resetować. Router mam na kablach, nie wifi.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Jaki model ??
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Pentagram Cerberus. Z tego co widziałem na ich stronie ostatni update z 2012, model rotuera z tych już chyba niesprzedawanych.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Cerberus ile? :)
My Way My Generation
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

6351
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Nie podawaj publicznie loginów i haseł :)

Zmień loginy i hasła na przypadkowe ciągi liter, nie mogą to być nawet wyrazy z języka angielskiego.

Jeśli router zawiesza Ci się codziennie, może to być objawem tego że ktoś wysyła pakiety aby złamać Twoje hasło. Jesli go resetujesz to odblokowujesz dostęp do sieci i ktoś ponownie śle pakiety aby złamać hasło.

Ale jeśli zmienisz hasło na przypadkowy ciąg liter do tego małe i duże litery i cyfry, i najlepiej 10 znaków to nie ma szans by je złamał... Myślę oczywiście o haśle na rouetrze! Hasło do wifi masz pewnie od dostawcy, jeśli nie możesz go zmienić to pozostaw na domyślnym!

Nie da się wyłączyć sieci w Twoim routerze, sprawdzałem w manualu... Masz zabezpieczenie WPA2, na str 21 manuala jest określone jak ustawić szyfrowanie z domyślnej opcji Encryption-NONE na WPA2!! Zmień to w panelu routera! Jak zalogować się do panelu masz napisane w manualu:)
My Way My Generation
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

zigi pisze:Nie podawaj publicznie loginów i haseł :)
Loginy i hasła mam ustawione inne od zawsze. Konto usera jest
ograniczone i niedostępne. Konto admina (o innej nazwie) ma
mocne hasło.
Jeśli router zawiesza Ci się codziennie, może to być objawem tego że ktoś wysyła pakiety aby złamać Twoje hasło. Jesli go resetujesz to odblokowujesz dostęp do sieci i ktoś ponownie śle pakiety aby złamać hasło.
Albo router pada lub dostawca sieci nawala. A co miałbym zrobić innego by przywrócić łączność poza zresetowaniem rotuera?

Nie da się wyłączyć sieci w Twoim routerze, sprawdzałem w manualu... Masz zabezpieczenie WPA2, na str 21 manuala jest określone jak ustawić szyfrowanie z domyślnej opcji Encryption-NONE na WPA2!! Zmień to w panelu routera! Jak zalogować się do panelu masz napisane w manualu:)
Zajrzę, jak tam jest to zrobione. Nie ja ustawiałem ten rotuer.

Sprawdziłem. Mam 'none', poza tym to router z opcją wifi i na kablu.
Opcję wifi mam wyłączoną od samego początku.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

DOść pobieżnie przejrzałem manuala... Jeśli jednak masz wyłączone wifi to nie przejmuj się tym, że ktoś łamie twoją sieć... Bo to nie rpawda, trzeba szukać przyczyny gdzie indziej, albo router pada albo twój dostawca nawala...
My Way My Generation
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”