Czy psychoza zmieniła Wasz charakter?
Moderator: moderatorzy
Czy psychoza zmieniła Wasz charakter?
To czego doświadczamy kształtuje nas w ciągu całego życia.
Czy i jak psychoza zmieniła Wasz charakter? Czy były to trwałe zmiany?
Czy i jak psychoza zmieniła Wasz charakter? Czy były to trwałe zmiany?
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Re: Czy psychoza zmieniła Wasz charakter?
Mi doświadczenia psychotyczne wciąż doskwierają i mają wpływ na moje życie. Zwłaszcza sprawy międzyludzkie a jeszcze bardziej damsko-męskie niestety. :/
Mickey, czy masz na myśli nieśmiałość?
Ktoś przebojowy staje się skrytym? Pewny siebie niepewnym?
Ktoś przebojowy staje się skrytym? Pewny siebie niepewnym?
Przed zachorowaniem byłem raczej nieśmiały i rzadko podejmowałem inicjatywę. Podczas pierwszej psychozy to się diametralnie zmieniło, stałem się przebojowy i chętny do działania. Niestety tego pociągu nie dało się zatrzymać i wylądowałem w szpitalu ale coś z tych doświadczeń pozostało, mój charakter nieco się zmienił. Każde tak silne jak psychoza doświadczenie wpływa na człowieka.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Przed psychozą byłem człowiekiem twardo stąpającym po ziemi wręcz cynicznym i wyrachowanym, teraz jestem marzycielem wierzącym w wyższe ideały.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Catastrophique
- bywalec
Psychoza czy raczej psychozy pogłębiły moją nieśmiałość, ale za to bardziej uwrażliwiły na problemy, cierpienie innych. Zmieniły mnie na lepsze, i dzięki temu, w pewnym sensie, cieszę się, że zachorowałem.
Ostatnio zmieniony sob cze 20, 2015 3:55 pm przez Catastrophique, łącznie zmieniany 1 raz.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Czyli uwrażliwienie, nieśmiałość.
A jak to wyglada z pewnością siebie?
A jak to wyglada z pewnością siebie?
No też .. nie bałem się ryzyka i byłem bardzo otwarty na ludzi.
A teraz gdy zachorowałem to już jest inaczej.
A teraz gdy zachorowałem to już jest inaczej.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Dokładnie tak !mama Ania pisze: Ktoś przebojowy staje się skrytym? Pewny siebie niepewnym?
W całym chaosie jest kosmos
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Moj terapeuta twierdzi,ze przed chorowaniem nie bylo super u kazdego co zachorowal,bo tak by nie zachorowal.Gdzies leza przyczyny.Osobowosc zmienia sie rowniez czy charakter po ulywie lat,nie dokonca musi miec to podloze choroby.Czlowiek czesto sie rozwija w zyciu.Choroba moze tworzyc kompleksy i oslabiac pewnosc siebie.Niesmialosc moze byc mylona z osobowoscia lękliwą .Tak naprawde tylko nieliczni maja taka prawidlowa osobowosc duza czesc ludzi ma jednak zaburzona w jakims stopniu uwaza moj terapeuta.Ciekawe bo pracowalem z terapeuta i wtedy wiedzial,ze mam depresje,nie zauwazal w grupie bym mial zachowanie paranoidalne,a ciezko jednak to ukryc,widzial jakies tam zaburzenia ale innego rodzaju.Nazwalby je ,nie odbiegajacymi od normy ogólu ludzi.
Tup, tak oczywiście jest, napisałam o tym w pierwszym poście tego tematu.Tup pisze:Osobowosc zmienia sie rowniez czy charakter po ulywie lat,nie dokonca musi miec to podloze choroby.
Czy można zaryzykować stwierdzenie, że psychoza te zmiany przyspiesza (zmieniając ich kierunek, bo kontekst inny)?
Czyli najczęściej zmiany związane są z nieśmiałością? Czy nie jest tak, że kolejne psychozy powstają wokół tego problemu? Że nieśmiałość, lękliwość stają sie coraz mocniejsze i rozwija się fobia?
Nie.mama Ania pisze:
Czyli najczęściej zmiany związane są z nieśmiałością? Czy nie jest tak, że kolejne psychozy powstają wokół tego problemu? Że nieśmiałość, lękliwość stają sie coraz mocniejsze i rozwija się fobia?
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Bardziej jest to nieufność.Osoby chore sa zamknięte w sobie.Często krążą w swoim świecie,nie interesując sie co jest w około.To sa jednak przyklady zmian w klasycznej schizofreni,ale jakis procent tych zmian wystepuje w kazdej schizofrenii.mei pisze:Nie.mama Ania pisze:
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Moze wplynnac na prawidlowy rozwoj osobowosci w znaczny sposob ale nie musi chyba zalezy na jak głęboko jest zakorzeniona choroba.Jak wyglada zycie osoby chorej,ile ma lat,tez ma ogromny wplyw.mama Ania pisze:Tup, tak oczywiście jest, napisałam o tym w pierwszym poście tego tematu.Tup pisze:Osobowosc zmienia sie rowniez czy charakter po ulywie lat,nie dokonca musi miec to podloze choroby.
Czy można zaryzykować stwierdzenie, że psychoza te zmiany przyspiesza (zmieniając ich kierunek, bo kontekst inny)?
Jak to w kawałku Woliego, wrocławska premiera w refrenie chyba.
,,Należy się zmieniać by jakim jest się pozostać,
aby zostać trzeba problemom sprostać,
ciągle się zmieniam, lecz tą samą mam postać,
kasta skład to musiało powstać"
Jakoś tak często sobie nucę ten kawałek, jak mam jakieś problemy w życiu.
,,Należy się zmieniać by jakim jest się pozostać,
aby zostać trzeba problemom sprostać,
ciągle się zmieniam, lecz tą samą mam postać,
kasta skład to musiało powstać"
Jakoś tak często sobie nucę ten kawałek, jak mam jakieś problemy w życiu.
3 psychozy to nie jedna
Każda mnie zmieniła na swój sposób.
Każda mnie zmieniła na swój sposób.
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Bo ja widzę wiele zmian. Córka prawie żadnej.
Ale może to właśnie jeden z ważnych elementów tej choroby?
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Przez chorobę stałem się odważnym człowiekiem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.