całkowita niezdolność do pracy a możliwość pracy

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

całkowita niezdolność do pracy a możliwość pracy

Post autor: pawel534 »

Czy mając orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy można pracować w normalnych zakładach pracy czy tylko w zakładach pracy chronionej ?
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Re: całkowita niezdolność do pracy a możliwość pracy

Post autor: Wspaniale »

Można pracować w normalnych, intensywnie nawet szukają.
Patrz ogłoszenia przyjmę z orzeczeniem (często do ochrony).
Pracodawca z tego ma kasę, pracownika właściwie za darmo,
więc takich dotowanych szukają.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ja mówię o orzeczeniu orzecznika zusu a nie o stopniu niepełnosprawności. Czy samo orzeczenie o niezdolności do pracy coś daje pracodawcy bo stopnia niepełnosprawności jeszcze nie wyrobiłem ?
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

pawel534 pisze:Ja mówię o orzeczeniu orzecznika zusu a nie o stopniu niepełnosprawności.
To się zdecyduj o czym mówisz, o co pytasz, bo przedtem pytałaś jasno, czy można pracować w normalnych zakładach pracy, a nie czy to komuś coś daje:
pawel534 pisze:Czy mając orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy można pracować w normalnych zakładach pracy czy tylko w zakładach pracy chronionej ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

pawel534 pisze:Ja mówię o orzeczeniu orzecznika zusu a nie o stopniu niepełnosprawności. Czy samo orzeczenie o niezdolności do pracy coś daje pracodawcy bo stopnia niepełnosprawności jeszcze nie wyrobiłem ?
Żeby pracodawca dostał na Ciebie dotację musisz mieć stopień niepełnosprawności, nie tylko orzeczoną niezdolność do pracy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Dzięki moi za odpowiedź.

Ty Wspaniale piszesz że często szukają do pracy z orzeczeniem a ja nigdzie chyba nie widziałem oferty z orzeczeniem o niezdolności do pracy tylko z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności a w pierwszym poście wyraźnie napisałem o orzeczeniu o niezdolności do pracy a nie o orzeczeniu o niepełnosprawności dlatego w drugim poście zapytałem czy orzeczenie o niezdolności do pracy coś daje pracodawcy. Nie wiem z czym masz problem, że zadałem dodatkowe pytanie ?
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Dostałeś odpowiedź, teraz leć wyrabiać odznakę niepełnosprawności.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Nasze kochane prawo jest tak skonstruowane, że osoba uznana przez ZUS za całkowicie niezdolną do pracy może pracować.
Jak masz całkowitą niezdolność to masz pewnie jakaś rentę socjalną???. Idąc do pracy musisz tylko pilnować by nie przekroczyć progu ustalanego co kwartał przez ZUS- od 1 czerwca 2015 r. do 31 sierpnia 2015 r. 2 838,50 zł. ( brutto).
Pamiętaj też, że należy zgłosić zusowi fakt podjęcia pracy. A co roku do marca (chyba) należy przynieść zestawienie za poprzedni rok ile się zarobiło( brutto) w rozbiciu na poszczególne miesiące.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Renty jeszcze nie mam przyznanej a starałem się o rentę inwalidzką. Skąd masz takie info że trzeba zusowi zgłosić fakt podjęcia pracy i jakieś zestawienie dostarczać ? Skąd takie zestawienie wziąć ? Pierwsze słyszę o jakimś zestawieniu.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Tak, trzeba powiadomić zUS jesli pracujesz a masz rente.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

A co z tym zestawieniem zarobków brutto też trzeba dostarczać ? A jak będę pracował w wielu firmach dorywczo to o każdej zmianie pracy trzeba zus powiadamiać ?
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

No jak skąd wziąć??? Pracodawca wydaję takowe zaświadczenie na twoją prośbę dla ZUS. Skąd mam info? Przerabiałem to na własnej skórze.
Wiesz, najlepiej idź do najbliższego oddziału ZUSu i tam otrzymasz karteczkę na której będzie wypunktowane jaki rodzaj dochodu należy zgłaszać do nich w przypadku renty socjalnej. Mają taki dokument w każdym oddziale.
Podjąłem pracę->zgłosiłem fakt do zusu i ile zarabiam->( jeśli kwota się nie zmienia -twój dochód-to pracujesz - jeśli się zmienia to co miesiąc trzeba zgłaszać nową kwotę) -> kończy się rok kalendarzowy-zgłaszasz ile zarobiłeś w poszczególnych miesiącach.
Tyle z zusem. dochodzi jeszcze skarbówka... bo masz dwa dochody. i trzeba Pit rozliczyć.

Wszystkie info dotyczy pracy+renta socjalna.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ja nie starałem się o rentę socjalną a o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Jak już dostanę rentę to wtedy się zorientuję jak to jest w przypadku renty inwalidzkiej. Trochę to dziwne, co miesiąc zgłaszać to do zus , zwłaszcza jak ktoś ma różne dochody co miesiąc lub pracuje dorywczo. Musiałeś osobiście być w zusie czy jakoś inaczej to zgłaszałeś ? Co do skarbówki i pit to wiem że trzeba się rozliczać jak się pracuje.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Najtrudniej zrobić najprostsze. Udać się do najbliższego
oddziału ZUS i wszystkiego dowiedzieć się u źródła :doh:
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Nie każdy mieszka w mieście i ma zus pod nosem. Prościej chyba zadzwonić na infolinię zus ale jak ktoś na forum wie cokolwiek na ten temat to czemu nie zapytać ? Jak będę musiał to udam się do zus osobiście. Póki co czekam na przyznanie renty. Nie widzę sensu dowiadywania się tego w zusie teraz skoro jeszcze nie jestem pewny na 100% że mi przyznają rentę.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

W linku powyżej wstawiłem adres stronki, gdzie jest numer tel. na infolinie dla niepełnosprawnych. Zadzwonisz i od razu się dowiesz, z pewnego źródła. Infolinia czynna w godzinach 8 - 17. Sam tam dzwoniłem gdy czegoś nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

pawel534 pisze:nię zus ale jak ktoś na forum wie cokolwiek na ten temat to czemu nie zapytać ?
To zaraz tak trzeba było: może ktoś coś wie, bo przecież nie będę dzwonił tam gdzie wiedzą.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Wspaniale widzę że masz jakiś problem. Nie wiem czy wiesz ale od jakiegoś czasu istnieje ogólnokrajowa infolinia zus gdzie pracują konsultanci z tego co się zorientowałem i niestety nie są oni w pełni kompetentni a do konkretnego oddziału zus z pytaniem się nie dodzwonisz poza tym nie wiem jaki masz problem z pytaniem na forum. Jak nie chcesz odpowiadać to się nie wypowiadaj w tym temacie.

Catastrophique a to jest infolinia dla osób z orzeczeniem o niepełnosprawności czy w sprawach rent zus też pomagają ? Ja jak już będę miał przyznaną rentę to wtedy będę się dowiadywał. Póki co zadałem pytanie na forum.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

pawel534 pisze: Catastrophique a to jest infolinia dla osób z orzeczeniem o niepełnosprawności czy w sprawach rent zus też pomagają ? Ja jak już będę miał przyznaną rentę to wtedy będę się dowiadywał. Póki co zadałem pytanie na forum.
Też.
Ok, dzwoń, dowiaduj się kiedy uznasz to za stosowne, mi nic do tego :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”